VPR jaunumi

2013. gads Vidzemes plānošanas reģiona speciālistiem ir sācies ar aktīvu projektu pieteikumu sagatavošanu. Viens no projektiem ir „Inspiring Land”, kura galvenais uzdevums ir veicināt integrētu ainavu plānošanu nacionālā, reģionālā un vietējā līmenī, ņemot vērā vēsturiskās un mūsdienu ainavu pārmaiņas. 

Plānots, ka „Inspiring land ”aktivitātes Vidzemē norisināsies divās paraug teritorijās. Speciālisti apkopos informāciju par konkrētās vietas dabas un ainavas izmaiņām, lai vēlāk to varētu izmantot teritorijas attīstības plānošanā. Tāpat notiks vēsturisko karšu izpēte un pārveidošana elektroniskā formātā. Lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu un novērtētu ainavu maiņu laika gaitā, notiks vietējo iedzīvotāju atmiņu stāstu un fotogrāfiju vākšana. Savukārt sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu speciālisti uzņems aerofoto attēlus un tos salīdzinās ar datiem, kas iegūti izmantojot īpaša skenera palīdzību par vēsturisko apbūvi un slāņiem, kuri cilvēka acīm nav saskatāmi.         

VPR Telpiskās attīstības plānotāja Anda Eihenbauma uzsver, ka „Inspiring Land” projekta rezultātā būs iespējams uzlabot ainavu plānošanu un apsaimniekošanu ne tikai vietējā, bet arī reģionālā un nacionālā līmenī, jo projekta laikā iegūtie rezultāti kalpos par būtisku pamatu pašvaldību plānotājiem, kā arī ministriju pārstāvjiem ainavu politikas veidošanā.
               
Projekta noslēgumā visu iegūto informāciju apkopos vienotā informācijas platformā. Izveidotais rīks būs noderīgs palīgs ainavu plānošanā un apsaimniekošanā. Lai apmācītu speciālistus darbam ar izveidoto platformu, tiek plānoti praktiski mācību semināri pašvaldību un reģionālās attīstības plānošanas speciālistiem.    

Projekta vadošais partneris būs organizācija „Help service – remote sensing SRO” no Čehijas, un projektā kopumā piedalīsies 12 partneri, tai skaitā divi no Latvijas – Vidzemes plānošanas reģions un Vides risinājumu institūts. Paredzēts, ka projekta ilgums būs 36 mēneši, un projekta pieteikums tiks iesniegs ES 7. ietvara programmā.   

 

27.02.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031