VPR jaunumi

2013. gadā Vidzemes plānošanas reģions īstenoja projektu, lai motivētu Vidzemes jauniešus uzsākt savu uzņēmējdarbību. Eiropas Komisija to ir novērtējusi un konkursā par labāko Eiropas Savienības programmā “Erasmus+” īstenoto projektu par Latvijas uzvarētāju ir atzīts Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) īstenotais projekts “Jauniešu uzņēmējspējas un dialoga veicināšana par videi draudzīgas, ilgtspējīgas un inovatīvas uzņēmējdarbības attīstības iespējām lauku reģionos”, kas īstenots programmā “Jaunatne darbībā”.

Kopā no Latvijas tika nominēti četri projekti.

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra informē, ka uzvarētāji starp 35 finālistiem tiks noskaidroti Eiropas Jaunatnes nedēļā, kas notiek no 27. aprīļa līdz 10. maijam.

VPR projekta pārstāvji - Rūta Vasermane un Emīls Lukjanskis - šī gada 6. maijā dosies uz Briseli, kur prezentēs savu projektu augsta līmeņa debatēs un piedalīsies projekta apbalvošanas ceremonijā. Tieši tajā tiks noskaidrots, kurš no finālistiem iegūs grand prix novērtējumu. Darām zināmu, ka visi 35 finālisti iegūs sertifikātu, projekta pieredzes stāsts tiks publicēts Eiropas līmeņa informatīvā brošūrā, piedalīsies izstādē, kā arī informācija par projektu tiks publicēta Eiropas Jaunatnes portālā (http://europa.eu/youth/index_lv). Šo pasākumu apmeklēs arī Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

“Jauniešu uzņēmējspējas un dialoga veicināšana par videi draudzīgas, ilgtspējīgas un inovatīvas uzņēmējdarbības attīstības iespējām lauku reģionos” projekta laikā jauniešiem tika organizētas dažādas aktivitātes (semināri, apmācības, simulāciju spēles, ideju ģenerēšanas darbnīcas, tikšanās ar uzņēmējiem), kuru mērķis bija sniegt ieguldījumu nacionāla, reģionāla un vietēja līmeņa atbalsta sistēmu kvalitātes uzlabošanā, kas orientētas uz jauniešiem – potenciālajiem uzņēmējiem. Jaunieši meklēja atbildes uz jautājumiem, ko katram no viņiem nozīmē būt Eiropas pilsonim, kā arī veidoja izpratni par “ES2020” stratēģiju. Proti, apmācību ciklā jaunieši uzzināja, cik nozīmīga loma sava biznesa uzsākšanai ir inovatīva, videi draudzīga un ilgtspējīga uzņēmējdarbība. Ar iegūtajām zināšanām jaunieši apzinājās, ka ikviens no viņiem ir spējīgs ietekmēt ne tikai reģiona, bet visas Eiropas Savienības ekonomisko nākotni. Vidzemes plānošanas reģiona projekts tika īstenots laika posmā no 2013. gada 1. februāra līdz 2013. gada 30. oktobrim. Projektā piedalījās 30 jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

“Erasmus+” projektu apbalvošana notiek Eiropas Jaunatnes nedēļas laikā, kas savukārt ir pasākums, kurš visā Eiropas Savienībā notiek reizi divos gados. Arī Latvijā no 27. aprīļa līdz 10. maijam tiks svinēta Eiropas Jaunatnes nedēļa, kuras organizators ir Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra. Eiropas Jaunatnes nedēļas ietvaros jauniešiem un jaunatnes jomā strādājošajiem speciālistiem visā Latvijā plānoti dažādi informatīvi pasākumi. Piemēram, 29. aprīlī viesnīcā “Bellevue Park Hotel Riga” notiks seminārs “Jaunietim karjeru uzsākot”, 30. aprīlī Izglītības un zinātnes ministrijā notiks seminārs “Kā skolotājiem iesaistīties “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektos un izmantot visas eTwinning iespējas?”, 6. maijā ES mājā notiks seminārs “Tavas iespējas Eiropā – “Erasmus+: Jaunatne darbībā””, bet Eiropas Jaunatnes nedēļas izskaņā plānots grandiozs noslēguma pasākums Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Plānoti arī dažādi jauniešiem paredzēti pasākumi arī Latvijas reģionos. Jau tuvākajā laikā Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra izziņos detalizētu informāciju arī par konkursu “Meklējam talantus mūzikā” un radošajām bibliotēkām. Sekojiet jaunumiem aģentūras mājaslapā www.jaunatne.gov.lv.

Programma „Erasmus+” sniedz iespēju darboties neformāli, veidot un īstenot projektus starptautiskā līmenī, sadarboties ar citu valstu jauniešiem, iegūt nozīmīgas prasmes un iemaņas, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā. Programmas mērķis ir veicināt Eiropas pilsonības apzināšanos un iesaistīt jauniešus Eiropas nākotnes veidošanā. Programma “Erasmus+” tiek īstenota trīs kategorijās: “Erasmus+: Izglītība un mācības”, kuru Latvijā administrē Valsts izglītības un attīstības aģentūra; “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra; "Erasmus+: Sports”, kura Latvijā netiek administrēta. Projektu pieteikumi jāiesniedz Eiropas Komisijas Izglītības, audiovizuālās jomas un kultūras izpildaģentūrā, kas atrodas Briselē.

Atgādinām, ka “Erasmus+: Jaunatne darbībā” programma ir secīgs turpinājums programmai “Jaunatne darbībā”, kas Eiropas Savienībā tika īstenota no 2007. līdz 2013. gadam. Programmas “Erasmus+” darbības termiņš – no 2014. līdz 2020. gadam.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas “Erasmus+” īstenošanu Latvijā. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā „Erasmus+”. Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem - www.viaa.gov.lv sadaļā „Erasmus+”.

29.04.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031