VPR jaunumi

23.-24. februārī Vidzemes plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas centra vadītāja Lelde Ābele piedalījās konferencē „Veselīgs dzīvesveids: uzturs un fiziskās aktivitātes bērniem un jauniešiem izglītības iestādēs”, ko organizēja Veselības ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisiju Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomes ietvaros.  Konferences laikā vadošie Eiropas līmeņa veselības nozares eksperti diskutēja par uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi bērnu un jauniešu vidū izglītības iestādēs.

Konferences laikā eksperti norādīja, ka ikviens ir atbildīgs par veselības līmeni sabiedrībā. Konferences laikā tika atzīts, ka, lai cīnītos ar esošajām sekām – neveselīgo pārtikas patēriņu un mazkustīgo dzīvesveidu bērnu un jauniešu vidū, kas noved pie aptaukošanās – to nav iespējams novērst vienīgi ar sporta aktivitāšu palielināšu un/vai ar veselīgu pārtikas patēriņu izglītības iestādēs. Veselīgai dzīvei jākļūst par dzīvesveidu – lai šo apgalvojumu ieviestu dzīvē, jautājums jāskata kompleksi. Sabiedrības veselības jautājumi ir starpnozaru atbildībā – tas attiecas gan uz izglītības, gan uz kultūras, gan vides, gan sociālo, gan veselības jomu valstī.

Iesaistītās atbildīgās puses ir vairākas – gan ģimene, gan valsts un vietējās pārvaldes institūcijas (pašvaldības, nevalstiskās organizācijas), un, protams, arī izglītības iestādes. Būtiska ir atbilstošas infrastruktūras un dzīves telpas radīšana vietējās pašvaldībās – veloceliņi, parki un āra trenažieri ir svarīga veselīga dzīvesveida popularizēšanas pieeja. Tieši radītie apstākļi un to pieejamība veselīga dzīvesveida ievērošanai var mainīt sabiedrības paradumus.

Konferences laikā gan vairāk uzmanība tika koncentrēta uz to, ko veselīga dzīvesveida stiprināšanā varētu mainīt tieši izglītības iestādes. Jau tagad tajās ieviestas atsevišķas aktivitātes, piemēram, skolas auglis (pusdienās skolēniem pieejams pa svaigam auglim), kā arī tiek ierobežota atsevišķu neveselīgu pārtikas produktu tirdzniecība – taču tas nav pietiekami. Igaunijas Nacionālā veselības attīstības institūta pārstāve norādīja, ka būtu nepieciešamība ieviest skolās garākus pusdienu pārtraukumus, lai pagūtu gan papusdienot, gan arī pietiktu laika iziet svaigā gaisā. Tāpat būtu svarīgi nodrošināt bezmaksas ūdens pieejamību ikvienam skolēnam jebkurā laikā, kā arī rast iespēju citām veselības veicināšanas aktivitātēm.

Zināms, ka skolēni ir auditorija, kas jo īpaši izmanto savā ikdienā dažādas tehnoloģijas – gan skatās televīziju, gan lieto datorus un mobilos tālruņus, ideālā variantā varētu mazināt bērnu un jauniešu pavadīto laiku pie televīzijas un datora, tomēr to nav iespējams panākt īsā laikā. Šobrīd sociālie mediji jāizmanto kā instruments, kurš palīdzētu veicināt veselīgu dzīvesveidu. Regulējot neveselīgo pārtikas produktu reklāmas, kā arī, reklāmās vairāk liekot uzsvaru uz veselīga dzīvesveida priekšrocībām, varētu tikt mainīta auditorijas attieksme. Arī, izmantojot dažādas jauniešiem saistošas mobilās aplikācijas, iespējams radīt interesi par sportu, daloties panākumos un sasniegumos draugu vidū. Kā piemēru var minēt Endomondo mobilo aplikāciju.

Balstoties uz konferences laikā gūtajām atziņām, tiks sagatavots ziņojums, iekļaujot tajā gūtos secinājumus un labās prakses piemērus. Šo ziņojumu plānots prezentēt veselības ministru neformālajā sanāksmē, kas notiks aprīlī Rīgā, un tās laikā tiks rosināta ministru diskusiju par uztura politikas nākotni Eiropas Savienībā.

Konferences organizatori solījuši arī nodrošināt drīzumā pieeju konferences prezentācijām. Tās tiks ievietotas Veselības ministrijas mājaslapā.

 

Papildu informācija: Lelde Ābele, ES struktūrfondu informācijas centra vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 29266757

26.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031