VPR jaunumi

2012. gads Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasterim ir bijis notikumiem bagāts. Esam ieguvuši jaunus sadarbības partnerus un dalībniekus, un klastera vārds ir izskanējis pasaulē. Sadarbības rezultātā Vidzemē aizvadīta Somijas pārtikas klastera koordinatora „Foodwest” vizīte, klastera dalībnieki ir iepazinušies ar klasteru attīstības starptautisko pieredzi un viesojušies pārtikas izstādēs Somijā. Raugoties nākotnē, 2013. gadā turpināsies darbs pie sadarbības tīkla veidošanas Baltijas jūras reģionā un turpmākās klastera attīstības.    

Baltijas Jūras reģiona pārtikas klasteru konference – sadarbības sākums             
No 6. marta līdz 7.martam Helsinkos norisinājās konference par Baltijas Jūras reģiona pārtikas klasteru sadarbības tīkla izveidi, kuru organizēja „Foodwest”- Somijas pārtikas klastera koordinētājs. Konferencē piedalījās pārtikas klasteru un ar pārtikas ražošanu saistītu zinātnisko institūciju pārstāvji no Somijas, Zviedrijas, Vācijas, Dānijas, Polijas un Baltijas valstīm. Konferences galvenā ideja - sākt veidot Baltijas Jūras reģiona valstu sadarbības tīklu pārtikas klasteru starpā. Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvis Kristaps Ročāns konferencē prezentēja Vidzemes pārtikas klasteri un piedalījās diskusijās par vienota sadarbības tīkla attīstīšanu. Somijas pārstāvji izrādīja interesi vasarā pieredzes apmaiņas vizītē doties uz Latviju un tikties ar Vidzemes pārtikas klastera uzņēmumiem. Gada beigās Baltijas Jūras reģiona pārtikas klasteru sadarbības iniciatīva „BSR Food Cluster Network” tika apstiprināta arī kā viens no Baltijas Jūras reģiona „BSR Stars” programmas projektiem.       

Somijas pārtikas klastera koordinatora vizīte Vidzemē un Baltijā             
Laika posmā no 4. jūnija līdz 7. jūnijam Latvijā un Lietuvā pieredzes apmaiņas vizītē viesojās Somijas pārtikas nozares uzņēmēju delegācija. Brauciena laikā Rīgā norisinājās seminārs par Baltijas valstu pārtikas tirgus aktuālajām tendencēm, kurā somu uzņēmējus iepazīstinājām arī ar Vidzemes pārtikas klastera darbību.  Ar savām zināšanām un pieredzi dalījās arī klastera dalībnieki, Vidzemes uzņēmēji - Z/S ”Gundegas” un „Shpats&Sons” īpašnieki Andris un Lauris Špati.      

Skandināvijā arvien lielāks kļūst pieprasījums pēc augstas kvalitātes, veselīgas un diētiskas pārtikas ar izcilām īpašībām, piemēram, meža ogām ar augstu antioksidantu saturu. Tāpat pieprasīti ir “dzīvesstila produkti“, kas apvieno dažādus zīmolus. Kā piemēru var minēt Somijas kompānijas „Fazer“ ražotos „Angry Birds“ saldumus. Vidzemes ogu audzētāji Somijas kolēģus iepazīstināja ar saviem uzņēmumiem, darbību un produktiem. Dalība seminārā sniedza unikālu iespēju Vidzemes uzņēmējiem Latvijā vienkopus satikt vairāk nekā 20 Somijas uzņēmēju organizāciju pārstāvjus, lai pārrunātu jomas aktualitātes un apmainītos pieredzē.        

Gada otrajā pusē, no 25. septembra līdz 26. septembrim Vidzemes plānošanas reģions, piedaloties Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera attīstīšanā, Vidzemē uzņēma Somijas pārtikas klastera pārstāvjus.               
               
Vizītē ieradās astoņi speciālisti, kuri klastera ietvaros palīdz attīstīties Somijas pārtikas ražotājiem, kā arī sadarbojas ar uzņēmumiem un pārtikas klasteriem Baltijas jūras reģionā.  Vizītes dalībnieki bija Somijas pārtikas klastera piecu ekspertīzes centru programmu vadītāji un klastera programmas vadošais koordinators Juka Lehtēnkorva (Jukka Lähteenkorva).       

