VPR jaunumi

Spriežot par klastera aktualitātēm sadarbības veicināšanā ar pārtikas klasteriem Zviedrijā, Somijā un Vācijā, pārrunājot klastera pārstāvniecību pārtikas izstādēs un parakstot Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera sadarbības līgumu, aizritējusi kārtējā klastera dalībnieku tikšanās. 

Viens no galvenajiem tikšanās iemesliem bija sagatavotā sadarbības līguma parakstīšana. Parakstītais sadarbības līgums apvieno 25 dalībniekus no Vidzemes un Latvijas, lai sekmētu sadarbību un zināšanu pārnesi starp uzņēmumiem, organizācijām, izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām nolūkā veicināt veselīgas un augstvērtīgas pārtikas ražošanas attīstību uzņēmumu un Vidzemes reģiona izaugsmei.               

Noslēgtais sadarbības līgums skaidri ilustrē klastera darbības mērķi un nepieciešamās darbības, kā arī sadarbības veidošanu klastera iniciatīvas ietvaros. Klastera dalībnieki uzskata, ka sadarbības līgums ir nepieciešams, jo izveidotais ietvars turpmāk vairos un sekmēs produktīvu klastera darbību, lai attīstītu starptautisko sadarbību ar pārtikas nozarē saistītiem klasteriem Baltijas Jūras reģionā un Eiropas Savienībā, kā arī, lai veidotu augstvērtīgas pārtikas ražotāju un ar pārtikas ražošanas nozari saistīto uzņēmumu, zinātniski pētniecisko institūciju, izglītības iestāžu un Vidzemes reģiona publiskā sektora institūciju sadarbības tīklu.               

Projektu speciālists Kristaps Ročāns norāda, ka jauns, būtiski pilnveidots sadarbības līgums klastera attīstībai, kas aizvieto līdzšinējo 2010. gadā noslēgto līgumu, uz kura pamata tika uzsākta klastera iniciatīva, bija nepieciešams, lai sekmīgāk varētu organizēt klastera ilgtermiņa attīstību, kas balstīta vienotā dalībnieku izpratnē par klastera darbībām, tostarp arī par sadarbību ar Baltijas Jūras reģiona klasteriem.   

Tāpat sanāksmē klastera dalībnieki izvērtēja piedāvājumu aprīlī gaidāmajai konferencei par uzņēmējdarbības un veselības aprūpes nozares sadarbību, kas notiks Vidzemes augstskolā. Kā arī notika pārrunas par dažādām sadarbības iespējām ar citiem Latvijas plānošanas reģioniem un klasteriem, lai rosinātu pieredzes apmaiņu starp dažādām nozarēm, piemēram, pārtikas un informāciju tehnoloģiju nozares sadarbība. 

Sanāksmes noslēgumā dalībnieki iepazinās ar divu klastera uzņēmumu – SIA „Skrīveru saldumi” un Z/S „Gundegas” sadarbības rezultātu – jaunu produktu „Mmm... dzērvenes baltajā šokolādē”. Klātesošie klastera dalībnieki atzinīgi novērtēja jaunā produkta dizainu un garšu. Jaunu kopīgi izstrādātu produktu attīstība un virzība tirgū ir viena no klastera darbības prioritātēm, kas soli pa solim realizējas, pateicoties uzņēmēju iniciatīvai un vēlmei kopīgi darboties.        

Nākamā Vidzemes pārtikas klastera dalībnieku tikšanās gaidāma pēc diviem mēnešiem - 21. maijā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, ES struktūrfondu informācijas centra Tehniskās palīdzības projekta 2012.-2013. gadam speciālists, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv.             

13.03.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031