VPR jaunumi

17. decembrī aizvadīta Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera pēdējā šī gada sanāksme. Sanāksmes laikā dalībnieki saņēma jauno, uzlaboto sadarbības līgumu, kas stājās spēkā šī gada otrajā pusē. Tāpat tika uzņemti 4 jauni dalībnieki un iepazīti vairāki potenciālie biedri, kas izrādījuši interesi pievienoties klasterim nākotnē. Tāpat kopīgi izvērtēta iepriekšējā gada izdarītais un ieskicētas nākotnes ieceres.

2013. gads Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasterim bijis izaugsmes gads, kas noslēdzās jau 27 dalībnieku sastāvā. Klastera sadarbības tīklam ir pievienojušies jauni dalībnieki, turpinās sekmīga sadarbība ar jau esošajiem partneriem ārvalstīs, kā arī sākusies sadarbība ar jauniem partneriem Dānijā, Zviedrijā un Vācijā. Klasteris attīstoties, nemitīgi noris darbs pie kopīgu projektu izstrādes, šobrīd uz 2014. – 2020. gada plānošanas perioda uzsaukumiem. Aizejošā gada viens no spilgtākajiem notikumiem bija sekmīgi ieviestais projekts, kura ietvaros četru klastera uzņēmumu pārstāvji izgāja praksi Francijā, apgūstot sulu un sidru darīšanas tehnoloģijas. Paši dalībnieki atzīts, ka šī pieredze tiešām bijusi īpaši vērtīga un šādi projekti būtu jārealizē regulāri. Pēc brauciena, lai zināšanas neietu zudībā, izveidota dzērienu ražotāju darba grupa, kuras ietvaros tiek attīstītas jaunas sadarbības formas un meklēti kopēji risinājumu jaunu produktu izstrādei. Klastera zinātniskās institūcijas veic vairākus specifiskus pētījumus uzņēmēju vajadzībām, lai rezultāts būtu vēl produktīvāks. 

Raugoties uz klastera attīstību jaunajā, 2014. gadā, paši klastera biedri izteikuši nepieciešamību pēc kopēja mājaslapas, kas ir viens no aktuālajiem uzdevumiem nākamajā gadā. Tāpat turpināsies darbs pie klastera attīstības projektu izstrādes kopā ar ārvalstu partneriem Baltijas Jūras reģionā. Svarīgi turpināt sekmēt zināšanu un pieredzes apmaiņu klastera dalībnieku starpā, kā arī sniegt iespēju papildināt zināšanas ārvalstīs, no ārvalstu profesionāļiem. Nepieciešams arī sekmēt uzņēmēju eksporta kapacitāti. 

Jau ziņots, ka 2013. gada nogalē aktualizēts jautājums par klastera juridiskā statusa stiprināšanu, uz esošā līguma bāzes veidojot biedrību. Šis ir viens no primāri risināmajiem jautājumiem jaunajā gadā. Pēc biedrības izveides klasteris joprojām turpinās darboties, kā jauniem dalībniekiem atvērts sadarbības tīkls.

Kristaps Ročāns: „Sadarbībā un izaugsmē ieinteresēti uzņēmumi viennozīmīgi ir un būs galvenais klastera izaugsmes faktors, un esmu pārliecināts, ka dalībnieku un sadarbības partneru kopīgais darbs 2014. gadā nesīs jaunus un pozitīvus rezultātus klastera turpmākajai attīstība.

*Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris izveidots 2010. gadā. Tā mērķis ir organizēt sadarbību un zināšanu pārnesi starp uzņēmumiem, organizācijām, izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām, nolūkā veicināt veselīgas un augstvērtīgas pārtikas ražošanas attīstību uzņēmumu un Vidzemes reģiona izaugsmei.

Klastera dalībnieku sadarbības prioritātes:

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas patēriņa popularizēšana;

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas ražošanas un tehnoloģiju attīstība un virzīšana tirgū;

 - Lokālā un starptautiskā sadarbības tīkla attīstība.

Šobrīd klasterī darbojas dažādi pārtikas nozares uzņēmumi, kā arī vairākas izglītības, pētniecības iestādes un asociācijas.

 

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, mob. +371 29753011 e-pasts:kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

20.12.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031