VPR jaunumi

Marta nogalē SIA „Valmiermuižas alus” telpās norisinājās kārtējā Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera sanāksme. Sanāksme bija īpaša ar to, ka tika uzņemti divi jauni dalībnieki – SIA „NG līnija”, kas nodarbojas ar medus un citu biškopības produktu ražošanu un SIA „Rozīne” jeb vairāk zināms kā Skrīveru mājas saldējums. Šobrīd klastera biedru skaits sastāda jau 29 dalībniekus. Tāpat sanāksmes laikā dalībnieki iepazinās ar biedrības statūtu pagaidu versiju, plānoja nākamās aktivitātes un pirmajiem bija iespēja iepazīties ar jaunāko, vēl veikalu plauktos nenonākušo, „Valmiermuižas alus” produkciju.

Jaunas idejas un arī vajadzības klastera attīstībai aizvien pieaug. Šobrīd klastera vēlmju un vajadzību augšgalā ir mājaslapas izveide, lai pēc iespējas efektīvāk prezentētu klasteri un veidotu sadarbību ar ārvalstu un pašmāju partneriem. Lai gan šobrīd līdzekļu mājaslapas izveidei nav, biedri vienojās, ka sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu varētu tikt izveidota mājaslapas demo versija kā pagaidu risinājums līdz tiktu rasti līdzekļi patstāvīgas mājaslapas izveidei un uzturēšanai. Rudenī plānots izveidot arī digitālu informatīvo materiālu par klasteri un tā biedriem.

Aizvien labāk izprotot klastera priekšrocības, partneri arvien vairāk vēlas sadarboties arī savā starpā, tā izskanēja ideja par kopīgu dalību izstādēs, izveidojot kopēju stendu. Jau maija sākumā trīs dalībnieki dosies uz Magdeburgu Vācijā, lai piedalītos izstādē „Europa-Markt 2014”. Vēl klastera biedri ir izteikuši vēlmi apgūt aktuālāko par tirgus inovācijām un tendencēm, kā arī par eksporta iespējām, tādēļ VPR, piesaistot kompetentus lektorus, rudenī plāno organizēt šādā veida apmācības uzņēmējiem.

Klastera koordinators Kristaps Ročāns pastāstīja par iespēju iesaistīties starptautiskās sadarbības platformas "DEMOLA LATVIA" aktivitātēs. Jau ziņots, ka šī gada 12. martā Vidzemes plānošanas reģions parakstīja memorandu par sadarbības platformas izveidi un attīstību Latvijā, kas aicina uz abpusēji izdevīgiem noteikumiem sadarboties uzņēmējus un dažādu nozaru/augstskolu studentus, tādējādi sekmējot uzņēmēju un studentu sadarbību jaunu produktu un problēmu risinājumu īstenošanā, kā arī iegūstot jaunus sadarbības partnerus klastera attīstībai un jaunu projektu īstenošanai.

Klasteris aug un pieaug arī interese par to, tā, piemēram, Vidzemes Augstskolas pārstāve Egita Petrova iepazīstināja klastera biedrus ar Vidzemes Augstskolas organizēto Baltijas Starptautisko vasaras skolu, ar aicinājumu uzņemt studentus no vairākām valstīm, lai iepazīstinātu ar saviem uzņēmumiem un diskutētu par aktuāliem jautājumiem. Savukārt, maijā pie klastera biedriem viesosies uzņēmēju un pašvaldību pārstāvju delegācija no Moldovas, kas izrādījusi interesi iepazīties ar klastera darbību.

Nākamā klastera sanāksme plānota maija beigās, kur pie sevis kolēģus uzņems SIA „Aloja-Starkelsen”. Tās laikā biedri vairāk pievērsīsies biedrības formēšanas jautājumiem, sniedzot ieteikumus statūtu papildināšanai un tālākajiem soļiem biedrības izveidē.

*Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris izveidots 2010. gadā. Tā mērķis ir organizēt sadarbību un zināšanu pārnesi starp uzņēmumiem, organizācijām, izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām, nolūkā veicināt veselīgas un augstvērtīgas pārtikas ražošanas attīstību uzņēmumu un Vidzemes reģiona izaugsmei.

Klastera dalībnieku sadarbības prioritātes:

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas patēriņa popularizēšana;

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas ražošanas un tehnoloģiju attīstība un virzīšana tirgū;

 - Lokālā un starptautiskā sadarbības tīkla attīstība.

Šobrīd klasterī darbojas dažādi pārtikas nozares uzņēmumi, kā arī vairākas izglītības, pētniecības iestādes un asociācijas.

 

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, mob. +371 29753011 e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

07.04.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031