VPR jaunumi

31. oktobrī Varakļānu kultūras namā notika kārtējā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) attīstības padomes sēde, kurā klātesošie vienojās nodot sabiedriskajai apspriešanai Vidzemes plānošanas reģiona attīstības plānošanas dokumentus – VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2014. -2030. gadam un attīstības programmu 2014. -2020. gadam.  Kā arī diskutēja par plānošanas reģionu nākotni. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Reģionālās politikas departamenta vadītājs Raivis Bremšmits informēja par reģiona pašvaldību iespējām ES fondu plānošanas periodā 2014.-2020. gadam. Bremšmits uzsvēra, ka liela loma ES fondu līdzekļu piesaistē būs pašvaldību attīstības plānošanas dokumentiem. Padomes dalībniekus visvairāk interesēja jautājumi par atbalstu ūdenssaimniecību attīstībai novados.

Savukārt VARAM Valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze aicināja visas pašvaldības jau laicīgi domāt par projektu idejām fondu līdzekļu piesaistīšanai laikā, kad Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības dokumenti vēl tikai top, lai pašvaldību projektu idejas būtu saistītas ar reģiona plānošanas dokumentiem. Tāpat pašvaldības tika mudinātas klātienē pārrunāt savas nākotnes projektu idejas.   


        

Viens no galvenajiem sēdes jautājumiem bija diskusija par plānošanas reģionu nākotni. Kā informēja Ilona Raugze, ir vairāki nākotnes scenāriji. Viens no tiem – plānošanas reģioniem tiks nodrošinātas jau esošas funkcijas: reģionālās attīstības plānošana, pašvaldību attīstības dokumentu apstiprināšana, pašvaldību darba koordinēšana, interešu pārstāvniecība un informācijas nodrošināšana. Otrs – plānošanas reģioniem varētu piešķirt jaunu funkciju. Tā būtu uzņēmējdarbības vides jautājumu risināšana reģionālā mērogā. Tāpat interesi sadarbībai ar plānošanas reģioniem ir izrādījusi Labklājības ministrija, kura vēlētos risināt deinstucionalizācijas jautājumus, un Izglītības un zinātnes ministrija - profesionālās izglītības jautājumus.       

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija lūdz pašvaldības novembra laikā iesūtīt savus priekšlikumus par lēmumu pieņemšanas procesu, attīstības padomi un republikas pilsētu lomu reģionā. Kā arī aicina pašvaldības uz atklātu sarunu par visefektīvāko un ērtāko reģiona darba organizāciju. 

Papildu informācija: Guna Kalniņa – Priede, Administrācijas vadītāja, e-pasts: guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29477997; www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Anita Savoņi-Vaido, sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: a.savoni-vaido PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 26621391, www.vidzeme.lv

04.11.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031