VPR jaunumi

Vēl 2014. gada pavasarī Vidzemes plānošanas reģions (VPR) kopā ar citiem sadarbības partneriem parakstīja memorandu par starptautiskas sadarbības platformas „Demola Latvia” izveidi un attīstību Latvijā, savukārt šogad, VPR aktīvi iesaistījies projektā, piedāvājot savu problēmjautājumu atrisināt Demola Latvia jauniešiem. Īsi pirms Lieldienām, 2. aprīlī jaunieši viesojās Vidzemes plānošanas reģiona Cēsu birojā, lai tuvāk iepazītos ar plānošanas reģiona darbību un funkcijām, kas, savukārt, palīdzētu labāk izprast piemērotākos risinājumu veidus.

 

      Šobrīd norit pēdējie soļi pie VPR attīstības plānošanas dokumentu izstrādes, dokumenti nodoti atkārtotai publiskajai apspriešanai. Dokumentu izstrāde notiek ciešā sadarbībā ar reģiona iedzīvotājiem – vairāk gan dokumentu komentēšanā un apspriešanā iesaistās pašvaldību speciālisti, tomēr ikviens vidzemnieks līdz šim bijis aicināts līdzdarboties šo Vidzemes reģionam tik nozīmīgo dokumentu izstrādē, aicinot sniegt savus komentārus. Nav noslēpums, ka joprojām varētu vēlēties aktīvāku iedzīvotāju iesaisti reģiona attīstības prioritāšu definēšanā.

      Tieši šis problēmjautājums būs Demola Latvia jauniešu komandas dienaskārtībā, lai izstrādātu un piedāvātu VPR darbības plānu, rekomendējot viņuprāt labākos un efektīvākos instrumentus, kā uzrunāt ikvienu vidzemnieku, kā informēt iedzīvotājus par attīstības dokumentu būtību un mērķi, lai sasaiste ar to saturu un turpmāko attīstību būtu skaidra un tiktu sasniegti izvirzītie mērķi Īpaši VPR vēlētos sasniegt reģiona jauniešus un izmantojot mūsdienīgus paņēmienus, sekmēt to iesaisti reģiona attīstības plānošanā – arī pie tā strādās Demola Latvia komanda.

      Jaunieši no Demola Latvia līdz 28. aprīlim strādās pie sava risinājuma attīstīšanas, lai mēneša beigās prezentētu žūrijai pirmo uzmetumu redzējumam, kā VPR pieteikto problēmu būtu iespējams risināt. Projekts paredz, ka galējais risinājums tiek izstrādāts 3 mēnešu laikā.

 

Kas ir DEMOLA?

DEMOLA Network ir Somijā, Tamperē radīta platforma, lai veicinātu studentu, augstskolu un nozaru sadarbību inovāciju radīšanā. Šobrīd platforma darbojas jau deviņās Eiropas un pasaules valstīs  (11 pilsētās).

DEMOLA strādā kā platforma, palīdzot satikties uzņēmumu un organizāciju pārstāvjiem, kuri iesniedz problēmjautājumus, ar studentiem, kuri vēlas strādāt un atrast radošus risinājumus reāliem nozaru izaicinājumiem. DEMOLA nodrošina darba plānu, metodiku, mentoru atbalstu, izglītojošus seminārus, lai 3 - 4 mēnešu laikā starpdisciplināra studentu grupa nonāktu līdz rezultātam.

Savus problēmjautājumus risināšanai DEMOLĀ pasaulē ir uzticējuši tādi uzņēmumi kā Nokia, Intel, ABB, Nokian, Helsinku pilsētas dome, SAAB, Sony, Canon, Ruukki un daudzi citi gan tehnoloģiju, gan finanšu, būvniecības un ražošanas uzņēmumi, kā arī valsts organizācijas un pašvaldības. 80% no projektu iesniedzējiem ir atzinuši, ka iegūtie rezultāti ir vērtīgi un izmantojami viņu biznesā.

Strādājot ar DEMOLA projektiem, studenti iegūst unikālu praktisku pieredzi, iemaņas un biznesa kontaktus, kā arī iespēju pēc projekta beigām komercializēt izstrādātās idejas. Savukārt, uzņēmēju ieguvums ir iespēja iegūt jaunus, radošus risinājumus kā svaigu skatījumu uz savu problēmjautājumu, kā arī izpētes un attīstības darba veicināšanu bez finanšu riska un iespēju satikt jaunus talantus. Problēmjautājumu iesniedzējiem ir iespēja  nopirkt no studentiem projektā radīto ideju izmantošanas tiesības.

DEMOLA Latvia projekta iniciators ir Latvijas IT klasteris, bet sadarbības vienošanos ir parakstījušas 11 augstskolas un 4 profesionālās organizācijas. DEMOLA Latvia projektu atbalsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, LR Ekonomikas ministrija un Rīgas domes Working4talent projekts.

 

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, projektu vadītājs, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29753011, www.vidzeme.lv

07.04.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031