VPR jaunumi

Arī rudenī Vidzemes pārtikas klasteris turpina aktīvi darboties, lai palīdzētu uzņēmējiem – sniegtu noderīgu informāciju par dažādiem finanšu un atbalsta instrumentiem, veicinātu Vidzemes uzņēmēju savstarpēju sadarbību, kā arī attīstītu sadarbību ar pārtikas klasteriem Baltijas jūras reģionā.

Septembra nogalē Vidzemē aizvadīta Somijas pārtikas klastera pārstāvju vizīte. No 30. augusta līdz 2. septembrim ar savu produkciju Kauhajoki gadatirgū Somijā piedalījās Vidzemes pārtikas klastera dalībnieki SIA „Shpats&Sons” un Z/S „Gundegas”. Savukārt 22. oktobrī Ifora Fovca – Viljamsa (Ifor Ffowc – Williams), starptautiski atzīta Jaunzēlandes klasteru attīstības speciālista vadībā, Vidzemes pārtikas klastera dalībnieki mācību seminārā iepazinās ar pārtikas klasteru labajiem piemēriem pasaulē.      

Somijas pārtikas klastera pārstāvju vizīte Vidzemē          
Vidzemes plānošanas reģions, piedaloties Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera attīstīšanā, sekmīgi turpina sadarboties ar Somijas pārtikas klasteri un tā vadošo institūciju ”Foodwest Ltd.”, tādēļ no 25. septembra līdz 26. septembrim Vidzemē norisinājās Somijas pārtikas klastera pārstāvju vizīte.          

Vizītē ieradās astoņi speciālisti, kuri klastera ietvaros palīdz attīstīties Somijas pārtikas ražotājiem, kā arī sadarbojas ar uzņēmumiem un pārtikas klasteriem Baltijas jūras reģionā.  Vizītes dalībnieki bija Somijas pārtikas klastera piecu ekspertīzes centru programmu vadītāji un klastera programmas vadošais koordinators Juka Lehtēnkorva (Jukka Lähteenkorva).

Lai iepazītos ar Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteri un tā uzņēmumiem, vizītes laikā, 25. septembrī, pārstāvji viesojās Pētnieciskajā jaunsaimniecībā „Gundegas” un SIA „Valmiermuižas alus”. Savukārt 26. septembrī viesi tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu potenciālās Latvijas un Somijas pārtikas klasteru sadarbības iespējas pārrobežu projektu ietvaros.            


25. septembrī delegācija apmeklēja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtu, kurā tikās ar citiem Vidzemes pārtikas klastera dalībniekiem. Vidzemes uzņēmējiem tā bija lieliska iespēja klātienē satikt pārtikas nozares attīstības speciālistus no Somijas un uzzināt par dažādām uzņēmējdarbības atbalsta un sadarbības iespējām. Somijas uzņēmumu attīstības speciālisti norāda, ka attīstot pārtikas klasteru sadarbību, ir iespējamas dažādas uzņēmumu atbalsta formas. Tās ir pieredzes apmaiņas vizītes abu valstu uzņēmumos, konsultāciju un padomu sniegšana, kā arī atsevišķi uzņēmumi var iesaistīties dažādos projektos. Ar Somijas pārtikas klastera koordinatora atbalstu, uzņēmējs Vidzemē var atrast partneruzņēmumu Somijā, un kopīgi attīstīt uzņēmējdarbību. 

Sarunās ar Vidzemes klastera dalībniekiem par turpmāko sadarbību, Somu kolēģi norādīja uz vīziju - attīstīt Baltijas jūras reģiona vienotu pārtikas tirgu, kurā visu reģiona valstu pārtikas ražotājiem būtu pieejami sadarbības partneri, tiem būtu atvieglotas iespējas pārdot savu produkciju citās reģiona valstīs, kā arī būtu iespējas kopīgi censties iekarot citu valstu, piemēram, Ķīnas vai Krievijas tirgu.         
               
Somijas pārtikas klastera attīstības speciālistu pieredzes apmaiņas brauciena mērķis bija iepazīties ar inovatīviem Vidzemes pārtikas ražotājiem un ciešākas sadarbības veicināšana starp Somijas un Vidzemes pārtikas klasteriem. Tas sekmētu abu klasteru uzņēmēju un pētnieku sadarbību, kas nākotnē Vidzemes uzņēmējiem varētu palīdzēt savu produkciju pārdot Somijas un Baltijas jūras reģiona tirgū.

Somijas pārtikas klastera pārstāvju vizīti organizēja Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar „Foodwest Ltd” - Somijas pārtikas klastera koordinējošo institūciju.            

SIA „Shpats&Sons” un z/s „Gundegas” dalība Kauhajoki pārtikas gadatirgū       
No 31. augusta līdz 2. septembrim Somijā norisinājās Kauhajoki pārtikas gadatirgus, kurā piedalījās arī Vidzemes pārtikas klastera dalībnieki - SIA "Shpats&Sons" un Pētnieciskā jaunsaimniecība "Gundegas". Kā pastāstīja z/s „Gundegas” īpašnieks Andris Ansis Špats: „Mūsu mērķis bija ne tikai iepazīstināt somus ar mūsu jaunajiem izstrādājumiem, bet arī meklēt iespējamos sadarbības partnerus tirdzniecībā, jo Somijā sākt pārdot mūsu produkciju ir grūti.”  

