VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule šovasar aktīvi piedalījās dažādās nometnēs, lai informētu diasporas latviešus par remigrācijas iespējām un veidotu jaunus kontaktus ar tautiešiem visā pasaulē. Viņa apmeklēja gan "3x3" nometnes, kā arī nometni diasporas un vietējo latviešu bērniem, sniedzot informāciju par remigrācijas koordinatora piedāvātajiem pakalpojumiem un atbalstu tiem, kas plāno atgriezties Latvijā.

 

 

Nometnē "Pagaršo Latviju" Vestienā, pulcējās 15 ārvalstīs dzīvojoši latvieši un 15 bērni no Latvijas vecumā no 10 līdz 18 gadiem. Šajā "garšīgajā un radošajā" nometnē bērniem bija iespēja ne tikai iepazīt latviešu virtuvi un tradīcijas, bet arī veidot jaunas draudzības, kas stiprina saikni ar Latviju. Ingas individuālās sarunas ar vecākiem bija svarīgas, lai apzinātu interesi par atgriešanos Latvijā un sniegtu nepieciešamo atbalstu. Tikai nodibināti vērtīgi kontakti ar diasporas latviešiem, kuri gan šobrīd neplāno atgriezties, taču aktīvi iesaistās latviešu kopienu aktivitātēs savās mītnes zemēs un uztur saikni ar Latviju.

Savukārt "3x3" nometnē Koknesē, kas norisinājās no 30. jūnija līdz 7. jūlijam, Inga piedalījās kā nakts viesis un informēja nometnes dalībniekus par remigrācijas koordinatora darbu. Tāpat viņa apmeklēja "3x3" nometni Limbažos un vēlāk arī Vācijā, latviešu centrā "Bērzaine",  kur viņa individuāli kontaktējās ar nometnes dalībniekiem, stāstot par remigrācijas procesu un atbalstu, ko sniedz koordinatori. Viesošanās šajos pasākumos deva iespēju iegūt vērtīgu informāciju par diasporas latviešu situāciju, apzināt interesi par atgriešanos Latvijā un nodibināt jaunus kontaktus.

“Tikšanās ar diasporas pārstāvjiem dažādos formātos var nesniegt tūlītējus rezultātus, taču šis ir ieguldījums ilgtermiņā. Veidojot sakarus ar tautiešiem visā pasaulē un informējot par atbalstu, ko Latvija piedāvā remigrantiem, tiek stiprināta saikne ar diasporu. Šī darba rezultātā, ko esmu veikusi pēdējā gada laikā, sāk pieaugt interese. Cilvēki zvana un raksta vairāk, interesējoties par iespējām atgriezties dzimtenē,” atzīst Inga Madžule. Viņa plāno turpināt apmeklēt šāda veida pasākumus, lai paplašinātu kontaktus un nodrošinātu atbalsta pieejamību visiem, kas vēlas atgriezties Latvijā.

Vasarā Latvijā notiek ne tikai nometnes, bet arī dažādi citi pasākumi, kuros piedalās un uzstājas diasporas pārstāvji. Piemēram, Birmingemas Mazais teātris un Londonas teātris "Trepes" kopā ar radošo komandu ir izveidojuši izrādes "Atklātā jūrā" un "Šakāļu uzbrukums", ar kurām pašlaik viesojas Latvijā – Rīgā, Valkā un Valgā. Savukārt biedrība "Latvieši pasaulē - muzejs un pētniecības centrs" aicina draugus, domubiedrus un interesentus pievienoties neformālā atklāšanas un iepazīšanās pasākumā pirmdien, 12. augustā, no plkst. 17:00 līdz 20:00 Dzirnavu ielā 84, Rīgā, LaPa muzeja telpās. Pasākuma laikā tiks prezentēts jauns raidieraksts, stāstīts par biedrības darbību un jaunu biedru uzņemšanu, kā arī iepazīstināts ar Ingas Sindi grāmatu "Mamma saka ābols, papa saka Apfel". Inga Madžule plāno apmeklēt arī šos pasākumus, lai veidotu jaunus kontaktus un informētu par remigrācijas jautājumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".    

Inga Madžule 3x3 ģimeņu saietā Latviešu centrā "Bērzaine", Vācijā

Inga Madžule 3x3 ģimeņu saietā kopā ar Latviešu centra "Bērzaine" vadītāju Inesi Avenu.

3x3 ģimeņu saieta Latviešu centrā "Bērzaine" organizatori Egija un Ingus Krūmiņi un Lelde un Indulis Bērziņi ar ģimenēm.  

____________________________________________ 

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484


09.08.2024

Notikumi

«Septembris 2024»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30