VPR jaunumi

15.-16.oktobrī Vidzemes plānošanas reģions (VPR) organizēja pieredzes apmaiņas braucienu Vidzemes pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta speciālistiem uz Latgali. Tajā piedalījās pārstāvji no Cēsīm, Rūjienas, Līgatnes, Mazsalacas, Strenčiem, Ērgļiem, Gulbenes un Alūksnes.

Brauciena mērķis bija aplūkot, kā tiek veicināta uzņēmējdarbības attīstība Latgalē, izmantojot gan ES Struktūrfondu atbalstu, gan īstenojot citas aktivitātes. No šī gada VPR ES fondu informācijas un uzņēmējdarbības centra (Centrs) viena no galvenajām aktivitātēm ir tieši uzņēmējdarbības atbalsts. Centrs jau vairākkārt ir aicinājis pašvaldību speciālistus uz kopīgām sanāksmēm, lai diskutētu par uzņēmējdarbības vidi Vidzemes  reģionā, kā arī lai vienotos par kopīgiem sadarbības soļiem. Tā kā Latgales plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs darbojas jau kopš 2013.gada, tad Vidzemes reģiona pašvaldībām ir īpaši nozīmīgi iepazīties ar to, kā notiek uzņēmējdarbības atbalsts Latgalē un konstatēt, kādas iniciatīvas būtu iespējams arī pārnest un īstenot mūsu reģionā.

Brauciena pirmais pieturas punkts bija Līvānu inženiertehnoloģiju un inovāciju centrs (LIIC), kur dalībniekus par situāciju uzņēmējdarbības jomā iepazīstināja Līvānu novada pašvaldības pārstāve Zane Gaiduka, kas vienlaikus ir arī LIIC vadītāja.  Pateicoties aktīvāko Līvānu uzņēmēju līdzdalībai, šeit uzsākās aktīvas diskusijas par pašvaldību un uzņēmumu savstarpējo komunikāciju, abu pušu lomu nozīmību uzņēmējdarbības attīstībā. Aktīvajās diskusijās piedalījās ne tikai VPR pašvaldību speciālisti, bet arī Līvānu uzņēmēji, kas ne tikai rūpējas par savu biznesa attīstību, bet arī par uzņēmējdarbības vides kopējo attīstību Līvānu pašvaldībā. Kā vienā no galvenajām Līvānu uzņēmēju iniciatīvām ir nodibinātā biedrība, lai aktīvi paustu viedokli un aktivizētu plašāku uzņēmēju loku. Interesanti bija salīdzinājumi, kā šie procesi notiek Līvānu novadā un kā Vidzemes novados. Pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki apmeklēja arī uzņēmumu SIA “Zelta zeme”, kas nodarbojas ar kūdras pārstrādi, un šobrīd īsteno ERAF projektu aktivitātē „Augstas pievienotās vērtības investīcijas”, attīstot augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu un ar projekta palīdzību uzlabojot ražošanas tehnisko bāzi.


Turpinot pasākumu Daugavpilī, īpašs pārsteigums bija Latgales plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra (LUC) aktivitātes uzņēmējdarbības veicināšanai Latgales reģionā. LUC saņem atbalstu uzņēmējdarbības aktivitāšu īstenošanai jau kopš 2013. gada, savukārt pārējie plānošanas reģioni šādu atbalstu saņem tikai no 2015. gada. Šī tikšanās bija īpaši vērtīga, lai saprastu, kā līdz šim sadarbību ar pašvaldībām ir organizējis LUC, kādi ir veiksmīgie piemēri un kas būtu jāņem vērā arī citiem reģioniem, uzsākot uzņēmējdarbības atbalsta aktivitāšu īstenošanu. LUC vadītājs Vladislavs Stankevičs dalījās pieredzē, ka Latgalē uzņēmējiem lielākoties nepieciešams atbalsts saistībā ar ALTUM programmām un dažādām mārketinga aktivitātēm, tai skaitā ERAF atbalstīto ārējā mārketinga programmu, kuru administrē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Arī šeit, gluži tāpat kā iepriekš Līvānos, izvērtās diskusija par biznesa inkubatoru programmu, tās plusiem un mīnusiem, lietderību un ietekmi uz uzņēmējdarbības attīstību. Pasākuma dalībnieki varēja arī smelties vairākas jaunas idejas, kuras varētu īstenot pašvaldībās sadarbībā ar Centru.

