VPR jaunumi

12. – 15. oktobrī Briselē norisinājās „Atvērto dienu” semināri, kas šoreiz bija veltīti tēmai „Eiropas reģioni un pilsētas: partneri investīcijām un izaugsmei”.

 

„Atvērto dienu” semināri Eiropas reģionu un pilsētu nedēļas ietvaros notika jau 13. reizi, un tos kā ierasts rīkoja Reģionu komiteja sadarbībā ar Eiropas Komisiju. Interesentiem bija iespēja izvēlēties sev interesantākos no vairāk nekā 100 piedāvātajiem semināriem, kuros piedalījās pārstāvji no 177 reģioniem un pilsētām. Ar gandarījumu jāuzsver, ka šī bija pirmā reize, kad Latvija bija tik plaši pārstāvēta „Atvērto dienu” semināros. Šogad no Latvijas „Atvērtajās dienās” piedalījās Rīgas pilsēta, Vidzemes plānošanas reģions un pašvaldību uzņēmums SIA „ZAAO”.

Ilggadējais „Atvērto dienu” dalībnieks Vidzemes plānošanas reģions šoreiz piedalījās seminārā „Nostājoties uz pareizā ceļa: pieejams transports gados vecākiem cilvēkiem”, kurā auditorijai bija iespēja iepazīties ar labās prakses piemēriem inovatīvos risinājumos pieejama transporta nodrošināšanā vecāka gadagājuma cilvēkiem. Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Lelde Ābele klausītājus iepazīstināja ar pagājušā gadā iesākto pilotprojekta ieceri piedāvāt jaunu, inovatīvu pakalpojumu – „transports pēc pieprasījuma”. Šis pakalpojums būs jo īpaši nozīmīgs vecāka gadagājuma iedzīvotājiem teritorijās, kur sabiedriskais transports nav regulāri pieejams vai netiek nodrošināts vispār. Piezvanot uz zvanu centru vai piesakot pakalpojumu elektroniski, iedzīvotājiem būs iespēja pieteikt transportu sev vēlamā laikā un vietā un nokļūt līdz tuvākajam reģionālajam centram, lai saņemtu ikdienā svarīgus pakalpojumus, piemēram, apmeklēt ārstu, iepirkties vai izmantot pašvaldības nodrošinātos pakalpojumus.

Seminārā ar savu pieredzi dalījās arī Flandrijas – Eiropas sadarbības aģentūra, Katalonija, Arnhem Nihmegen pilsētreģions, Eindhovenas pilsēta, Liverpūles pilsēta, Flandrija, Southend-on-Sea pašvaldība, AGE Platform Europe un POLIS tīkls.

Savukārt SIA „ZAAO” piedalās seminārā „Nākotnes ilgtspējīga enerģijas nodrošināšana ar inovatīvu partnerību starpniecību – biometāna un SDG piemērs”. Seminārā, kurā viens no runātājiem bija arī ZAAO pārstāvis Mārtiņš Niklass, klātesošos iepazīstināja ar organisko atkritumu pārveidi biometānā, kas ir otrās paaudzes biodegviela un rada ne tikai uzlabojumus enerģijas drošībā un emisiju samazinājumā, bet arī jaunas darbavietas un ekonomisko izaugsmi. Semināru organizēja Inovatīvā partnerība ilgtspējīgai enerģijai 2020.

Rīgas pilsēta tika pārstāvēta divos „Atvērto dienu” semināros. Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra direktors Ēriks Zēģelis piedalījās seminārā „Ietverot „e” e-pārvaldē: vai IKT risinājumi var veicināt labu pārvaldību?”, iepazīstinot ar elektroniskās pārvaldes sistēmu Rīgas pašvaldībā. Par e-pārvaldes sniegto iespēju veicināt iedzīvotāju un dažādu pārvaldes līmeņu sadarbību viedoklī dalījās arī Eiropas Savienības komisāra digitālā vienotā tirgus jautājumos Andrusa Ansipa kabineta pārstāvis Maksimilāns Štrotmanis (Maximilian Strotmann) un Beļģijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju federālā dienesta pārstāvis Franks Leimans (Frank Leyman).

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko piedalījās seminārā „Ceļā uz elastīgu, ilgtspējīgu un resursu efektīvu Enerģētikas savienību – Eiropas galvaspilsētu un reģionu loma”. Tajā vairākas Eiropas Savienības dalībvalstu galvaspilsētas iepazīstināja ar savām stratēģijām un aktivitātēm enerģijas drošības, elektroenerģijas un gāzes monitoringa un efektīvu siltumapgādes tīklu jomā, kā arī energoefektīviem projektiem sabiedriskā transporta sektorā.

Atvērtās dienas jeb OPEN DAYS ir gadskārtējs četru dienu pasākums, kas notiek Briselē un kura laikā reģionu un pilsētu administrāciju pārstāvji, kā arī eksperti un akadēmiskās aprindas var apmainīties ar labu praksi un zinātību reģionālās un pilsētu attīstības jomā. Tas ir arī atzīts forums, kurā notiek politiska līmeņa saziņa par ES kohēzijas politikas attīstību un paveras iespēja vērst lēmumu pieņēmēju uzmanību uz reģionu un pilsētu nozīmi ES politikas veidošanā. OPEN DAYS ir lielākais šāda veida publiskais Eiropas mēroga pasākums.

16.10.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031