VPR jaunumi

Oktobra beigās norisinājās kārtējā pārtikas klastera dalībnieku sanāksme, šoreiz kolēģus pie sevis uzņēma SIA „Valmiermuižas alus”. Sanāksmes laikā vairāki klastera dalībnieki dalījās ar gūto pieredzi Francijā, sidru un sulu darīšanas tehnoloģiju un kontaktu veidošanas praksē, „Leonardo da Vinci” programmas projekta „Vidzemes reģiona ekoloģisko dzērienu ražotāju prakse dzērienu ražotāju uzņēmumos” ietvaros. Tāpat tik pārrunātas svarīgākās aktualitātes, iepazīti jauni potenciālie dalībnieki. Visbeidzot klastera dalībnieki uzsāka diskusiju par klastera juridiskā statusa stiprināšanu, veidojot klasteri, kā atvērtu biedrību, saglabājot arī sadarbības līgumu ar tiem dalībniekiem, kas nav gatavi uzreiz kļūt par biedriem.

Projekts „Vidzemes reģiona ekoloģisko dzērienu ražotāju prakse dzērienu ražotāju uzņēmumos” tapa sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam ar reģiona sadarbības partneri Francijā, Lejasreinas Departamentu. Projekta ietvaros četriem dzērienu ražotāju uzņēmumu pārstāvjiem no Vidzemes bija iespēja divas nedēļas viesoties Elzasā un Normandijā (Francija), lai iepazītu sulu un sidra ražošanas tehnoloģijas un metodes. Projekta dalībnieki ļoti atzinīgi novērtēja šī projekta laikā gūtās zināšanas un ir gatavi ar gūtajām zināšanām dalīties ar tiem klastera uzņēmējiem un pētniekiem, kas specializējas tieši uz dzērienu ražošanu, augļu un ogu pārstrādi. Tādēļ tika nolemts izveidot klastera darba grupu tieši šīs nišas speciālistiem, lai dalītos ar zināšanām un meklētu kopīgus risinājumus, kopīgu produktu izstrādei.

A. Ruņģis dalās ar pieredzēto Francijā

Sanāksmes turpinājumā klastera koordinators iepazīstināja klātesošos ar aktualitātēm uzsākto sadarbības projektu kontekstā. Vidzemes plānošanas reģions kā partneris ir iesaistījies Zviedru klastera „Ideon Agro Food” projektā „BSR Food House - development of a strong Baltic sea food cluster”, kas oktobrī tika iesniegts Zviedrijas institūta izsludinātajā programmā. Ja projekts tiks finansēts, tad tā ietvaros 10 – 15 klastera uzņēmējiem būs iespēja doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Zviedriju, kā arī prezentēt savu produkciju ar mini stendu („pop-up stores”) palīdzību. Vai projekts tiks apstiprināts būs zināms decembrī. Tāpat notiek darbs pie divu lielāku, ilgtermiņa projektu izstrādes, jau laicīgi gatavojoties nākošā ES plānošanas perioda programmu uzsaukumiem.

Kopā ar Skandināvijas partneriem turpinās darbs pie „BSR Food House” pārtikas klasteru sadarbības tīkla projekta izstrādes. Projekts tiek gatavots uz topošo „Horizon 2020” programmu. Ja projekts tiks apstiprināts, tad sadarbojoties ar partnervalstu klasteru organizācijām būs iespējam izstrādāt jaunus produktus, iepazīties ar tirgus pētījumiem, gūt jaunus kontaktus un sekmēt uzņēmumu eksportspēju.

Vācijas „Food Regio” klasteris ir iesaistījis VPR, kā Vidzemes pārtikas klastera koordinatoru, „Baltfood” klasteru sadarbības tīklā, kura ietvaros pašlaik tiek gatavots projekts „Food innovation at interfaces”. Projekta fokuss būs inovatīvu pārtikas produktu, iepakojuma un loģistikas metožu izstrādāšana un ieviešana, attīstot uzņēmējiem pieejamu pārtikas nozares pētnieku tīklu Baltijas Jūras reģionā.

Šobrīd klasteris sadarbojas ar  partneriem no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas.

Klasterim attīstoties, interesi par to izrāda arvien jauni uzņēmumi: SIA „Smiltenes sidra darītava”, kas ir maza sidra darītava Smiltenē, SIA „NG Līnija” no Madonas novada, pamatnodarbošanās ir biškopība un medus produkcijas ražošana, SIA „E&E”, jauns uzņēmums Raunas novadā, kas nodarbojas ar augstas kvalitātes bioloģiskas izcelsmes dabisku etiķu ražošanu. Tāpat interesi ir izteicis arī uzņēmums SIA „Eko Mako”, SIA „LAt Eko Food”.

Sanāksmē tika uzsākta diskusija par klastera juridiskā statusa nostiprināšanu. SIA „Aloja – Starkelsen” piedāvājums ir spēcināt klastera juridisko statusu, veidojot klasteri, kā atvērtu biedrību, saglabājot arī sadarbības līgumu ar tiem dalībniekiem, kas nav gatavi uzreiz kļūt par biedriem. Šai ideja atbalstu pauda vēl vairāki klastera dalībnieki. Pie šī jautājuma vēl turpināsies darbs nākamajās sanāksmēs, lai nonāktu pie optimālā klastera turpmākās izaugsmes organizatoriskā modeļa.

 

Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera mērķis ir organizēt sadarbību un zināšanu pārnesi starp uzņēmumiem, organizācijām, izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām, nolūkā veicināt veselīgas un augstvērtīgas pārtikas ražošanas attīstību uzņēmumu un Vidzemes reģiona izaugsmei.

Klastera dalībnieku sadarbības prioritātes:

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas patēriņa popularizēšana;

 - Augstvērtīgas un veselīgas pārtikas ražošanas un tehnoloģiju attīstība un virzīšana tirgū;

 - Lokālā un starptautiskā sadarbības tīkla attīstība.

Šobrīd klasterī darbojas dažādi pārtikas nozares uzņēmumi, kā arī vairākas izglītības, pētniecības iestādes un asociācijas.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, mob. +371 29753011 e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

04.11.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031