VPR jaunumi

Aprīļa sākumā Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne un Strenču novada pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas starptautisko projektu koordinatore Ilona Pinzule devās uz Stokholmu, lai piedalītos projekta „ Daudzlīmeņu pārvaldes veicināšanas izpēte Eiropa 2020 stratēģijas atbalstam” pirmajā daudzpusējā projekta partneru sanāksmē. Vidzemes plānošanas reģions un Strenču novada pašvaldība padziļināti iepazīsies ar Liverpūles piemēru sociālajā uzņēmējdarbības jomā.

Projekts ir viens no Eiropa 2020 stratēģijas īstenošanas instrumentiem, koncentrējoties uz divām, ar stratēģiju saistītām prioritātēm – energoefektivitātes veicināšanu un sociālo iekļaušanu. Katrā no tēmām izvēlēti veiksmīgākie labās prakses piemēri, kuri tiks izvērtēti, lai vēlāk tos īstenotu arī projekta partneru pašvaldībās, tai skaitā Strenču novada pašvaldībā.

Tikšanās laikā sociālās iekļaušanas jomā tika prezentēti labās prakses piemēri no Stokholmas reģiona (Zviedrija), Pomorskas reģiona (Polija), Timišoaras (Rumānija) un Liverpūles (Lielbritānija).

Kā pastāstīja Strenču novada domes projektu koordinatore I.Pinzule, katra no prezentētajām labās pārvaldības praksēm atspoguļoja elementus un pieejas, kas būtu saistošas daudzām Eiropas Savienības reģioniem un pašvaldībām, arī Strenču novadam. I.Pinzule: „Stokholmas reģiona pārvalde prezentēja interesantu spēli „Urban game” (Pilsētas spēle) – uz grīdas tika ieklāts liels spēles laukums ar kvadrātiem, kur plānot teritorijas attīstību, ņemot vērā dažādus pārvaldības līmeņus (pašvaldība, reģions, valsts, ES, pilsēta, indivīds) un dažādus attīstības faktorus (nodarbinātība, infrastruktūra, kultūra, vide utml.).  I.Pinzule atklāja, ka Strenču novada domes sadarbības partneris ir Liverpūles pilsēta Lielbritānijā. Liverpūles pārstāvji Stokholmā prezentēja savu pieredzi sociālās uzņēmējdarbības veicināšanā, izmantojot ES ERAF fonda līdzfinansējumu. Galvenokārt, idejas pamatā ir vietējo uzņēmēju partnerības izveide, kas palīdzēs rast nodarbinātības iespējas sociāli atstumtām grupām. Prakse paredz arī palīdzību uzņēmējdarbības uzsākšanā.

Divpusēja tikšanās starp abiem partneriem notiks jau jūnija sākumā, kad tiks pārņemta pieredze un izstrādāts konkrēts aktivitāšu plāns, kā līdzīgu projektu īstenot arī Strenču novada pašvaldībā. Liverpūles piemērs bijis interesants arī partneriem no Spānijas un Polijas.

Par stratēģiju „Eiropa 2020”

Galvenais „Eiropa 2020” stratēģijas mērķis ir veicināt izaugsmi un nodarbinātību Eiropas Savienībā (ES) kopumā un katrā ES dalībvalstī atsevišķi. Stratēģija “Eiropa 2020” ir izstrādāta tālab, lai veicinātu izaugsmi, kas ir gudra, pateicoties efektīvākām investīcijām izglītībā, pētniecībā un inovācijā, ilgtspējīga, pateicoties izlēmīgai virzībai uz mazoglekļa ekonomiku, un iekļaujoša, sevišķu uzmanību pievēršot darbvietu izveidei un nabadzības mazināšanai. Stratēģijas centrā ir pieci vērienīgi mērķi nodarbinātības, inovācijas, izglītības, nabadzības izskaušanas, klimata un enerģētikas jomā. 

 

Papildu informācija: Laila Gercāne, Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, tālr. 29120536, laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

06.05.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031