VPR jaunumi

Augusta sākumā Pārgaujas un Amatas novados viesojās delegācija no Černihivas apgabala Ukrainā. Par reģiona un pašvaldību sadarbības iespējām, reģionālās politikas attīstību kopumā un par pieredzi, ieviešot Eiropas Savienības līdzfinansētus projektus, stāstīja arī pārstāvji no Vidzemes plānošanas reģiona – Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents un Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede.

Viesi no Ukrainas , viesojies vairākās pašvaldībās, pauda atzinīgus vārdus par sasniegto Latvijas attīstībā, uzsverot, ka bijušo padomju valstu pieredze viņiem ir īpaši nozīmīga – jo arī Ukrainas izvēlētais virziens ir vēlme pievienoties Eiropas Savienības dalībvalstu pulkam. Valstī nepieciešams veikt valsts un pašvaldību sistēmas sakārtošanu, vajadzība pēc reformām ir spēcīga. Ukrainas delegācijas pārstāvji cer, ka iecerētais izdosies – nepieciešams iegūt atkal uzticību valstij.

Delegācijas sastāvā bija Mikola Zverevs (Černihivas apgabala padomes priekšsēdētājs), Arsens Didurs (Černihivas apgabala padomes priekšsēdētāja padomnieks, Černihivas apgabala padomes Pastāvīgās komisijas agrorūpnieciskā kompleksa, zemes attiecību, ekoloģijas un dabas resursu jautājumos vadītājs), Oļegs Soskins (Sabiedrības Transformācijas institūta direktors, Nacionālās Pārvaldes akadēmijas profesors) un Andrejs Šumilovs (Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Ukrainā).

Delegācija viesojās Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (ZAAO) poligonā Daibē un pauda atzinīgus vārdus par ilgtermiņā pārdomātu attīstību, kā arī bija patīkami pārsteigti, ka ZAAO nodarbojas arī ar sabiedrības izglītošanu – māca šķirot atkritumus, aicina dzīvot videi draudzīgi un veido īpašas izglītojošas programmas skolēniem un citiem interesentiem.

Vēlāk delegācija devās aplūkot PKS „Straupe”, kur varēja vērot arī ražošanas procesu. Pienotavas veiksmīgā darbība ieinteresēja delegācijas pārstāvjus, jo tā savu peļņu iegulda uzņēmuma attīstībā, sekmīgi izveidojusi savu veikalu ķēdi, veiksmīgi konkurējot ar lielveikaliem.

Īpašs izbrīns bija par joprojām pastāvošo Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta darbību, jo Ukrainā viss iespējamais nodots privātīpašumā, savukārt institūts Priekuļos joprojām darbojas valsts, t.i. ministrijas pakļautībā. Apkures katls, kurā kā kurināmo materiālu izmanto graudu atlikumus, delegācijas pārstāvjiem šķita ļoti inovatīva pieeja.

Vizītes dalībnieki viesojās arī Ungurmuižā, aplūkojot kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas metodes un tūrisma attīstības iespējas, kā arī apmeklēja Amatas tūrisma un informācijas centru un Ieriķu dabas taku, īpaši interesējoties par Gaujas nacionālā parka statusu un darbību.

Vizīte Vidzemes plānošanas reģionā notika attīstības sadarbības ietvaros, Latvijai sniedzot atbalstu Ukrainas valstij. Vizīti organizēja Ārlietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

 

Papildus informācija: Guna Kalniņa – Priede, Administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29477997; www.vidzeme.lv;
Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. 29454752, www.vidzeme.lv;
 

07.08.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031