VPR jaunumi

Piektdien, 18.oktobrī Liepājā notiks konkursa „Eiropas gada pašvaldības 2013” apbalvošanas ceremonija, kurā sveiks arī Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības.

Valmieras pilsētas pašvaldība uzvarējusi konkursa nominācijā „Pašvaldība kultūrai”, Amatas novada pašvaldība tiks sveikta nominācijā „Pašvaldība Eiropas Savienības vērtību popularizēšanai”, savukārt Alūksnes novada pašvaldība šajā nominācijā saņēmusi atzinību.

 

Uzvarēt nominācijā „Pašvaldība kultūrai” nozīmē, ka pašvaldība pilnvērtīgi nodrošina kultūras dzīves norisi, kā arī kultūras iestādēs ir kvalitatīva darba vide. Kultūras pakalpojumi ir pieejami, turklāt sabiedrība var iesaistīties dažādās aktivitātēs, ļaujot iedzīvotājiem attīstīt arī katram pašam savu personību.

„Valmieras uzņēmumi ir pilsētas attīstības dzinējspēks, savukārt kultūras norises veido pilsētas dvēseli, piešķir Valmierai savu „odziņu” un veido piederības sajūtu. Konkursā „Eiropas Gada pašvaldība 2013” iegūtais apbalvojums „Pašvaldība kultūrai” ir lielisks apliecinājums Valmieras kultūras dzīves bagātībai. Lepojamies, ka Valmieras drāmas teātris, kas šogad atzīmē 90 gadu jubileju, ieguvis teātra kritiķu atzinību un tā izrādes vienmēr ir kupli apmeklētas. Esam latviešu tautas deju jaunrades centrs, jo tieši šeit pirmizrādes piedzīvo dejas, kas nākotnē veidos greznus vijumus un rakstus Dziesmu un Deju svētku deju lieluzvedumos. Savukārt Valmieras muzejs ar daudzveidīgo ekspozīciju klāstu un aktīvo darbību pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanā kļuvis par iecienītu valmieriešu un pilsētas viesu apmeklējuma vietu.  Iegūtais apbalvojums ir pateicība visiem kultūras dzīves veidotājiem Valmierā par ieguldīto darbu, entuziasmu un neizsīkstošo enerģiju. Vienlaikus tas ir stimuls kopīgi meklēt jaunus, radošus piedāvājumus kultūras dzīves dažādošanai, lai ikviens varētu iepazīt tās kultūras vērtības, ar kurām lepojamies un, kuras veido mūsu kultūras pieredzes pamatu,” norāda Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis.

Popularizējot sabiedrības vidū izpratni par Eiropas Savienības vērtībām, organizējot dažādus pasākumus un aktivitātes, uzmanību sev pievērsusi Amatas novada pašvaldība. Uzvarot nominācijā „Pašvaldība Eiropas Savienības vērtību popularizēšanai”, Amatas novads guvis apliecinājumu, ka efektīvi strādā, lai piesaistītu ES finansējumu sadarbības veicināšanai starp ES pašvaldībām un veicina savu atpazīstamību arī ārpus valsts robežām.

Amatas novada pašvaldība kā vienu no prioritātēm izvirzījusi paaudžu saliedētību, nodrošinot, ka novads ir informēta, aktīva un radoša, uz kultūras un demokrātijas vērtībām balstīta eiropeiska pašvaldība. „Lai šo mērķi sasniegtu, mēs ļoti daudz esam strādājuši ar dažādām iedzīvotāju grupām savā pašvaldībā, īpaši nevalstiskajām organizācijām. Īpašs ieguvums bijusi iespēja darboties vairākās ES jaunatnes politikas programmās, kurās piedalījās mūsu jaunieši, tādējādi nodibināta sadarbība ar Ziemeļeiropas valstīm, vienlaikus rodot iespēju tikties arī ar tādām amatpersonām kā Eiroparlamenta deputāti. Amatas novada pašvaldībai veiksmīga sadarbība izveidojusies arī ar valstīm, kas neatrodas Eiropas Savienībā, piemēram, ar Gruziju, Azerbaidžānu un Krieviju – tas devis iespēju reprezentēt ne tikai novadu un Latvijas valsti, bet pārstāvēt arī Eiropas Savienību, stāstot par to citām valstīm. Domājams, nomināciju iegūt ļāva arī sadarbība ESPON programmas projekts „Lauku reģionu potenciāls”, kurā veicām pētījumu par teritorijas attīstības potenciālu sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Vidzemes Augstskolu,” stāsta Elita Eglīte, Amatas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja.

Amatas novads novēl reģiona pašvaldībām iegūtās zināšanas un pieredzi izmantot savu novadu efektīvākai pārvaldībai un attīstībai, aicinot arī pašus iedzīvotājus iesaistīties lēmumpieņemšanas procesos. „Lai katrs savā novadā un valstī stiprina savu piederības apziņu!”, vēl E.Eglīte.

Jau iepriekš tika ziņots, ka nomināciju Konkursā „Eiropas Gada pašvaldība 2013” uzvarētāji ir Iecavas novads un Liepājas pilsēta, taču uzvarētāji noteikti arī citās konkursa nominācijās.

Konkursa komisija, viesojoties pašvaldībās, vērtēja gan paveikto iedzīvotāju integrācijas jomā, kultūras jomā, veselīga dzīvesveida popularizēšanā, Eiropas Savienības vērtību popularizēšanā un iedzīvotāju iesaistē starptautiskajā sadarbībā, kā arī lūkoja pēc cilvēkiem katrā pašvaldībā, kuri devuši lielu ieguldījumu savas pilsētas vai novada attīstībā un popularizēšanā. Noslēguma pasākumā apbalvos 15 pašvaldības un 45 cilvēkus pasludinās par Eiropas Gada cilvēkiem 2013!

Konkursu rīko Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Latvijas plānošanas reģioniem, Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Veselības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

 

18.10.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031