VPR jaunumi

31. maijā Spānijas pilsētā Saragosā tika dots starts jaunam Interreg Europe programmas 2014-2020 projektam "Reģionālie pasākumi darbības programmu inovācijai” (RATIO). Projekts apvieno 9 partnerus no 8 Eiropas Savienības valstīm - Spānijas, Vācijas, Čehijas, Polijas, Īrijas, Latvijas (Vidzemes plānošanas reģions), Portugāles un Itālijas.

Partnerreģioniem ir daudz kopīgu ekonomiskās attīstības izaicinājumu, jo lauku teritorijās mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) nereti ražo produktus ar zemu pievienoto vērtību un konkurētspēju, reģionos ir neliels inovatīvo uzņēmumu skaits. Tiem trūkst līdzekļu un prasmju izmantot jaunākās tehnoloģijas, kā arī nav pietiekama uzņēmumu iesaiste klasteros un citās sadarbības struktūrās. Lai saglabātu šo uzņēmumu izdzīvošanu, izšķiroša loma ir inovācijām, kas veicinātu augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanu, uzņēmēju un zinātniski pētniecisko institūciju sadarbību un zināšanu pārnesi. 

Projekta atklāšanas pasākumā Spānijā partneri dalījās pieredzē par uzņēmējdarbības situāciju reģionos, inovāciju attīstības tendencēm un atbalsta instrumentiem. Latvijā un Vidzemes reģionā 30% uzņēmumu ir aktivī inovatori, tikai 1% no visām investīcijām nāk no no ārējiem resursiem, 57% inovatīvo uznēmumu savstarpēji sadarbojas. Labs piemērs ir tūrisma un pārtikas klāsteri, veidojot platformu  sadarbībai un inovāciju attīstībai. Starptautisko sadarbību un pieredzes apmaiņu zinātnes, ekonomikas un inovāciju jomā īstenos arī RATIO projekts.

Projekta mērķis ir uzlabot reģionālo politiku un Eiropas Savienības darbības programmas mazo un vidējo uzņēmumu inovācijas atbalstam. Tas atbilst Nacionālās darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritātei 1.2: “Sekmēt uzņēmumu investīcijas pētniecībā un inovācijās, veidot saiknes un sinerģiju starp uzņēmumiem, pētniecības un izstrādes centriem un augstākās izglītības nozari, jo īpaši veicināt investīcijas produktu un pakalpojumu attīstībā”, kā arī Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstibas stratēgijas mērķiem un Rīcības programmai 2020: pilnveidot uzņēmējdarbības un inovāciju vidi, paaugstināt uzņēmumu konkurētspēju vietējā, Eiropas Savienības un starptautiskos tirgos.  

RATIO projekta ietvaros Vidzemes plānošanas reģions:

  • Apzinās 15 inovatīvos uznēmumus un pētīs  to  inovāciju kapacitāti, izmantojot  uznēmumu inovāciju  procesa   novērtēšanas instrumentu (Innovation Health Care Check). Tas ir izstrādāts Īrijā un atzīts Eiropas Savienībā. Piedaloties aptaujā, uzņēmumi varēs identificēt savas stiprās un vājās puses, iegūt objektīvu ainu par sava uzņēmuma darbību, salīdzināt sevi ar citiem Eiropas uzņēmumiem, pieņemt lēmumumus par uzņēmuma attīstību, balstoties uz faktiem, nevis pieņēmumiem. 
  • Izstrādās rekomendācijas inovācijas politikas uzlabošanai.
  • Identificēs 2 labās prakses piemērus , lai tos  var pārņemt partneri.
  • Izstrādās rīcības  plānu Eiropas Savienības darbības programmu inovācijai.
  • Apgūs partnervalstu pieredzi inovāciju atbalsta un ieviešanas jomā.
  • Izstrādās rīcības plānu klāsteru un starptautiskās sadarbības alianses izveidei.

RATIO projekta atklāšanas pasākumā Vidzemes plānošanas regionu pārstāvēja projekta vadītāja Laima Engere un eksperte Rita Merca.  

Projekta ieviešanas termiņš – 2020. gada marts

 

Vairāk informācijas:

Laima Engere, RATIO projekta vadītāja

e-pasts: laima.engere @ vidzeme.lv, tālr. 28376912

07.06.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031