VPR jaunumi

Īsi pirms Jāņiem Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociāciju (ALTA) un Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA) organizēja pieredzes apmaiņas braucienu ALTA biedriem un sadarbības partneriem. Ar tūrisma maršruta Via Hanseatica piedāvājumu iepazinās pavisam 27 tūroperatori. 

Tā kā brauciens ilga tikai vienu dienu, tad tūroperatori paviesojās tikai dažos Via Hanseatica tūrisma objektos Latvijā, tomēr atklāja sev gan pavisam jaunus un nezināmus tūrisma piedāvājumus, gan arī iepazinās ar jaunumiem jau labi zināmos objektos.

Tūroperatoru pirmā pietura bija Ieriķu dzirnavu dabas taka, kas dažiem bija pārsteigums, jo, mērojot ceļu no Rīgas, nebija ievērojuši šo tūrisma objektu, taču atzina to par ļoti skaistu un atbilstošu kāju izlocīšanai pēc stundu garā brauciena no galvaspilsētas. Turklāt karstā dienā tā esot ļoti laba vieta, kur atveldzēties blakus ūdeņiem. Uz vietas tika rosinātas arī vairākas idejas, kā šo tūrisma objektu padarīt redzamāku citiem garāmbraucošajiem tūristiem – profesionāļu ieteikumi tika rūpīgi uzklausīti.

Brauciena dalībnieki viesojās arī Cēsīs, kur ar rīta kafiju cienāja nesen atvērtā restorāna „Izsalkušais Jānis” saime.  Restorāns daudziem tūroperatoriem bija patīkams pārsteigums – tas ierīkots maksimāli saglabājot ugunsdzēsēju depo ēkas sākotnējo interjeru un auru. Restorāna saimnieki Jānis Ierasts un Guntars Kāpostiņš pastāstīja par saviem nākotnes attīstības plāniem, kā arī atklāja – lai piedāvājums būtu daudzveidīgs un spētu pārsteigt ikreiz restorāna apmeklētājus, maltītes gatavošanai tiek piesaistīti dažādi Latvijā pazīstami un atzīti pavāri. Dienā, kad notika pieredzes brauciens, dalībniekus sveicināja visiem tik zināmais pavārmākslas pavēlnieks Mārtiņš Sirmais.

Cēsu pils ik gadu pārsteidz savus viesus ar jaunumiem, aicinot atkal un atkal atgriezties viduslaiku sajūtās un izbaudīt pils varenību no jauna. Tā, piemēram, ģimenes ar bērniem aicinātas doties jaunā izzinošā ceļojumā pa pils teritoriju ar „Aktivitāšu mugursomām”. Tajās atrodami dažādi atjautības uzdevumi un spēles, kas pastaigu pa pili padarīs aizraujošu un interesantu, un bērni nemanāmi iepazīs daudz nozīmīgus vēstures notikumus, kas noteikti paliks prātā. Savukārt pils dārzā ierīkots Viduslaiku pils virtuves dārzs, kas ikvienam interesantam piedāvā iespēju aplūkot, kā dārzi tika ierīkoti viduslaikos, ko tajos audzēja un kur izaudzēto ražu pielietoja.

Pēc Cēsu pilsētas apmeklējuma, brauciena dalībnieki Via Hanseatica gida Inetas Amoliņas pavadībā devās uz Valmieru, pa ceļam klausoties stāstījumā par Valmieras pilsētas attīstības gaitu un populārākajiem tūrisma objektiem pilsētā un tuvākajā apkārtnē. Valmierā viesus uzņēma

Gaujas tramvaja kapteinis. No upes brauciena dalībnieki vēroja ievērojamākos tūrisma objektus, klausījās teikās un leģendās par to, kā, piemēram, radies Valmieras pilsētas nosaukums.  Vēlāk visi devās uz Gaujas stāvo krastu Sajūtu parku J.Daliņa stadionā, lai uz savas ādas izjustu tās sajūtas, ko dāvā daba. Tūroperatori daļēji izgāja parka takas basām kājām un noslēgumā izbaudīja dažādas kāju vanniņas un malkoja zāļu tēju.

Savukārt Valmiermuižas alusdarītava viesus mieloja ar gardām pusdienām, kā arī pastāstīja par tuvākajiem svētkiem, kuriem muižas saime šobrīd aktīvi gatavojas, atgādinot par ekskursijām alusdarītavā, lai iepazītos ar alus garo ceļu no graudu saujas līdz veldzējošam dzērienam glāzē.

Tālāk viesi devās uz Valgu, kur īsā ekskursijā tika iepazīstināti ar interesantākajiem tūrisma objektiem pārrobežā, ieskicējot Via Hanseatica maršruta turpinājumu arī Igaunijā. Atpakaļ ceļā tika pieturēts Valkas novadpētniecības muzejā. Tūroperatoriem tika izrādīta arī Sedas pilsēta, kas joprojām glabā padomju laiku vēsmas. Tur zinātāji izstāstīja klātesošajiem arī par Sedas purva bagātībām un atpūtas iespējām gan purvā, gan tuvākajā apkārtnē. 

Visbeidzot brauciena dalībnieki devās uz dzīvesprieka akadēmiju „Nu, liela muiža!”, kur saimnieki izrādīja mucas dzīves ciklu. Mucu muzejā iespējams uzzināt visu par mucu tapšanu, glabāšanu un pielietošanu no pirmā dēlīša līdz pat gatavai mucai. Atraktīvais stāstījums klātesošos ļoti aizrāva un labprāt objektā būtu pavadīts daudz vairāk laika, taču vēl programmā bija ieplānots paviesoties Pārgaujas novadā, apmeklējot Ungurmuižu.

Vasaras sezonā Ungurmuižā norit liela rosība, jo daudzi to izvēlas par vietu sev nozīmīgu svētku atzīmēšanai. Muiža piedāvā arī bagātīgu un izmeklētu kultūras programmu, aicinot tuvākus un tālākus viesus uz dažādiem pasākumiem. Tā, piemēram, jūnija beigās muižā notiks Mazie opermūzikas svētki. Izslavēts ir arī Ungurmuižas restorāns – nereti viesi dodas uz muižu tieši gardā piedāvājuma dēļ.

Pieredzes brauciena laikā tā dalībniekiem tika izrādīta tikai neliela daļa Via Hanseatica kopējā tūrisma piedāvājuma, tomēr arī Latvijas daļā bija daudz, līdz šim vēl nezināmu jaunumu, ar kuriem varēs iekārdināt arī tūroperatoru un aģentūru klientus. 

Apceļosim savu zemi un kaimiņvalstis, pirms doties iekarot siltās zemes! 

 

FOTO: ALTA

 

25.06.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031