VPR jaunumi

Piektdien, 8.maijā, Burtniekos norisinājās Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde, kurā apstiprināja VPR ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2014.-2030.gadam, kā arī VPR Attīstības programmas 2014.-2020.gadam projektus un tie nodoti atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Reģiona attīstības plānošanas dokumentu izstrāde 2014. gadā ir bijusi kā ietvars un pamats attīstības mērķu un prioritāšu definēšanai. Ieguldīts liels darbs kopīgo mērķu noteikšanā un interešu saskaņošanā.

Attīstības plānošanas dokumentos ietvertā vīzija nosaka, ka Vidzeme ir talantīgus un darbīgus cilvēkus piesaistošs, labi savienots, iekšēji integrēts un drošs reģions, kas spēj elastīgi piemēroties izaicinājumiem, ir konkurētspējīgs un tiecas uz izcilību reģiona viedās specializācijas jomās.

Dokumenti tiek izstrādāti projekta „Latvijas plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību teritoriālās attīstības plānošanas kapacitātes palielināšana un attīstības plānošanas dokumentu izstrādāšana” ietvaros. Tas tiek īstenots NFI 2009.-2014. gada programmas „Kapacitātes stiprināšana un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” ietvaros. Projekta vadošais partneris ir VARAM un tā mērķis ir stiprināt Latvijas vietējo pašvaldību un plānošanas reģionu teritorijas attīstības plānošanas kapacitāti, kā arī izstrādāt reģionāla un valsts līmeņa teritorijas attīstības plānošanas dokumentu projektus.

Padomes locekļi apstiprināja arī VPR 2014.gada publisko un finanšu pārskatus.

Pagājušajā gadā Vidzemes reģiona teritorijā ar projektu palīdzību ir ieguldīti 895 222 EUR nacionālā un Eiropas Savienības finansējuma. Uzsākšanas, ieviešanas un pēcieviešanas procesā pārskata gadā bijuši 33 projekti. Projektu tematika bijusi daudzveidīga – no tūrisma un uzņēmējdarbības līdz transporta sistēmu attīstībai, ainavu plānošanai, bet tos vieno kopīgs mērķis – sniegt pilnvērtīgas attīstības iespējas reģionam kopumā.

2014.gads, tāpat kā visiem projektu attīstītājiem Eiropā, ir bijis projektu noslēgšanas un jaunu ideju attīstības posms.

Savukārt 2015.gadā paredzēts stiprināt VPR lomu uzņēmējdarbības un reģiona sociālekonomiskās attīstības veicināšanā, piemēram, ES fondu informācijas centrs 2015.gadā pārstrukturēsies un kļūs par uzņēmējdarbības centru. VPR turpinās sniegt konsultācijas, rīkos seminārus, skaidrojot valsts un Eiropas uzņēmējdarbības atbalsta mehānismus.

VPR nodrošina reģiona plānošanu un koordināciju, kā arī pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. VPR sniedz attīstības plānošanas pakalpojumus nacionālajā, reģionālajā un vietējā līmenī, kā arī nodrošina reģionālā un vietējā līmeņa pārstāvniecību  uzņēmējdarbības, nodarbinātības un sociālās politikas veidošanā.

Pārstāvot 25 novadus, kā arī republikas pilsētu Valmieru, VPR misija ir koordinēt un veicināt Vidzemes reģiona ilgtermiņa līdzsvarotu attīstību, sniedzot efektīvus pakalpojumus reģiona iedzīvotājiem, NVO, uzņēmējiem un pašvaldībām kopīgi definēto attīstības mērķu sasniegšanai.

VPR Attīstības padome ir VPR lēmējinstitūcija.

Papildu informācija: Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja, Mob.t.: 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Gatis Tauriņš, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciālists, mob.t.28303078, gatis.taurins PIE vidzeme PUNKTS lv.

11.05.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031