VPR jaunumi

Augusta pirmajā pusē Vidzemes plānošanas reģiona IT darbības speciālists Jānis Upenieks piedalījās Optiskā tīkla uzraudzības komitejas sēdē, kopā ar citiem komitejas locekļiem vērtējot VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” projekta „Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīklu attīstība lauku reģionos” īstenošanas gaitu.  

Šoreiz, komitejas locekļiem tiekoties, tika pārrunāta plānotā pakalpojuma tarifu metodika –izteikts pieņēmums, ka pakalpojuma saņēmējam lauku teritorijā interneta lietošana mēnesī izmaksās līdzīgi kā pilsētās, t.i., no 10 -15 latiem mēnesī, atsevišķās vietās līdz 20 latiem mēnesī.  Tādējādi tiek saglabātas līdzvērtīgas tiesības uz kvalitatīviem elektroniskajiem pakalpojumiem, jo projekts paredz platjoslas interneta infrastruktūras izbūvi mazāk apdzīvotās lauku teritorijās jeb t.s. „baltajās teritorijās”, lai nodrošinātu vienlīdzīgu elektronisko sakaru pieejamību un ātrgaitas optisko internetu visā valsts teritorijā.

 

Projekta ietvaros, Vidzemes plānošanas reģions aicina iedzīvotājus, IT speciālistus un IT pakalpojumus sniedzējus izteikt viedokli par plānoto tarifu metodiku – vai tas iedzīvotājus attālos lauku reģionos mudinātu izmantot iespēju pieslēgties un izmantot elektronisko komunikāciju pakalpojumus, kas līdz šim bijusi liegta ierobežoto iespēju dēļ. Papildus informāciju par piekļuves tarifu aprēķināšanas metodiku iespējams saņemt, rakstot uz e-pastu janis.upenieks PIE vidzeme PUNKTS lv. Sagatavoto viedokli lūdzam nosūtīt uz iepriekšminēto e-pasta adresi līdz š.g.2.septembrim.

Atgādinām, ka projekta gaitā tiks izveidoti optiskā tīkla piekļuves punkti ar pašvaldībām saskaņotās adresēs vai vietās, kas ir nepieciešamas, lai sasniegtu projekta mērķi. Datu pārraides signālu no šiem piekļuves punktiem tālāk iedzīvotājiem nodrošinās elektronisko pakalpojumu sniedzēji.

Kopumā visā Latvijā plānots izbūvēt apmēram 1900km, tostarp Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā 494km, garas optiskās šķiedras kabeļu trases, nodrošinot elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem iespējas nodrošināt pakalpojumus vietās, kur līdz šim tas nebija iespējams. Augusta sākumā sākušies būvniecības darbi Latgales plānošanas reģiona teritorijā, jo tā atzīta par prioritāru, izvērtējot interneta pakalpojumu kvalitāti un citus noteicošos kritērijus.

Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā optiskā kabeļa trases 494 km garumā ar 48 piekļuves punktiem plānots izbūvēt Alūksnes novadā, Amatas novadā, Apes novadā, Burtnieku novadā, Cēsu novadā, Ērgļu novadā, Gulbenes novadā, Kocēnu novadā, Madonas novadā, Pārgaujas novadā, Priekuļu novadā, Rūjienas novadā, Smiltenes novadā, Strenču novadā, Valkas novadā un Vecpiebalgas novadā.

Projekta īstenošana veicinās Eiropas izaugsmes stratēģijas "Eiropa 2020" izvirzīto mērķu sasniegšanu - līdz 2020.gadam nodrošināt jebkuram Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājam iespēju saņemt interneta pieslēgumu ar lejupielādes ātrumu virs 30 Mbit/s un ka vismaz 50 % no ES mājsaimniecībām abonē interneta pieslēgumu ar lejupielādes ātrumu vairāk nekā 100 Mbit/s.

Jāpiebilst, ka Optiskā tīkla uzraudzības  komitejā ar balsstiesībām darbojas gan plānošanas reģionu pārstāvji, gan pārstāvji no Satiksmes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, elektronisko komunikāciju asociācijām un biedrībām, u.c.

Projekta pirmās kārtas īstenošanas laiks ir no 2012.gada aprīļa līdz 2015.gada 31.augustam, to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Kopumā visās valsts 363 noteiktajās „baltajās teritorijās” būvniecības darbus plānots pabeigt līdz 2018.-2020.gadam.

 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

22.08.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031