VPR jaunumi

21. maijā Ērgļos norisinājās Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde. Sēde iesākās ar aprīļa vidū amatā ieceltā Līgatnes novada domes priekšsēdētāja Aināra Šteina pilnvaru apstiprināšanu. Sēdes turpinājumā VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents informēja klātesošos par ieguvumiem, ko sniedz parakstītie sadarbības līgumi ar Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK). Līgums ar LDDK paredz speciālistu konsultāciju sniegšanu Vidzemes reģiona uzņēmējiem un uzņēmējdarbības uzsācējiem, lai rastu labākos risinājumus un ieteikumus savas darbības uzlabošanai, īpašu uzmanību veltot gudrajai specializācijai. Savukārt līgumsaistības ar Tirdzniecības un rūpniecības kameru turpmāk ietekmēs gan plānošanas dokumentu izstrādes, gan ieviešanas gaitu, par vienu no prioritātēm izvirzot reģiona uzņēmēju konkurētspējas paaugstināšanu, apzinot un atbalstot uzņēmēju intereses un sekmējot saimniecisko darbību reģionā.

Lai uzzinātu aktuālāko informāciju par ceļu infrastruktūras iespējamo sakārtošanu, uz sarunu par Valsts autoceļu sakārtošanas programma 2014.-2020. gadam tika aicināts VAS „Latvijas Valsts ceļi” Vidzemes reģiona direktors Guntis Apinis. Kā informēja Apinis programmas ietvaros lielākie finanšu līdzekļi tiks novirzīti ceļa melnā seguma atjaunošanai, tostarp tiks atjaunots bēdīgi slavenais Vecpiebalgas autoceļš P30 un šoseja virzienā Madona – Gulbene, taču darbi nesākšoties ātrāk par 2016. gadu. Tāpat Apiņa kungs aicināja pašvaldību vadītājus iesūtīt savu novadu kritiskākos ceļa posmus, kurus izvērtējot vēl pastāv iespēja tos iekļaut attiecīgajā programmā.

Sēdēs turpinājumā VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa iepazīstināja ar konkursa „Eiropas gada pašvaldība 2014” I kārtas rezultātiem, kurā pieteikušās septiņas Vidzemes pašvaldības - Valmieras pilsēta, Valkas novads, Smiltenes novads, Cēsu novads, Burtnieku novads, Priekuļu novads un Raunas novads. Sēdes laikā tika apstiprināta konkursa vērtēšanas komisiju, kura līdz šī gada 20. jūnijam dosies uz pašvaldībām, lai klātienē izvērtētu pretendentus un trīs atbilstošākos virzītu uz konkursa II kārtu, valsts mēroga konkursu.

Ņemot vērā, ka šobrīd aktīvi noris darbs pie Vidzemes plānošanas reģiona Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014. - 2030. gadam un Attīstības programmas 2014. – 2020. gadam izstrādes, sēdes ietvaros norisinājās viena no tematiskajām darba grupām, lai noskaidrotu pašvaldību vadītāju redzējumu Vidzemes reģiona turpmākajai attīstībai. Padomes dalībnieki nāca klajā ar tematiem, kuriem noteikti būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība, kā, piemēram, ceļu infrastruktūras uzlabošana, kas tiešā veidā ietekmē pamatvajadzību nodrošināšanu reģiona attīstībai, kas ir gan uzņēmējdarbības attīstību, gan iedzīvotāju migrācijas iespējas reģionā. Tāpat sabiedriskā transporta problēmas, kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumi, pakalpojumu sniegšanas efektivizācija un citi. Vairāk par šīs darba grupas līdzšinējiem darba grupu rezultātiem lasiet šeit.

Uz Attīstības padomes sēdi bija ieradies arī Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, lai klātienē pārrunātu ar pašvaldību vadītājiem iespējamās sadarbības iespējas. G. Krūmiņš uzsvēra, ka augstskola ir tiešs instruments reģiona attīstībai un strādā pie tā, lai atbilstu patiesajām reģiona vajadzībām. Tādēļ īpaši svarīgi ir augstskolas stratēģiju pietuvināt arī reģiona attīstības stratēģijai, lai tās viena otru papildinātu, nosakot vienotas prioritātes.

Visbeidzot, atsaucoties uz 14. maija tikšanos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Ekonomikas ministriju un Tūrisma attīstības valsts aģentūru, kuras laikā VPR tika aicināts līdz 28. maijam iesniegt trīs stratēģiskas tūrisma projektu idejas reģiona izaugsmei, Attīstības padomes dalībnieki tika lūgti vienoties par šīm trim idejām. Izstrādātajām idejām jābūt ar ievērojamu pievienotu vērtību, kā jaunu darba vietu radīšana un krietna tūristu plūsmas palielināšana. VPR no pašvaldībām saņēma 13 potencialās tūrisma projektu idejas. Veicinot sadarbību un palielinot reģiona iespējas projektu idejas realizēt, tika noteikti trīs sadarbības projektu virzieni - dabas tūrisma attīstība Ziemeļvidzemē, kultūras tūrisma attīstība Vidzemes vidienē un kultūrvēsturisko ainavu tūrisma attīstība. Pašvaldības piekrita šādam konceptam un šobrīd noris aktīvas diskusijas precīzu ideju formulēšanā, lai 28. maijā Kultūras un Ekonomikas ministrijām tiktu iesniegtas kvalitatīvas un konkurētspējīgas projektu idejas.

 

Papildus informācija: Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, Mob.: +371 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Marta Cekule, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 26609252, E-pasts: marta.cekule@vidzeme.lvwww.vidzeme.lv

22.05.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031