VPR jaunumi

19. februārī Rūjienas Tautas skolā notika Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvju tikšanās ar speciālistiem no Mazsalacas novada, Rūjienas novada un Naukšēnu novada pašvaldībām, lai turpinātu diskusijas par plānoto deinstitucionalizācijas procesu (DI) Latvijā, kā arī, lai vienlaikus noskaidrotu Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību nostāju un vēlmi piedalīties valsts mēroga projektā, ko paredzēts īstenot līdz 2020.gada beigām.

Deinstitucionalizācijas ietvaros tiek plānota sociālās aprūpes iestādēs mītošo klientu vajadzību izpēte un individuālajām vajadzībām atbilstošas infrastruktūras un pakalpojumu attīstība pašvaldībās, speciālistu apmācība jaunu pakalpojumu sniegšanā, kā arī dažādi citi pasākumi, lai pārtrauktu klientu ievietošanu institūcijās, piedāvājot alternatīvus pakalpojumus. Jāpiemin gan, ka uz dzīvi sabiedrībā paredzēts pārcelt tos klientus, kuri, saskaņā ar novērtēšanas komisijas atzinumiem, būs spējīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus sociālās aprūpes iestādēm.

Lai noskaidrotu visu pašvaldību nostāju, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji plānojuši tikties ar visām reģiona pašvaldībām. Šobrīd starp aptaujātajiem pašvaldību pārstāvjiem neviens nav iebildis pret dalību projektā, saredzot gan sociālās aprūpes pakalpojumu attīstības iespēju, gan arī iespēju uzlabot līdzšinējo situāciju, kad rindā uz sociālās aprūpes namiem pašvaldībās gaida daudz cilvēku. Sanāksmēs piedalās gan pašvaldību priekšsēdētāji, gan sociālo dienestu darbinieki, gan arī pārstāvji no sociālajām aprūpes iestādēm. 19. februāra diskusijas dalībniekus interesēja, piemēram, metodikas izstrādāšanas principi, pēc kuriem tiks veikts novērtējums, vai sociālās aprūpes iestādes klients būs piemērots pārejai uz dzīvi sabiedrībā. Taču visbūtiskākais jautājums pašvaldību pārstāvjiem bija par projekta rezultātu ilgtspēju pēc tam, kad Eiropas Savienības finansējums projekta īstenošanai būs beidzies. Labklājības ministrija gan solījusi, ka arī turpmāk valsts budžetā tiks atvēlēti resursi izveidotās sistēmas uzturēšanai pašvaldībās.

Labklājības ministrija jau iepriekš informējusi, ka nākamajā plānošanas periodā šīs sistēmas ieviešanai atvēlēti ievērojami līdzekļi - 47,21 miljons eiro no Eiropas Sociālā fonda un vēl 7,08 miljoni valsts līdzfinansējuma. No šiem līdzekļiem apmēram 10% jeb 4,7 miljoni eiro paredzēti sistēmas ieviešanai Vidzemes plānošanas reģionā, kas šobrīd aprēķināts saskaņā ar prognozi par klientu skaitu, kas varētu pamest sociālās aprūpes iestādes. Taču projekts paredz principu „nauda seko klientam”, tāpēc gadījumā, ja pakalpojuma saņēmēju skaits palielināsies, finansējums tiks pārdalīts plānošanas reģionu starpā. Atsevišķi paredzēts arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums infrastruktūras attīstīšanai pakalpojumu pilnveidošanai – kopējais budžets sastāda 44,44 miljonus eiro. ERAF finansējums plānošanas reģioniem tiks piešķirts saskaņā ar rīcības plāniem, kas tiks veidoti projekta pirmajā daļā.

 

Papildu informācija: Ineta Puriņa, projektu vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv

26.02.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031