VPR jaunumi

10.septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās tika sasaukta Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde, lai steidzami pārrunātu jautājumus, kas bija nozīmīgi Latvijas Pašvaldību Savienības domes sēdē.  Tā secīgi noritēja uzreiz pēc VPR Attīstības padomes sēdes, piedaloties Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, novadu un pilsētu domju priekšsēdētājiem un plānošanas reģionu pārstāvjiem.

VPR Attīstības padomes sēde iesākās ar atklātu balsojumu par Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvi Eiropas Savienības Reģionu komitejā. Balsojumam sākotnēji tika izvirzīti divi kandidāti – VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs, vienlaikus Pārgaujas novada priekšsēdētājs Hardijs Vents un Beverīnas novada priekšsēdētāja Cilda Purgale. Padomei balsojot, ar 19 balsīm par Hardiju Ventu un 4 balsīm par Cildu Purgali, reģiona pārstāvniecībai tika ievēlēts Hardijs Vents.

Tāpat, padomei balsojot, tika lemts par VPR pārstāvjiem LPS delegācijas sastāvā  Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā, ieceļot šos pienākumus turpmāk veikt Nikolaju Stepanovu (VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieku, vienlaikus Gulbenes novada domes priekšsēdētājs), kas šos pienākumus pildīja arī līdz šim, kā arī Māru Jazupu, Priekuļu novada domes priekšsēdētāju.

Padomes sēdes laikā klātesošie vienojoties nolēma atbalstīt arī Ērgļu profesionālās vidusskolas un Priekuļu tehnikuma apvienošanu, attīstot arī turpmāk izglītības programmas un veicot skolu specializāciju virzienu modernizāciju.

Novadu un pilsētas domes priekšsēdētāji tika informēti arī par Vidzemes pārtikas klastera plānoto dalību biedrībā „Vidzemes augstas pievienotās vērtības un veselīgas pārtikas klasteris”, kura vienbalsīgi, padomei vienojoties, tika atbalstīta.

Klātesošie tika informēti arī par iecerētā projekta „Ozona vēstnieki” (Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada perioda programmas „Nacionālā klimata politika” atklāts konkurss „Kapacitātes celšana pētījumiem un pasākumiem sabiedrības zināšanu uzlabošanai par klimata pārmaiņām un to radītajām sekām”) ideju.

Attīstības dokumentu izstrādes process un veiktie reģiona ekonomikas pētījumi liecina, ka Vidzemes reģions ir bioloģiskajiem resursiem pietiekami bagāts, tam ir nepieciešamie resursi un potenciāls globāli konkurētspējīgas bioekonomikas attīstībai, kas balstās zemā oglekļa patēriņā, pārejā no naftas un gāzes produktiem uz atjaunojamajiem resursiem, pārejā no patērētājas sabiedrības, no atkritumu plūsmas radīšanas uz reciklēšanu un materiālu atkārtotu izmantošanu. Daudzi reģiona uzņēmumi jau tagad ir ceļā uz jauno ekonomiku: ievieš energoekonomijas pasākumus, ievieš bezatkritumu ražošanas procesus, jaunas, resursus taupošas tehnoloģijas, attīsta inovatīvus konkurētspējīgus produktus.

Jaunā ekonomika pieprasa jaunu domāšanu, spēju saskatīt biznesa attīstības iespējas tradicionālos procesos, spēju izdomāt veidu, kā aizvietot vecos paņēmienus ar jauniem, inovatīviem. Projekts „Ozona vēstnieki” ir vērsts šīs jaunās domāšanas un izpratnes veidošanu skolēniem, uzņēmējiem un Vidzemes sabiedrībai kopumā.

Projekta pamatā ir 2 aktivitātes: 1) Plaša radoša informatīva kampaņa, skaidrojot sabiedrībai oglekļa mazietilpīgas attīstības principus, priekšrocības un iespējas Vidzemē, reklamējot tos Vidzemes reģiona uzņēmumus, kuri jau ievieš jaunās ekonomikas principus savos uzņēmumos; 2)Starpdisciplināru praktisko darbu izstrāde skolu, mākslas skolu un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamajiem, integrējot karjeras izglītību un vides izglītību

Padomes dalībnieki atbalstīja idejas tālāku virzību, savukārt Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs pauda vēlmi projektu īstenot visa reģiona teritorijā, apstiprinot Cēsu novada pašvaldības gatavību tajā līdzdarboties, ja vien tas būs iespējams.

Nākamā Vidzemes plānošanas reģiona padomes sēde plānota oktobrī, Varakļānu novadā.

 

Papildu informācija: Guna Kalniņa – Priede, Administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29477997; www.vidzeme.lv;

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29454752, www.vidzeme.lv

11.09.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031