VPR jaunumi

Trešdien, 2.oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) projektu vadītājs Gatis Teteris aicināts piedalīties pirmajā augsta līmeņa nacionālajā apaļā galda diskusijā par jauno energoefektivitātes direktīvu un tās ietekmi uz energopolitiku Latvijā. Diskusiju organizē SIA „Ekodoma” sadarbībā ar Latvijas Vides investīciju fondu projekta Meshartility ietvaros. Diskusijas laikā tiks uzsvērta arī plānošanas reģionu loma energopolitikas ieviešanā Latvijā.

 

Lai izveidotu kopēju pasākumu sistēmu energoefektivitātes veicināšanai, izstrādāta jauna Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva par energoefektivitāti. Jaunā direktīva stājusies spēkā 2012.gada 4.decembrī. Direktīvas prasību pārņemšana dalībvalstīm jānodrošina 18 mēnešu laikā, bet atsevišķām prasībām ieviešanas laiks ir 12 mēneši no direktīvas spēkā stāšanās dienas. Direktīva izstrādāta ar mērķi līdz 2020.gadam nodrošināt 20 % ietaupījumu no Eiropas Savienības primārās enerģijas patēriņa un panākt turpmākus energoefektivitātes uzlabojumus arī pēc 2020. gada. Liela vērība jaunajā energoefektivitātes direktīvā ir pievērsta enerģijas (elektroenerģijas, gāzes, siltumenerģijas, karstā ūdens) uzskaites pilnveidošanai un patērētāju informēšanai.

VPR projektu vadītājs G.Teteris skaidro: „Ļoti novērtējam, ka uz diskusiju tiek aicināti arī plānošanas reģioni, jo reģionālā pieeja energopolitikas īstenošanai ir ļoti nozīmīga. Enerģētikas jautājumi Latvijā un arī Eiropā šobrīd kļūst arvien aktuālāki. Jau iepriekš īstenojot dažādus projektus ar Eiropas Savienības fondu atbalstu, esam sapratuši, ka pašvaldībās jāpievērš lielāka vērība rīcības plānu izstrādei atjaunojamās enerģijas jomā, enerģijas patēriņa uzskaitei un monitoringam. Diskusijā vēlos pārliecināt klātesošos, ka ļoti būtiski šajā procesā ir iesaistīt arī plānošanas reģionus, lai efektīvi koordinētu plāna ieviešanu. Pastāv liels risks, ka izslēdzot reģionus, kurus var uzskatīt par tiltu starp ministriju un pašvaldību, tiek kavēta efektīva mērķa sasniegšana. Tieši plānošanas reģions var būt tas, kurš sniedz atbalstu pašvaldībām. Tas galvenokārt ir saistīts ar kvalificētu ekspertu dalību procesos, nepieciešamo apmācību organizēšanu, statistikas apkopošanu, monitoringu utt.. Jāatzīst, ka šobrīd plānošanas reģions energopolitikas rīcības īsteno ar ES programmu dažādu energoprojektu realizāciju, sadarbojoties ar citām ES dalībvalstīm. Nākotnē būtu svarīgi turpināt diskusiju par plānošanas reģionu lomu energoplānošanā, lai efektīvāk īstenotu valstiski izvirzītos mērķus energopolitikā.”

Paredzams, ka klātesošie diskusijas laikā sniegs ieguldījumu, spriežot par optimāliem energoefektivitātes mērķiem Latvijā, kā arī iesaistīto pušu atbildību un rīcību, lai izvirzītos mērķus sasniegtu. Vēl viens no tikšanās mērķiem – diskutēt par jautājumiem, kas skar ilgtspējīgu siltumapgādi un energoplānošanu pašvaldībās, īpaši pievēršot uzmanību obligātās iepirkuma komponentes (OIK) ietekmei uz siltumenerģijas tarifiem. Pasākuma laikā tiks pārrunāti arī tādi jautājumi, kā piemēram, kāpēc pastāv atšķirība starp siltuma tarifu apmēriem, kāda ir kurināmā izvēles ietekme uz siltuma tarifu, kā arī, kādi ir galvenie parametri, kas siltuma tarifus ietekmē un ko pašvaldības var mainīt, lai situāciju uzlabotu.

Diskusijā piedalīsies gan pārstāvji no plānošanas reģioniem, gan arī Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji. Tāpat pasākumā piedalīsies arī pārstāvji no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, nevalstiskajām organizācijām, Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldībām, arī Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociācijas pārstāvji.

 

Papildus informācija: Gatis Teteris, projektu vadītājs, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 26593515, E-pasts: gatis.teteris PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

02.10.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031