Brauciena otrajā dienā dalībnieki tika iepazīstināti ar biedrību „Latgales Kulinārais mantojums”, kā arī ar Krāslavas pašvaldības pieredzi uzņēmējdarbības atbalstā. Šeit iezīmējās, ka Latgales reģionā ir diezgan līdzīgi risinājumi uzņēmējdarbības attīstībai, taču tas, ar ko īpaši uzrunāja Krāslavas novads, ir šīs pašvaldības apziņa, ka uzņēmējdarbībai uzmanība jāpievērš jau skolas un pat pirmsskolas vecumā. Krāslavas novadā tiek piedomāts par dažādām vecumam atbilstošām aktivitātēm, lai mudinātu bērnus un jauniešus domāt, analizēt, izvērtēt ekonomiskos procesus. Savukārt biedrības „Latgales kulinārais mantojums” pārstāve pastāstīja par projekta tapšanas un īstenošanas vēsturi, kā arī paskaidroja, kāds labums ir uzņēmējiem sadarboties zem viena pazīstama zīmola, lai piesaistītu ne tikai vietējo, bet arī ārzemju tūristu uzmanību.

Pasākuma noslēgumā brauciena dalībnieki viesojās Rēzeknes novada pašvaldībā, kur arī tika iepazīstināti ar uzņēmējdarbības vidi un tās veicināšanas aktivitātēm. Rēzeknes novada Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Anna Jaudzema informēja Vidzemes pārstāvjus par veiksmīgākajiem īstenotajiem projektiem, kā arī pastāstīja par Rēzeknes novada pašvaldības un visu 25 Rēzeknes novada pagastu pārvalžu izveidoto nodibinājumu „LEARN”, kas paredzēts, lai sekmētu uzņēmējdarbību Rēzeknes novadā. Šis ir nodibinājums, kas izsniedz mazu, bet nozīmīgu atbalstu uzņēmumu sākotnējās attīstības stadijās un tiek vērtēts kā viens no nozīmīgākajiem atbalstiem tieši mazajiem komersantiem. Sanāksmē piedalījās arī nodibinājuma „LEARN” finansējuma saņēmējs, kas ražo dažāda veidu sierus, un dalījās pieredzē, kāds ir bijis ieguvums no LEARN atbalsta.

Visās apmeklētajās Latgales pašvaldībās tiek organizēti ideju konkursi ne tikai pieaugušajiem, bet arī jauniešiem un bērniem, kas tiek atzīta kā viena no svarīgākajām uzņēmējdarbības veicinošām aktivitātēm, jo ir svarīgi bērnus radināt pie biznesa domāšanas līdz ar skolas gaitu uzsākšanu. Jo agrāk bērns iepazīstas ar biznesa pamatprincipiem, jo vieglāk viņam pārkāpt emocionālo barjeru, lai kļūtu par uzņēmēju. Izvērtējot braucienā redzēto, dalībnieki secināja, ka Latgalē ir aizgūstamas labas idejas un iniciatīvas, kuras būtu arī visai vienkārši īstenot VPR, arī dažas no pašvaldībām pēc pasākuma ir izrādījušas iniciatīvu tālākai sadarbībai.

Pieredzes apmaiņas brauciens organizēts ESF, ERAF un KF projekta „Tehniskā palīdzība Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra darbībai” (vienošanās Nr. VSID/TP/CFLA/11/03/003) ietvaros.

 

21.10.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031