VPR jaunumi

30. septembrī Ikšķilē, Vidzemes pārtikas klastera uzņēmuma SIA „Sula” telpās notika kārtējā klastera dalībnieku tikšanās, kurā klātesošie iepazinās ar klastera jaunākajām aktualitātēm, uzņēma jaunu dalībnieku un diskutēja par biedrības izveidošanas jautājumiem.

SIA „Sula” ir Linarda Liberta un viņa ģimenes uzņēmums, kurš nodarbojas ar bioloģisku bērzu sulu iegūšanu no kuras raudzē vīnu un rada šampanieti. Gardo bērzu sulu šampanieti un vīnu atzinīgi ir novērtējuši pircēji plašajā Krievijas un Ķīnas tirgū, kā arī ārvalstu tūristi Latvijā. Populārais pavārs Martiņš Rītiņš Libertu raudzēto vīnu un šampanieti ir nodēvējis par ziemeļu nektāru.

Kā atzina sanāksmes dalībnieki, biedrība ir vispiemērotākais juridiskais ietvars kādā iespējama turpmākā klastera attīstība. Dalībnieki uzskata, ka biedrības status ir nepieciešams, jo izveidotais ietvars turpmāk sekmēs produktīvu klastera darbību, attīstīts starptautisko sadarbību ar pārtikas un biotehnoloģijas nozarē saistītiem klasteriem Baltijas Jūras reģionā un Eiropas Savienībā, kā arī veidos sadarbības tīklu starp augstvērtīgas pārtikas ražotājiem un ar pārtikas ražošanas nozari saistītiem uzņēmumiem, zinātniski pētnieciskām institūcijām un izglītības iestādēm.

Klasterim noformējot biedrību, būs vairākas priekšrocības - plašākas iespējas piesaistīt finansējumu un daudzveidīgākas sadarbības iespējas. Kā arī klasteris varēs sekmīgāk piedalīties dažādos projektu uzsaukumos un konkursos. Biedrību paredzēts izveidot šī gada laikā. Pašlaik notiek darbs pie biedrības statūtu precizēšanas.

Gatavība veidot biedrību apliecina klastera uzņēmēju un pētnieku ieinteresētību klastera ilgtermiņa attīstībā. Izveidotā biedrības valde būs gatava atbildīgi lemt par klastera attīstības jautājumiem, kā arī paši klastera dalībnieki atbildīgāk iesaistīsies klastera darbībā. Juridiskā statusu izmaiņas pozitīvi ietekmēs klastera darbību. Jau tagad klasteris pulcē uzņēmumus ne tikai no Vidzemes, bet arī no Pierīgas. Klasterim pievienoties aicināti arī uzņēmumi no citiem reģioniem, tādejādi paplašinot klastera darbību.

Sanāksmē piedalījās arī SIA „Cormack Consultacy” pārstāve, kura stāstīja par uzņēmuma darbību un piedāvāja uzņēmējdarbības konsultācijas klastera dalībniekiem. Uzņēmums sniedz konsultācijas par eksporta tirgu apgūšanu. Tāpat tikšanās laikā klasterī tika uzņemts jauns dalībnieks SIA „Northern Treats”, kurš ražo produktus no medus un bišu maizes. Tagad klasteris pulcē jau 31 organizāciju.

Nākamā Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera sanāksme paredzēta novembrī, kad dalībnieki viesosies klastera uzņēmuma SIA „Rozīne” - Skrīveru mājas saldējuma telpās.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, projektu speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, mob. +371 29753011 e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

03.10.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031