VPR jaunumi

Eiropā sākas jauns programmēšanas periods, kurā tiks noteiktas projektu prioritātes turpmākajiem septiņiem gadiem. Tādēļ septembrī Vidzemes plānošanas reģions pārstāvot Vidzemes pārtikas klasteri piedalījās vairākos pasākumos, lai dibinātu sadarbības kontaktus ar nolūku attīstīt jaunas projektu idejas. Viens no pasākumiem bija BSR Stars klasteru konference Berlīnē, bet otrs – „Baltfood” projekta partneru sanāksme Lībekā.  Gan konferencē, gan partneru sanāksmē VPR pārstāvēja projektu speciālists Kristaps Ročāns.

18. un 19.septembrī Berlīnē, Vācijas ekonomikas un enerģijas ministrijā notika BSR Stars klasteru konference, kura pulcēja 250 dalībniekus – dažādu klasteru pārstāvjus, valsts amatpersonas, ierēdņus un lēmumu pieņēmējus no visas Eiropas. Konferences ietvaros dalībniekiem bija iespēja piedalīties arī sadarbības veidošanas „kontaktbiržā”.

Konferences vadmotīvs bija klasteru internacionalizācija un starpnozaru sadarbība. Konferences galvenie runātāji Gerds Meiers cu Kokers (Gerd Meier zu Kocker) un Kristians Ketels (Christian Ketels) stāstīja par klasteru internacionalizācijas veiksmes faktoriem, nepieciešamajam aktivitātēm un dažādām stratēģijām. Kā atzina Kristaps Ročāns: „Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris ir labs piemērs klastera internacionalizācijai.”

Kā jau ierasts šādā veida pasākumiem, galvenais tā devums ir sadarbības kontaktu gūšana. Vidzemes plānošanas reģions konferencē tikās ar jau iepazīto Zviedrijas pārtikas klasteri „IDEON Agro Food”. Tāpat tika nodibināti sadarbības kontakti ar pārtikas klasteri no Ungārijas „Innovative Food Cluster LtD” Kauņas tehnoloģiju universitāti, klasteri no Polijas „Torun Marketplace at Towarowa” un „Packbridge” iepakojumu ražotāju klasteri. Ar šiem partneriem nākotnē ir iespējama sadarbība kāda projekta ietvaros. Minētie klasteri pārstāv pārtikas un iepakojumu ražošanas nozari. Tikšanās laikā tika pārrunāta jauna projekta ideja par pārtikas produktu iepakojumu ražošanu no pārtikas blakus produktiem.        



Kā veiksmīga sadarbības forma starp uzņēmējiem, zinātniskām un izglītības institūcijām un veselīgas pārtikas ražotājiem Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris ir viens no labās prakses piemēriem reģiona īstenotajā projektā „MVU attīstība veselības aprūpes nozarē” (Health4Growth). BSR Stars klasteru konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar projekta aktivitātēm un rezultātiem.



Pirms dalības konferencē Berlīnē notika „Baltfood” projekta partneru sanāksme Lībekā. Vidzemes plānošanas reģions kā partneris ar pārtikas klasteri ir iesaistījies BaltFood sadarbības partneru tīklā.  Veiksmīga projekta attīstības gadījumā Vidzemes uzņēmējiem būs iespējams gūt uzņēmēju, speciālistu un izplatītāju kontaktus Lībekā, piedalīties pārtikas inovāciju sistēmu un metožu izmēģinājumos un praktiski piedalīties pilota akcijās. Tādejādi attīstīt savu uzņēmējdarbību un apgūt Vācijas pārtikas tirgu.

 

Projekta "Baltfood" sadarbības partneri

Tāpat Lībekas vizītes laikā notika tikšanās ar Lībekas tirdzniecības un rūpniecības kameru, kurā Kristaps Ročāns iepazīstināja ar Vidzemes reģionu un pārrunāja sadarbības iespējas. 

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, projektu speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, mob. +371 29753011 e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

10.10.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031