VPR jaunumi

Pagājušā gada nogalē Vidzemes plānošanas reģions (VPR) nav saskaņojis Optiskā tīkla uzraudzības komitejas lēmuma projektu Par piekļuves tarifu pakalpojumam “Vidējās jūdzes optiskā tīkla resursu noma” un tā aprēķināšanas metodikas atbalstīšanu iepriekšējā redakcijā, balstoties uz Vidzemes plānošanas reģionā esošo pašvaldību viedokli.

Interneta pakalpojumu sniedzēji izrāda ļoti zemu interesi par pieslēgšanos LVRTC vidējās jūdzes[1] pieslēgumiem, jo Vidzemē tiek izmantoti mazāk kā 10% no vidējās jūdzes ierīkotajiem punktiem. Vidzemes pašvaldības uzskata, ka esošie tarifu plāni nav konkurētspējīgi un kā vienīgo risinājumu nākamajā periodā redz cenas samazinājumu lauku reģionos, jo pie esošajiem apstākļiem interneta pakalpojumu sniedzējiem nav interese ienākt attālākajos reģionos.

Salīdzinot VAS LVRTC piedāvāto vidējās jūdzes pakalpojumu tarifu plānu ar esošajiem tarifiem, galalietotājiem interneta pakalpojumi izmaksātu vairākas reizes dārgāk, nekā izmantojot esošos radiokanāla savienojumus. Samazinot tarifu plānus, iedzīvotājiem palielināsies iespēja saņemt kvalitatīvus interneta pakalpojumus lauku reģionos.

Projekta „Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīklu attīstība lauku reģionos” ietvaros VAS LVRTC visā Latvijā ir izbūvējis platjoslas optiskā tīkla infrastruktūru tā saucamajās „baltajās” teritorijās - vietās, kur dažādu apstākļu dēļ elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēji neplānoja veidot savu optiskā tīkla infrastruktūru. Izveidotā infrastruktūra būs pieejama visiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem, lai uzņēmumi varētu nodrošināt reģionu iedzīvotājiem interneta piekļuvi ar uzlabotiem datu pārraides parametriem.

Papildu informācija: Jānis Upenieks, Vidzemes plānošanas reģiona IT speciālists, e-pasts: janis.upenieks PIE vidzeme PUNKTS lv.



[1] vidējā jūdze ir optiska kabeļa saikne ar maģistrālo optiku, kas savukārt ir pieslēgta starptautiskajam internetam un galvenajiem Latvijas interneta datu plūsmas mezgliem.

 

05.01.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031