VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē 18.septembrī tika pieņemts vienbalsīgs lēmums atbalstīt Alojas novada domes priekšlikumu grozīt Vidzemes plānošanas reģiona un Rīgas plānošanas reģiona teritorijas, nosakot, ka Alojas novads ietilpst Vidzemes plānošanas reģionā. Šobrīd jautājums tiek izskatīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, taču līdz šim atbilde nav saņemta.

Vēlmi pārnākt no Rīgas plānošanas reģiona teritorijas uz Vidzemes plānošanas reģionu skaidro Alojas novada domes priekšsēdētāja vietniece attīstības jautājumos Dace Vilne: „Priekšvēsture pieņemtajam lēmumam patiesi ir gara. Pirms Latvijā tika izveidoti plānošanas reģioni, Alojas pilsētas dome vienīgā no toreizējā Limbažu rajona pievienojās „Vidzemes attīstības aģentūrai”, jo vienmēr ir uzskatījusi, ka vēsturiski un ģeogrāfiski novads iekļaujas Vidzemē. Vēlāk, kad tika dibināti plānošanas reģioni, to robežas tika noteiktas rajonu līmenī – Alojas novada pašvaldība tādējādi tika pievienota Rīgas plānošanas reģionam. Vēl neilgu laiku pēc tam Alojas novada pašvaldība bija Vidzemes attīstības aģentūras dalībniece, taču tā kā visi pašvaldību interesējoši jautājumi tika risināti reģionu līmenī, dalība attīstības aģentūrā tika pārtraukta. Vēl pirms novadu veidošanās, Alojas, Braslavas un Brīvzemnieku pašvaldību deputāti lēma par iespēju pievienoties Vidzemes plānošanas reģionam, taču no toreizējās Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas saņēma atbildi, ka plānošanas reģionu robežas nav iespējams mainīt. Lēmumu pieņemt veicināja arī tas, ka Rīgas plānošanas reģiona darbībā izteikti iezīmējas Rīgas aglomerācijas robežas – Rīga un Pierīga ar kopīgām darbaspēka kustības problēmām, no tām izrietošās sabiedriskā transporta organizēšanas shēmas un ceļu uzturēšanas politikas. Tāpat arī kopīgi projekti tiek īstenoti, pamatojoties uz aglomerācijas robežu pamata. Alojas novads juridiski nav iekļauts Rīgas aglomerācijā, tādēļ lielākā daļa Rīgas plānošanas reģiona attīstības politikas dokumentu nākamajā plānošanas periodā nepaudīs Alojas novada intereses.”

Alojas novada domes priekšsēdētāja vietniece attīstības jautājumos D.Vilne atzīst, ka Vidzemes plānošanas reģionā ietilpstošajām pašvaldībām un Alojas novadam ir daudz kopīgu interešu un problēmu. Aktuāla ir nodarbinātības veicināšana, vispārējās izglītības kvalitātes nodrošināšana un izglītības iestāžu sadarbība, samazinoties audzēkņu skaitam. Jāveido darba tirgus pieprasījumam atbilstošas profesionālās izglītības programmas, jāveicina ilgtermiņā saglabātā vēsturiskā sadarbība kultūras jomā.  D.Vilne papildina: „Būtiska ir sabiedriskā transporta kustības plānošana, aptverot visas apdzīvotās vietas, un Vidzemes pašvaldībām kopīgi jārisina jautājums par nerentablajiem maršrutiem, lai tiktu saglabātas iedzīvotāju pārvietošanās iespējas.”

Alojas novada pašvaldība uzsver, ka pieņemot lēmumu par plānošanas reģiona maiņu, galvenokārt tika vērtēts kopīgi risināmo problēmu loks, uzskatot, ka Alojas novadam vairāk kopīgas intereses ir tieši ar Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām.

Alojas novada pašvaldība līdzšinējo Vidzemes plānošanas reģiona darbību vērtē pozitīvi, jo ir gandarīti par jau līdzšinējo sadarbību kopīgos kultūras un vides projektos, kā arī plānoto sadarbību nodarbinātības veicināšanai, profesionālās izglītības, tūrisma, sabiedriskā transporta un ceļu jomā.

D. Vilne pauž kopējo novada pārliecību: „Alojas novads ir gatavs strādāt kopā ar pārējām Vidzemes pašvaldībām mūsu visu kopīgo jautājumu risināšanā. Vēlamies būt atkal daļa no Vidzemes!”

 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

 

31.10.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031