VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes jūlija sēdē dalībnieki turpināja apspriest Nacionālā attīstība plāna 2014. – 2020.gadam* (NAP) izstrādes aktualitātes un Vidzemes lomu tajā. Galvenā atziņa – nepieciešams fokusēties uz konkrētu mērķi, šajā gadījumā - ekonomikas izrāvienu. 

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis izteica LPS priekšlikumus veiksmīgai pašvaldību interešu pārstāvniecībai. Viens no tiem ir piešķirt kvotas pašvaldībām vai plānošanas reģioniem, kas ļautu brīvi attīstīt nozares ar vislielāko ekonomisko potenciālu. Katrs reģions un pašvaldība zina labāk, kas nepieciešams teritorijas veiksmīgai attīstībai. Pūķa kungs uzsvēra arī uzņēmējdarbības attīstības un investoru piesaistes nozīmību reģionos. Tomēr pašvaldību vadītāju pieredze rāda, ka Latvijas likumdošana nav sakārtota, lai spētu nodrošināt investoriem visus nepieciešamos resursus savas darbības uzsākšanai.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš arī uzsvēra straujas ekonomiskās izaugsmes nepieciešamību un tās izvirzīšanu par prioritāti numur viens. „Latvijai, katram reģionam un pašvaldībai jāapzina savas priekšrocības, tās uzsverot jāveido savs vārds kā zīmols, mācoties no labākajiem pasaules piemēriem.”, tā Jānis Endziņš.

Attīstības padomes pārstāvji aktīvi diskutēja par pilsētu un lauku teritoriju attīstību, kas joprojām ir aktuāls jautājums. Taču dalībnieki ir vienisprātis, ka Vidzemes reģiona attīstības galvenās prioritātes ir darba vietas, attīstīta vidējā un mazā uzņēmējdarbība, kā arī ceļu sakārtošana un infrastruktūras pieejamība reģiona iedzīvotājiem.

Sēdes noslēgumā habilitēta inženierzinātņu doktore Dagnija Blumberga informēja par Vidzemes situāciju energoefektivitātes jomā. Secinājums - darīt var ļoti daudz, sākot ar logu un durvju regulāru aizvēršanu, beidzot ar katla māju atjaunošanu un ēku siltināšanu. Kā uzsvēra Blumbergas kundze - šobrīd siltuma zudumi ir būtiski, taču siltumapgādes sistēmas uzlabošana papildus līdzekļus neprasītu, kā rezultātā ieguvumi būtu ievērojami. Taču, lai situācija uzlabotos, nepieciešama pašvaldību pilnīga izpratne par esošo situāciju, vajadzībām un veiksmīgiem risinājumiem.

Šobrīd Vidzemes plānošanas reģions gatavo vēstuli Saeimas un Ministra kabineta pārstāvjiem ar konkrētiem priekšlikumiem NAP izstrādei, kas patlaban publiskotajā NAP 1. redakcijā nav iekļauti.

*Nacionālais attīstības plāns nosaka Latvijas galvenos attīstības virzienus turpmākajiem septiņiem gadiem. Plāna mērķis ir sekmēt līdzsvarotu un ilgtspējīgu valsts attīstību un nodrošināt Latvijas konkurētspējas paaugstināšanu citu valstu vidū. Interesenti ar dokumentu var iepazīties mājas lapā www.nap.lv

Informāciju sagatavoja:
Marta Cekule
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Vidzemes plānošanas reģions
Mob.    26609252
E-pasts: marta.cekule PIE vidzeme PUNKTS lv 

01.08.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031