VPR jaunumi

Šodien, 26. februārī, Rīgā, Saeimas namā norisinājās Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas slēgta komisijas sēde, kurā komisijas pārstāvji uzklausīja Valsts kontroles (VK) revīzijas atzinumu par plānošanas reģionu darbības efektivitātes izvērtējumu reģionu attīstības jomā un atbilstību normatīvajiem aktiem. Uzklausot visu iesaistīto pušu viedokļus, komisijas deputāti apstiprināja, ka no plānošanas reģioniem negrasās atteikties, ņemot vērā to lomu pašvaldību interešu pārstāvniecībā, kā arī Eiropas Savienības līdzekļu piesaistē teritorijas attīstībai. Komisijas deputāti norādīja, ka uzlabojumi reģionu darbībā pavisam noteikti ir nepieciešami, taču, lai šie uzlabojumi notiktu, nepieciešams arī plānošanas reģionu ilgtermiņa darbības un finansēšanas modelis, kas šobrīd nav izstrādāts. Vidzemes plānošanas reģionu sēdē pārstāvēja Administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izslēdz iespējamību par reģionu likvidāciju, minot, ka reģioni ir svarīgs nozīmīgs vidutājs starp centrālo varu un pašvaldībām, kas nodrošina interešu pārstāvniecību un rūpējas par līdzsvarotu reģionālo attīstību, ievērojot kā reģionu, tā pašvaldību individuālās atšķirības. Minēts, ka no VARAM puses nepieciešams izstrādāt konkrētu darbības modeli un uzraudzības plānu efektīvai reģionu darbībai, kuru plānots veikt līdz šī gada beigām.

Jāmin, ka Deklarācijas par L. Straujumas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību 102. punktā ir pausta valdības apņemšanās īstenot pasākumus, lai nostiprinātu pašvaldību un plānošanas reģionu lomu uzņēmējdarbības un reģiona sociālekonomiskās attīstības veicināšanā un stiprinātu plānošanas reģionu kapacitāti, izstrādājot un ieviešot reģionu attīstības stratēģijas un programmas.

Jau ziņots, ka 5. februārī VK sasauktajā preses konferencē izskanēja skaļi pārmetumi par reģionu neefektīvu darbību.  Šobrīd notiek diskusijas par tālāko reģionu darbības un pārraudzības modeli.

26.02.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031