Somijas uzņēmumu attīstības speciālisti norāda, ka, attīstot pārtikas klasteru sadarbību, ir iespējamas dažādas uzņēmumu atbalsta formas. Tās ir pieredzes apmaiņas vizītes abu valstu uzņēmumos, konsultāciju un padomu sniegšana, kā arī atsevišķi uzņēmumi var iesaistīties dažādos projektos. Ar Somijas pārtikas klastera koordinatora atbalstu, uzņēmējs Vidzemē var atrast partneruzņēmumu Somijā un kopīgi attīstīt uzņēmējdarbību.             

Sarunās ar Vidzemes klastera dalībniekiem par turpmāko sadarbību, Somu kolēģi norādīja uz vīziju - attīstīt Baltijas jūras reģiona vienotu pārtikas tirgu, kurā visu reģiona valstu pārtikas ražotājiem būtu pieejami sadarbības partneri, tiem būtu atvieglotas iespējas pārdot savu produkciju citās reģiona valstīs, kā arī būtu iespējas kopīgi censties iekarot citu valstu, piemēram, Ķīnas un Krievijas tirgus.       
               
Somijas pārtikas klastera attīstības speciālistu pieredzes apmaiņas brauciena mērķis bija iepazīties ar inovatīviem pārtikas ražotājiem Vidzemē un ciešākas sadarbības veicināšana starp Somijas un Vidzemes pārtikas klasteriem. Tas sekmētu abu klasteru uzņēmēju un pētnieku sadarbību, kas nākotnē Vidzemes uzņēmējiem varētu palīdzēt savu produkciju pārdot Somijas un Baltijas jūras reģiona tirgos. 

Klastera dalībnieku dalība pārtikas izstādē „Food&Life Expo” un Kauhajoki pārtikas gadatirgū 
Turpinot sekmīgu sadarbību ar Somijas pārtikas klasteri, 10. un 11.februārī uz izstādi „Food&Life Expo” Somijas pilsētā  Seinäjoki devās Vidzemes augstas pievienotās vērtības pārtikas klastera dalībnieki SIA „Dimdiņi”, „Skrīveru saldumi”, Z/S „Gundegas” un SIA „Perfecto”. Visiem dalībniekiem izstādē bija izveidots kopējs stends un apmaksāta dalība. Par to parūpējās Seinäjoki  reģionālais biznesa centrs, kas sadarbojas ar Somijas pārtikas klastera koordinatoru „Foodwest”. Izstāde notika otro gadu, un tās tematika bija pārtika un veselīgs dzīvesveids. Uzņēmējiem tā bija iespēja iepazīt skandināvu pircēju iepirkšanās paradumus un vēlmes, kā arī iegūt informāciju par cenu politiku. Dalība izstādē kalpoja arī uzņēmumu atpazīstamības veicināšanai. Pēc izstādes apmeklējuma uzņēmēji izrādīja interesi arī turpmāk sadarboties ar Somijas partneriem, tai skaitā, arī piedaloties citās pārtikas izstādēs Somijā.        
               
Savukārt no 31. augusta līdz 2. septembrim Somijā norisinājās Kauhajoki pārtikas gadatirgus, kurā piedalījās SIA "Shpats&Sons" un Pētnieciskā jaunsaimniecība "Gundegas". Kā pastāstīja z/s „Gundegas” īpašnieks Andris Ansis Špats: „Mūsu mērķis bija ne tikai iepazīstināt somus ar mūsu jaunajiem izstrādājumiem, bet arī meklēt iespējamos sadarbības partnerus tirdzniecībā, jo Somijā sākt pārdot mūsu produkciju ir grūti.” Klastera dalībnieks atzīst, ka, salīdzinot ar viņu līdzšinējo pieredzi, Kauhajoki gadatirgus apmeklējums vērtējams ar plus zīmi. Izdevies segt gan brauciena, gan izstādes izmaksas, un Somijas pircēji atzinīgi novērtējuši viņu produkciju. „Jau no Latvijas pieredzes zinām, ka katrā pilsētā ir „savi pircēji”, jaunai produkcijai ir pakāpeniski jāpārliecina.”, norāda Andris Ansis Špats.           

