VPR jaunumi

Piedaloties ap 90 dalībniekiem, Vidzemes Augstskolā piektdien, 7. septembrī, norisinājās zinātniskā praktiskā konference „Sadarbība reģiona attīstībai”. Tās dalībnieki plaši diskutēja par tematiem, kas cieši saistīti ar Nacionālā attīstības plāna 2014. – 2020.gadam (NAP2020) prioritātēm, un akcentēja galvenos darbības virzienus nākotnē.

Konferences noslēgumā, rezumējot dienas garumā dzirdēto, dalībnieki uzsvēra, ka Latvijas un Vidzemes reģiona attīstībā ļoti būtisks resurss ir vietējie cilvēki un viņu spēja un griba iesaistīties, līdzdarboties, dalīties ar zināšanām un pieņemt lēmumus. Kā nozīmīgs attīstības faktors tika izcelta iedzīvotāju spēja uzticēties. Vairākās prezentācijās dati apliecināja, ka patlaban iedzīvotāju uzticēšanās līmenis Latvijā ir ļoti zems.  Konferences dalībnieki vairakkārt uzsvēra, cik nepieciešama ir attīstības decentralizācija, kā arī skaidra vienošanās par dažām vissvarīgākajām valsts attīstības prioritātēm un to konsekventa īstenošana.

Runājot par NAP2020 pilnveidošanas iespējām, tika atzīmēts, ka patlaban plānā nav pietiekami akceptēta mūžizglītības loma un tās nozīme sabiedrības novecošanās un mainīgā darba tirgus kontekstā. Konferences dalībnieki norādīja, ka izglītība ir viens no aspektiem, kas veicina savstarpējo uzticēšanos sabiedrībā. 

Dalībnieki arī aicināja NAP2020 tekstu padarīt vieglāk saprotamu ikvienam iedzīvotājam, piemēram, piedāvājot ar to iepazīties vieglās valodas versijā vai izmantojot vizualizācijas, kā arī pašā plānā skaidrāk parādīt savstarpējo saikni starp dažādiem plāna soļiem un iecerētajiem darbības līmeņiem.

Konferenci „Sadarbība reģiona attīstībai” rīkoja Vidzemes Augstskola un Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Valsts pētniecības programmas „Nacionālā identitāte” projektu „Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība”.

Projekts „Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība” ir daļa no valsts pētniecības programmas „Nacionālā identitāte”. Projekta pētnieku uzdevumi ir analizēt cilvēkdrošības politikas modeļus Latvijā,  identificēt esošos cilvēkdrošības resursus un piedāvāt risinājumus atbilstoši pēckrīzes situācijas izaicinājumiem, kā arī izstrādāt teorētiski pamatotas metodoloģiskās vadlīnijas sociāli mazaizsargāto grupu identitātes formēšanās pētīšanai un sociālo pakalpojumu organizēšanai.

Viena no konferences sesijām "Sadarbība. Profesionālā izglītība. Būvniecība." īpašu uzmanību pievērsa kvalitatīvai būvniecības attīstībai nākotnē. Sesija norisinājās projekta „Latvijas energoefektīvasbūvniecības attīstības stratēģija” ietvaros un tās laikā dalībnieki pārrunāja esošās situāciju Būvniecībā strādājošo kvalifikācijas un prasmju paaugstināšanā 2020. gada enerģijas un klimata mērķu sasniegšanai. 

 

NAP2020 ir hierarhiski augstākais vidēja termiņa plānošanas dokuments, kas vērsts uz Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam nosprausto mērķu sasniegšanu. NAP2020 izstrādi veic Pārresoru koordinācijas centra eksperti sadarbībā ar ministrijām un nevalstiskajām sabiedriskajām organizācijām. NAP2020 informācija un visa ar dokumenta izstrādes procesu saistītā informācija atrodama mājas lapā www.nap.lv.

 

NAP2020 reģionālā sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks Valmierā, Vidzemes Augstskolā, Cēsu ielā 4, 12.septembrī no plkst. 10.00 – 13.00.

 

Informāciju sagatavoja:
Agnese Karaseva
Vidzemes Augstskola
Projekts „Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība”
Tālr. 26603344
E-pasts: Agnese.karaseva PIE va PUNKTS lv

 

07.09.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031