VPR jaunumi

2015. gads VPR uzsācies ar gatavošanos jaunam valsts mēroga projektam sociālās aprūpes jomā – deinstitucionalizācijai (turpmāk – DI). Gada sākumā visi pieci plānošanas reģioni uzsāks darbu pie projekta pieteikuma sagatavošanas, lai saņemtu finansējumu DI plāna izstrādāšanai un ieviešanai.

2015. gada sākumā plānots apstiprināt MK noteikumus „Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 9.2.2. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem” pasākuma “Deinstitucionalizācija” īstenošanas noteikumi”, kuri paredz sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ieviešanu, kas sniegs personai atbalstu funkcionālo traucējumu radīto ierobežojumu pārvarēšanai, dodot iespēju dzīvot mājās, un bērnu gadījumā – augt ģimeniskā vidē, ietverot preventīvos pasākumus, lai novērstu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumu nepieciešamību.

Pasākuma finansējuma saņēmēji būs plānošanas reģioni. Pasākuma īstenošanā ir svarīgi nodrošināt efektīvu pakalpojumu pārklājumu visā valsts teritorijā, nodrošinot pašvaldību sadarbību pakalpojumu sniegšanā un kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību pašvaldību iedzīvotājiem, neatkarīgi no pašvaldības lieluma.

Katrs plānošanas reģions sagatavos projekta pieteikumu un īstenos projektu savā reģionā, balstoties uz Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto Rīcības plānu DI īstenošanai. Plānotās projektu aktivitātes nosacīti var iedalīt 2 posmos – plānošanas posmā un pakalpojumu sniegšanas posmā.

Plānošanas posmā tiks veikta mērķa grupu personu individuālo vajadzību izvērtēšana un individuālo plānu izstrāde, balstoties uz kuriem katrā plānošanas reģionā tiks izstrādāts DI plāns, nosakot attīstāmo pakalpojumu teritoriālo izvietojumu. Pēc individuālā novērtējuma veikšanas tiks noteikts, vai persona ir gatava dzīvei sabiedrībā. Klientus, kuru saslimšanas ir ļoti smagas (III un IV aprūpes līmenis), šobrīd nav iespējams un netiek plānots piemērot dzīvei sabiedrībā, un viņiem joprojām tiks nodrošināta iespēja saņemt institucionālās aprūpes pakalpojumus.

Savukārt pakalpojumu sniegšanas posmā konkrētajiem nosacījumiem atbilstošas personas ar garīga rakstura traucējumiem, kas uzturas Valsts sociālās aprūpes centros (VSAC), tiks sagatavotas pārejai uz dzīvi sabiedrībā, kā arī tiks sniegti sabiedrībā balstīti pakalpojumi, piemēram, nodrošināti dienas centri, specializētas darbnīcas u.c. Šie pakalpojumi būs pieejami gan tām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kas uzturējušās VSAC, gan tām, kas tajos nav nonākuši. Katrai personai, kas iznāks no VSAC, tiks piesaistīts sociālais mentors, kurš tam palīdzēs iekļauties sabiedrībā. Pasākuma ietvaros tiks organizēti arī potenciālo audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju motivēšanas pasākumi bērnu skaita samazināšanai bērnu ilgstošās aprūpes institūcijās.

Par plānošanas reģionu sadarbības partneriem ir noteiktas pašvaldības kā sabiedrībā balstītu pakalpojumu nodrošinātājas, valsts sociālās aprūpes centri un bērnu ilgstošas aprūpes institūcijas, savukārt sociālo pakalpojumu sniedzēji, kas reģistrēti sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā, varēs piedalīties pasākuma īstenošanā kā pakalpojumu sniedzēji.

 

Plašāku informāciju par DI ieviešanas plāniem LM pārstāvji sniegs Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē 23. janvārī, Mazsalacā.

 

Papildus informācija: Ineta Puriņa, Projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Mob.: 26382820, E-pasts: ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

19.01.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031