Jauni sadarbības partneri un klastera dalībnieki
Gada sākumā kopā ar ārvalstu partneriem – pārtikas klasteriem Somijā, Zviedrijā, Spānijā un Portugālē, izmēģinājām savus spēkus sagatavot projekta pieteikumu ES 7. ietvara programmas projektu konkursā. Lai gan ļoti sīvās Eiropas Savienības līmeņa konkurences dēļ projekts atbalstu neguva, tomēr sadarbība ar projekta izstrādē iesaistītajiem ārvalstu partneriem turpinās. Nākotnē tā var realizēties kopīgos projektos un citās sadarbības formās.

Arī Vidzemes pārtikas klastera dalībnieku pulks ir kļuvis kuplāks, klāt piepulcējoties jauniem piena pārstrādes, ogu, specializētas veselīgas un funkcionālas pārtikas un iepakojuma ražošanas nozarē strādājošiem uzņēmumiem, kuri ir izrādījuši interesi sadarboties un attīstīt klastera iniciatīvu. Ir notikušas vairākas klastera dalībnieku kopīgās sanāksmes, katru reizi citā uzņēmumā vai zinātniskajā institūcijā, lai uzņēmējiem būtu vairāk iespēju iepazīties ar to, kā strādā citi, un dalīties savā pieredzē.

Jaunas zināšanas un izaugsme  
22. oktobrī Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā seminārā Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā (VBII) ar savu prezentāciju „Klasteru attīstība: starptautiskā perspektīva” uzstājās vairāk nekā 20 gadus klasteru attīstības jomā strādājošs starptautiski atzīts speciālists Ifors Fovcs – Viljams (Ifor Ffowc Williams) no Jaunzēlandes.  Eksperts stāstīja par klasteru attīstības ārzemju pieredzi un piedalījās diskusijā par uzņēmējdarbības klasteru attīstīšanas iespējām Latvijā.     

Kā norādīja eksperts, tad klasteri un ar tiem saistītā specializācija ir „atslēga” uz modernas ekonomikas attīstību. Lai klasteri sekmīgi attīstītos, nepieciešama uzņēmumu gatavība mainīties un sadarboties konkurences apstākļos, kā arī publiskā sektora ilgtermiņa atbalsts klasteru izaugsmei. Uzņēmumiem būtiski ir atrast savu spēcīgo darbības pusi un izcelt to. Fovcs – Viljams uzsvēra, ka starptautiskā pieredze skaidri parāda, ka reģioni ar spēcīgiem klasteriem uzrāda augstāku ekonomikas sniegumu. Uzņēmumi, kuri ir klasteros, ir daudz konkurētspējīgāki nekā līdzīgas specializācijas uzņēmumi, kuri nedarbojas klasteros.

Pēc semināra attīstības speciālists vadīja mācību semināru Vidzemes pārtikas klastera dalībniekiem, kurā pārrunāja dažādu ārvalstu pārtikas klasteru labo pieredzi, kā arī dalībnieki iepazinās ar Fovca-Viljamsa izstrādāto un daudzviet ieviesto klasteru attīstības „ 12 soļu” shēmu. Semināra laikā eksperts norādīja, ka Vidzemes pārtikas nozarei ir potenciāls spēcīga klastera attīstībai. Lai tas notiktu, ir nepieciešams klasteru dalībnieku starpā meklēt kopīgas sadarbības projektu idejas un iespējas. Pārtikas klasterim ir svarīgi identificēt tās lietas, kas kavē tā dalībnieku izaugsmi, lai, kopīgi sadarbojoties, tās pārvarētu.

Vidzemes pārtikas klastera nākotnes plāni 2013. gadā  
2013. gadā Vidzemes pārtikas klasteris turpinās savu attīstību, piesaistot jaunus klastera dalībniekus un meklējot sadarbības partnerus, kā arī nosakot turpmākos attīstības virzienus un strādājot pie kopīgām projektu iecerēm. Plānota ir klastera mājaslapas izveide un klastera jaunā sadarbības līguma noslēgšana.         Pirmais jaunā gada mēnesis tiks pavadīts, organizējot kārtējo Vidzemes pārtikas klastera dalībnieku tikšanos Vidzemes Augstskolā, bet jau martā tiek plānota klastera pārstāvniecība konferencē par augstvērtīgas un veselīgas pārtikas nozīmi veselības nozarē.  

04.01.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031