Pircējiem Somijā labāk patīk paskaidrojumi dzimtajā valodā, tādēļ uzņēmējiem reklamēt produkciju gadatirgū palīdzēja Somijas latviete Ilga Pitkemati (Pitkemaati). Viņa somu valodā pircējiem sniedza skaidrojumus par produkciju. Andris Ansis Špats norāda: „Ilgas paskaidrojumi bija pietiekoši saistoši, lai nepārtraukti pie Latvijas stenda drūzmētos garšotāji.”                         

Klastera dalībnieks atzīst, ka salīdzinot ar viņu līdzšinējo pieredzi, Kauhajoki gadatirgus apmeklējums vērtējams ar plus zīmi. Izdevies segt gan brauciena, gan izstādes izmaksas, un Somijas pircēji atzinīgi novērtējuši viņu produkciju. „Jau no Latvijas pieredzes zinām, ka katrā pilsētā ir „savi pircēji”, jaunai produkcijai ir pakāpeniski jāpārliecina.”, tā Andris Ansis Špats.    

Kauhajoki pārtikas gadatirgus ir veltīts Somijas reģionālajiem pārtikas produktiem. Tas vairāk kā 20 gadus notiek Hāmes Havunenas (Hämes-Havunen) muižā. Pasākuma apmeklētāji var iepazīties ar plašu vietējo ražotāju pārtikas produktu klāstu un izbaudīt unikālu gadatirgus atmosfēru.           

Vidzemes pārtikas klasteris iepazīstas ar klasteru attīstības starptautisko pieredzi un plāno turpmākos izaugsmes soļus

22. oktobrī Vidzemes Plānošanas reģiona organizētajā seminārā Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā (VBII) ar savu prezentāciju „Klasteru attīstība: starptautiskā perspektīva” uzstājās vairāk nekā 20 gadus klasteru attīstības jomā strādājošs speciālists Ifors Fovcs – Viljams no Jaunzēlandes.  Eksperts pastāstīja par klasteru attīstības ārzemju pieredzi un piedalījās diskusijā par uzņēmējdarbības klasteru attīstīšanas iespējām Latvijā.      

Fovcs – Viljams ir viens no pasaules ietekmīgākajiem klasteru attīstības praktiķiem.  Speciālista klientu vidū ir attīstības aģentūras un klasteri vairāk kā 50 valstīs, tostarp arī Pasaules Banka.  Kā norādīja eksperts, tad klasteri un ar tiem saistītā specializācija ir „atslēga” uz modernas ekonomikas attīstību. Lai klasteri sekmīgi attīstītos, nepieciešama uzņēmumu gatavība mainīties un sadarboties konkurences apstākļos, kā arī publiskā sektora ilgtermiņa atbalsts klasteru izaugsmei. Uzņēmumiem būtiski ir atrast savu spēcīgo darbības pusi un izcelt to. Fovcs – Viljams uzsvēra, ka starptautiskā pieredze skaidri parāda, ka reģioni ar spēcīgiem klasteriem uzrāda augstāku ekonomikas sniegumu. Uzņēmumi, kuri ir klasteros, ir daudz konkurētspējīgāki nekā līdzīgas specializācijas uzņēmumi, kuri neapvienojas klasteros.

Pēc semināra attīstības speciālists iepazinās ar vienu no Vidzemes pārtikas klastera uzņēmumiem - SIA „Aloja Starkelsen”. Uzņēmumā eksperts vadīja mācību semināru Vidzemes pārtikas klastera dalībniekiem. Tajā tika pārrunāta dažādu ārvalstu pārtikas klasteru labā pieredze, kā arī dalībnieki iepazinās ar Fovca-Viljamsa izstrādāto un daudzviet ieviesto klasteru attīstības „ 12 soļu” shēmu. Semināra laikā eksperts norādīja, ka Vidzemes pārtikas nozarei ir potenciāls spēcīga klastera attīstībai. Lai tas notiktu, ir nepieciešams klasteru dalībnieku starpā meklēt kopīgas sadarbības projektu idejas un iespējas. Tāpat būtiska loma ir klastera koordinatoram. Kā norādīja Fovcs-Viljams, tad pārtikas klasterim ir svarīgi identificēt tās lietas, kas kavē tā dalībnieku izaugsmi, lai, kopīgi sadarbojoties, tās pārvarētu.

Lai paaugstinātu kapacitāti klasteru attīstības jomā, Vidzemes Plānošanas reģiona projektu speciālists Kristaps Ročāns no 24. oktobra līdz 26. oktobrim Jaunzēlandes eksperta sniegtās zināšanas apguva padziļināti Eiropas Sociālā fonda finansētā un Rīgas plānošanas reģiona projekta ietvaros organizētā praktiskā klasteru attīstības mācību seminārā.

Vidzemes pārtikas klasteris laikrakstā „Dienas bizness”              
Pārtikas klasteris kā sadarbības tīkls starp uzņēmējiem, pētniekiem, izglītības un publiskā sektora pārstāvjiem kļūst arvien zināmāks un pazīstamāks. Kā viens no veiksmīgiem piemēriem nosaukts arī Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris. Tā ir iespēja uzņēmumiem apmainīties ar informāciju un sadarboties. „Lai sekmīgi darbotos klasterī, uzņēmējam ir jāredz sadarbība, nevis konkurence”, norāda Kristaps Ročāns, Vidzemes pārtikas klastera pārstāvis. Savukārt Andris Ansis Špats, Pētnieciskās jaunsaimniecības „Gundegas ”īpašnieks, kā pirmo ieguvumu no dalības pārtikas klasterī nosauc iespēju iegūt tiešu un „nepreparētu” informāciju no citām valstīm.         

Ar visu rakstu par pārtikas klasteriem aicinām iepazīties laikraksta „Dienas bizness” 5. septembra numurā.

31.10.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031