VPR jaunumi

 

2012. gada 21. septembrī norisinājās pirmā projekta ekspertu grupas sanāksme Latvijā. Ideja ir veidot platformu tālākām kopīgās attīstības iniciatīvām, ņemot vērā sabiedrības veselības nozīmi visās politikās. Darba grupa tika iepazīstināta ar iedzīvotāju veselības aptaujas rezultātiem, kā arī aizsākās diskusijas par tālāko rezultātu izmantošanu vietējās attīstības plānošanas procesā turpmākiem septiņiem gadiem.

Neskatoties uz to, ka pašvaldības ir savstarpēji līdzīgas pēc iedzīvotāju struktūras, ir jomas, kuros vērojamas atšķirības. Neatbildēts ir jautājums par iespējamiem iemesliem un sekām. Visas novadu pašvaldības jau izmanto datus, lai demonstrētu identificētās problēmas un situāciju notiekošajā sabiedrības veselības koordinatoru apmācības kursā. Dalībnieki diskutē par iedzīvotāju labsajūtu, spēju pilnvērtīgi piedalīties ikdienas dzīvē un vispārējo dzīves kvalitāti. Šā gada 12.oktobrī plānots prezentēt galvenās problēmas, kuras būtu jāiekļauj politiskajā dienaskārtībā.

Kā norāda Jānis Antons (Vidzemes plānošanas reģions), rezultāti ir patiešām iespaidīgi un ļoti nozīmīgi vietējai lauku un pilsētvides plānošanai, jo dod ieskatu, kā cilvēki jūtās, kādi ir viņu paradumi, vajadzības un vēlmes. Tādēļ ir iespējams daudz mērķtiecīgāk izvirzīt galvenās prioritātes rīcībpolitiku plānošanas procesā gan vietējā, gan reģionālajā līmenī. 

Ekspertu grupa secināja, ka rezultāti ir nozīmīgi, lai izprastu milzīgo attīstības potenciālu dažādu iedzīvotāju grupu vidū pēc dzimuma, vecuma un izglītības līmeņa. Īpaši nozīmīgi ir jaunieši, kurus aktīvāk aicināt iesaistīties novadu sabiedriskajā dzīvē. Vēl viena nozīmīga mērķa grupa ir mazāk aktīvi un vecāka gadagājuma iedzīvotāji.

Viens no izvirzītajiem mērķiem ir izveidot ietvaru Sabiedrības veselības stratēģijai astoņās HEPROGRESS projekta pašvaldībās. Pēc pirmās tikšanās, eksperta grupas dalībnieki definēja sekojošās darbības jomas: 1. Sociālā vide un sociālais kapitāls; 2. Sociālā aprūpe; 3. Veselības aprūpe; 4. Izglītība un kultūra; 5. Teritoriālā plānošana un mājokļu vide; 6; Drošība; 7. Infrastruktūra. Vairākus virzienus plānots apvienot, ņemot vērā to ciešo savstarpējo saikni darbībā. Nākamais solis ir ieskicēt jaunas un apkopot jau esošās aktivitātes, kas būtu pieejamas viena vai vairāku novadu teritorijā. Aktivitāšu mērķis ir panākt iedzīvotāju veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanos. Viens no projekta mērķiem ir mazināt sociālo nevienlīdzību veselības jomā, t.i., plānojot un īstenojot pēc iespējas visaptverošākas pieejas, lai uzlabotu iedzīvotāju spēju piedalīties savā ikdienas dzīvē.

Ar izstrādātajām Sabiedrības veselības stratēģijas vadlīnijām un konceptuālo ietvaru tiks iepazīstināti novadu politiķi, profesionāļi un NVO pārstāvji, lai kopīgi diskutētu par veselības nozīmi un ietekmi vietējās attīstības kontekstā.

 

 

 

Informācijau sagatavoja:
Anna Broka
Stratēģiskā projekta vadītāja

 

11.10.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031