VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības un projektu nodaļas uzdevums ir ar projektu palīdzību sekmēt Vidzemes plānošanas reģiona attīstības mērķu sasniegšanu, kā arī veicināt iestādes iekšējo izaugsmi un spēju stiprināšanu. 2012. gadā nodaļas darbu lielā mērā noteica 2011. gadā izstrādātie Vidzemes reģiona ilgtermiņa attīstības scenāriji un tajos iezīmētie mērķi. 

Veidojot Vidzemes attīstības scenārijus, tika veikta izpēte, organizētas ekspertu diskusijas un notika plašs konsultāciju process ar sabiedrību. Līdz tika rasts optimālais scenārijs - Vidzemes ceļš ved augšup un pa to ejam visi kopā.  Scenārijs, kurš balstās katras reģiona vietas potenciāla izmantošanā, teritorijas kapitāla līdzsvarotā attīstībā, augstā ekonomiskajā produktivitātē un adaptācijas spējās.

Trīs vaļi, kas balsta šī scenārija piepildīšanos, ir sadarbība, efektīva zināšanu pārnese un specializācija. Tādēļ VPR projekti ir virzīti šī pamata stiprināšanai:

  • attīstīta sadarbība ar reģiona pašvaldībām un to iestādēm, uzņēmumiem, NVO, uzņēmumiem, pētniecības iestādēm, augstskolām, profesionālās izglītības iestādēm;
  • stiprināta sadarbība ar pārējiem plānošanas reģioniem un valsts pārvaldes iestādēm;
  • izveidota sadarbība ar 45 projektu partneriem 20 valstīs; mērķtiecīgi tikusi virzīta ilgtermiņa sadarbības attīstība ar Lejasreinas departamentu Francijā un Pleskavas apgabalu Krievijā;
  • zināšanu pārneses veicināšanai ir organizēti semināri un apmācības dažādām mērķa grupām; apkopoti un popularizēti Vidzemes veiksmes stāsti, attīstīta saikne starp pētniecību un praksi gan privātajā, gan publiskajā sektorā; apzināta un sekmēta labākās pasaules un Eiropas prakses pārņemšana;
  • lai attīstītu reģiona un tā katra vietas un nozares specializāciju, esam centušies apzināt reģiona unikālās kompetences un prasmes. Sekmējuši inovāciju un izpratni par globālo un Eiropas tendencēm. Attīstībā esam tiekušies uz atsevišķu jomu izcilību gan privātajā, gan publiskajā sektorā.   

Šogad VPR ieviešanas un pēc-ieviešanas stadijā ir 27 projekti, no tiem 16 projektos pašlaik notiek aktivitātes. Galvenās projektu jomas ir attīstība un teritorijas plānošana; uzņēmējdarbība un profesionālā izglītība; ES fondu apgūšanas kapacitātes paaugstināšana; kultūra, tūrisms un vietas mārketings; vide, enerģētika un sabiedriskais transports, kā arī informācijas tehnoloģiju pielietošana un attīstība.

2012. gada nogalē ir saņemts apstiprinājums finansējuma piešķiršanai vēl diviem projektiem:

  • Ūdenstūrisms kā dabas un aktīvā tūrisma elements Latvijā un Igaunijā (Riverways),
  • Jauniešu uzņēmējdarbības un dialoga veicināšana par videi draudzīgas, ilgtspējīgas un inovatīvas uzņēmējdarbības attīstības iespējām lauku reģionos.

Kopumā 2012. gadā esam apguvuši Eiropas savienības un citu ārvalstu finanšu instrumentu līdzekļus gandrīz 700 000 LVL apmērā, tādējādi katram latam valsts finansējuma pamatdarbībai piesaistot 3 latus reģiona attīstībai.  

Atskatoties uz 2012. gadu, pateicamies visiem mūsu projektu sadarbības partneriem par atvērtību sadarbībai, atsaucību, radošumu un spēju dalīties idejās un zināšanās, par koleģiālu atbalstu un auglīgu sadarbību projektos!

Vēlot izaugsmi un attīstību 2013. gadā,
Attīstības un projektu nodaļas vārdā,
Laila Gercāne 

04.01.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031