VPR jaunumi

2012.gada oktobrī Lejareinas departamenta koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Dace Resele kopā ar četriem Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) darbiniekiem un Alūksnes novada Veclaicenes pagasta tūrisma darba organizatoru devās praksē pie Vogēzu kluba Francijā. Prakse tika īstenota ar Mūžizglītības programmas Leonardo da VINCI apakšprogrammas finansējumu un tā norisinājās projekta „ Prakse Vogēzu klubā – kājnieku tūrisma apmācība, popularizēšana un organizēšana Francijā” ietvaros.

 

Vogēzu kluba federācijas darbības mērķis ir kājnieku tūrisma, kā arī citu brīvdabas aktivitāšu attīstīšana un popularizēšana Vogēzu kalnu masīvā Francijā.

Vidzemes plānošanas reģiona sadarbība ar Vogēzu klubu aizsākās jau 2010.gadā, pēc toreizējā ZBR direktora, tagad DAP Dabas tūrisma infrastruktūras departamenta direktora Valērija Seiļa un Vidzemes plānošanas reģiona koordinatores Daces Reseles vizītes Francijā, kur viņi iepazinās ar Lejasreinas departamenta Vogēzu kluba federācijas darbību. Pēc atgriešanās no vizītes tika uzrunāta Alūksnes novada Veclaicenes pagasta pārvalde, ar kuru bijušajai ZBR administrācijai (pēc 2011.gada februāra reorganizācijas – Vidzemes reģionālā administrācija) jau iepriekš bija izveidojusies sadarbība dabas taku veidošanā. 2011.gada vasarā Vidzemes plānošanas reģions organizēja Lejasreinas departamenta un Vogēzu kluba pārstāvju pirmo vizīti Latvijā, kuras laikā viesi piedalījās gan Raipala dabas takas atklāšanā Veclaicenes pagastā, gan seminārā „Kājnieku tūrisms un tā attīstības iespējas Vidzemes reģionā”.

2012.gada vasarā četri Vogēzu kluba pārstāvji atkal ieradās Latvijā un kopā ar DAP, Vidzemes plānošanas reģiona, Veclaicenes pagasta pārvaldes, Vidzemes augstskolas pārstāvjiem un vietējiem iedzīvotājiem strādāja pie divu jaunu kājnieku taku ierīkošanas Veclaicenes pagastā. Takas tika marķētas izmantojot franču līdzatvestos marķējumus, pēc Vogēzu kluba izstrādātās sistēmas.

Šī gada oktobra prakses laikā dalībniekus uzņēma Vogēzu kluba federācija, bet visvairāk iznāca sadarboties tieši ar Širmekas, Lucelūzas un Visemburgas asociāciju pārstāvjiem. Prakses laikā dalībnieki  mācījās gan teorētiski, gan praktiski kājnieku taku plānošanu un marķēšanas sistēmu, piedalījās pārgājienos Vogēzu kalnos pa marķētām takām. Lai saprastu, kā tiek organizēta sadarbība ar dažādām valsts institūcijām, dalībnieki apmeklēja tūrisma informācijas centrus Širmekā un Valdevilē, Nacionālo mežu dienestu, Ziemeļvogēzu reģionālo dabas parku, Lejasreinas departamenta padomi un Elzasas tūrisma asociāciju Strasbūrā, tikās ar Valdelabruše novada un zemes īpašnieku asociācijas pārstāvjiem un vairāku pilsētu mēriem. Prakses programma bija sagatavota profesionāla un daudzpusīga. Bez tam Vogēzu klubs bija sagatavojis arī ļoti interesantu izglītojošo programmu – dalībnieki tika iepazīstināti ar reģiona vēsturi, kultūru, tradīcijām, apmeklējām vairākus Eiropā slavenus kultūrvēstures objektus: Elzasas-Mozeles Memoriālu, Strasbūras katedrāli, Kēnigsbergas un Fleckenšteinas pilis.

Prakses noslēgumā, kopā ar federācijas prezidentu Remī Erī apkopojot rezultātus, tika atzīts, ka tā ir bijusi ļoti noderīga ne tikai prakses dalībniekiem no Latvijas, bet arī Vogēzu kluba biedriem pašiem.

 Nākošajā pavasarī visas esošās Veclaicenes pagasta kājnieku takas plānots aprīkot ar jauno marķējumu, kas tika atvests  no Francijas, lai veidotos taku tīkls ar vienotu marķējuma sistēmu. Jūnijā vizītē Latvijā atkal ieradīsies Vogēzu kluba pārstāvji, viņi vēlas ne tikai palīdzēt pie taku marķēšanas, bet arī vairāk iepazīties ar to, kā DAP vides inspektori strādā ar skolniekiem, organizē pasākumus dabā, vada ekskursijas un izglīto sabiedrību. Franču vizītes laikā Veclaicenē tiks rīkots seminārs DAP, Latvijas valsts mežiem, Vidzemes plānošanas reģionam, Tūrisma informācijas centriem un citiem interesentiem, lai iepazīstinātu dalībniekus ar Vogēzu kluba izstrādāto taku marķēšanas sistēmu un piedāvātu veidot līdzīgu sistēmu visā Vidzemē.

Prakses projekta pieteikumu sagatavoja un Leonardo da VINCI izsludinātajā konkursā iesniedza Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) atbalsta biedrība.

 

Tekstu sagatavoja:
Rūta Zepa,
DAP Vecākā valsts vides inspektore, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) atbalsta biedrības pārstāve

18.11.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031