VPR jaunumi

 

14. februārī projekta “Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība” ietvaros Valmierā, Vidzemes Augstskolas rīkotā zinātniskā seminārā, tika prezentēts nule iznākušais rakstu krājums “Sociālā cilvēkdrošība: spēju attīstība, sadarbība, iekļaušana”. Kā viens no grāmatas līdzautoriem - Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra Tehniskās palīdzības projekta 2012.-2013. gadam speciālists Kristaps Ročāns.

Pētījuma autori uzsver, ka 2011. gada finanšu krīzes ietekmē tādi jautājumi kā nodarbinātība, izglītība, veselības aprūpe, pensiju sistēmas sakārtošana pamatoti aizvien vairāk nonāk kā pētnieku, tā politikas praktiķu rūpju lokā. Pētījumu rezultāti liecina – Latvijā izveidotā vispusīgā sociālās drošības sistēma ir spējusi amortizēt finašu krīzes un ekonomiskās lejupslīdes sākotnējās negatīvās sekas un sniegt ievērojamu atbalstu iedzīvotājiem.

Kā norāda izdevuma zinātniskā redaktore, programmas projekta „Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība” vadītāja Dr. sc. pol. Feliciana Rajevska, viena no būtiskākajām krīzes sniegtajām mācībām ir atziņa, ka investīcijām cilvēkkapitālā (izglītošanās mūža garumā, pārkvalifikācija, profesionālā apmācība u.c.) ir jākļūst par neatņemamu Latvijas ekonomiskās izaugsmes sastāvdaļu. Vienlaikus, pārnesot lielāku atbildību par ilgtermiņa labklājības līmeņa veidošanu iedzīvotāju pleciem, valstij jānodrošina, ka iedzīvotāji par to ir informēti .

Autori aplūko spējināšanas jēdziena pielietojumu sociālās cilvēkdrošības stiprināšanā, skata iztikas minimumu kā cilvēkdrošības faktoru. Plaša uzmanība publikācijā veltīta uzņēmējdarbības tematikai – uzlūkojot to kā Latvijas ekonomiskās drošības stūrakmeni, detalizētāk tiek aplūkoti uzņēmēju sadarbības tīkli jeb klasteri. Aktualizēta arī izglītības veicināšanas nepieciešamība finanšu jautājumos, kas potenciāli varētu būt nozīmīgs spējināšanas instruments Latvijā. Izvērtētas arī nevalstiskā sektora iespējas cilvēkdrošības stiprināšanā, kā arī piedāvāts vispārīgs ieskats sociālās cilvēkdrošības transformācijā Latvijā krīzes ietekmē.

Rakstu krājums turpina projekta „Nacionālā identitāte un cilvēkdrošība” ietvaros jau tapušo publikāciju sēriju, kur tikuši akcentēti tādi sociālās cilvēkdrošības aspekti kā cilvēkdrošības pārvaldīšana krīzes apstākļos, ģimenes drošība un sociālā spējināšana Latvijā un citi.

 

FOTO: A. KARASEVA

Informāciju sagatavoja:
Inese Grumolte,
LU Sociālo un Politisko pētījumu institūts
Informācija pārpublicēta no www.nacionalaidentitate.lv

03.03.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031