VPR jaunumi

Lai strādātu pie produktu garšu testēšanas un jaunu produktu attīstīšanas, novembra sākumā Vidzemes plānošanas reģiona koordinētā Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera biedri SIA “Valmiermuižas alus”, SIA “Very Berry” un SIA “Felici” devās 3 dienu pieredzes apmaiņas braucienā uz Dāniju un Zviedriju. Brauciens norisinājās “BSR Innovation express” programmas klasteru sadarbības projekta “Pārtikas MVU tirgus konkurētspējas uzlabošana, attīstot jaunas metodes un veicinot sadarbību (EMCF)” ietvaros. Uzņēmēji iepazina Dānijas un Zviedrijas pārtikas tirgu, kā arī smēlās idejas no saviem dāņu un zviedru kolēģiem gan par produktu attīstību, gan pozicionēšanu un virzīšanu tirgū, lai turpmāk Latvijas patērētājiem piedāvātu jaunus, interesantus produktus.

Pirmajā dienā uzņēmumu pārstāvji Zviedrijā iepazinās ar “Ideon Agro Food” pārtikas klasteri, pārrunāja pārtikas nozares aktualitātes Zviedrijā un Latvijā, dalījās pieredzē produktu attīstībā, kā arī devās uz divām Zviedrijas pārtikas tirgošanas ķēdēm, kur varēja apskatīt savas nišas produktus un to pozicionējumu tirgū.

Savukārt nākamajās 2 dienās Dānijā Latvijas uzņēmumi kopā ar Zviedrijas un Dānijas uzņēmumiem, pārtikas nozares ekspertiem un starptautiski atzītiem Dānijas šefpavāriem darbojās produktu izstrādes laboratorijā FoodTure Lab, Orhūsas Agro Food zinātnes parkā. Uz uzņēmumu produktu un izejvielu bāzes dāņu šefpavāra vadībā notika praktiska darbošanās testa virtuvē, kur dalībnieki izstrādāja jaunus, inovatīvus produktu konceptus.

Viena no komandām darbojās pie jaunu augļu dzērienu izstrādes, par ko savos iespaidos dalījās “Valmiermuižas alus” kvalitātes un laboratorijas vadītāja Daina Eglīte-Antona: “No Zviedrijas un Dānijas klastera dalībniekiem ieguvu jaunas vēsmas un idejas netradicionāliem dzērienu garšu salikumiem. Patīkams pārsteigums ir dārzeņu sulas izmantošana bezalkoholiskajos dzērienos, miksējot to ar augļu vai ogu sulu!”

Cita komanda strādāja pie jaunu produktu izstrādes no ogu izspiedēm, kas, kā atzīst ”Very Berry” marketinga vadītāja Ilze Sauškina, bijis uzņēmumam īpaši aktuāls jautājums: “Projekta laikā Dānijā, darbā ar šefpavāriem, pārtikas zinātniekiem un citiem ekspertiem, ieguvām neizmērojamas zināšanas, kuras mums noderēs jaunu eksporta produktu radīšanā, kā arī ļoti priecājamies, ka tika aktualizēts jautājums par pārtikas ražošanas pārpalikumu izmantošanu jaunu produktu ražošanā. Šī pieredze ir ļāvusi mums pašiem saprast tirgus tendences, uzzināt jaunas tehnoloģijas, un esam ieguvuši lieliskus kontaktus.”

Trešā komanda strādāja pie “Felici” aktuāla produkta izstrādes - musli ar dažādām piedevām. Kā saka Alise Balgalve, “Felici” vadītāja: “Mums ir daudz ideju, kādus produktus ražot, bet šajā braucienā apguvām tieši produktu izstrādes metodoloģiju – sākot no idejas, testēšanas, līdz pat ieviešanai tirgū.”

Kopumā šāda tipa praktisku darbošanos Latvijas klastera uzņēmēji atzina par ļoti vērtīgu un atgriezās iedvesmoti, ieguvuši jaunas idejas un sadarbības kontaktus, tāpēc VPR meklēs iespējas arī nākotnē attīstīt šāda tipa sadarbības projektus ar Dānijas un Zviedrijas klasteriem.

Projektu “Pārtikas MVU tirgus konkurētspējas uzlabošana, attīstot jaunas metodes un veicinot sadarbību (EMCF)” ievieš Food Network pārtikas klasteris un Agro Tech kompetences centrs no Dānijas un Ideon Agro Food partikas klasteris no Zviedrijas. VPR, pārstāvot klasteri, tajā darbojas kā asociētais partneris, piedaloties atsevišķās aktivitātēs. Projekts fokusēts uz klasteru un viņu uzņēmumu sadarbību ar citu klasteru uzņēmumiem, kas darbojas ar ogām un augļiem. Projekta ietvaros tiek organizēti vairāki kopīgi sadarbības pasākumi Dānijas un Zviedrijas uzņēmumiem.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, projektu vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, mob. +371 29753011 e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

13.11.2015

Notikumi

«Septembris 2024»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30