VPR jaunumi

Kopā ar īpašo uzdevumu vēstnieku Ārlietu ministrijā Rolandu Lappuķi 26.aprīlī, Vidzemes Augstskolas telpās norisinājās diskusija “Mūsu tautieši ārzemēs – kā nepazaudēt saikni?”. Risinājumu kā nepazaudēt kontaktu ar ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem meklēja Vidzemes plānošanas reģions, pārstāvji no Vidzemes nevalstiskajām organizācijām (NVO), pašvaldībām un Vidzemes Augstskolas. Pēc vairākām prezentācijām un aktīva darba grupās, diskusijas dalībnieki uzsver: “Latviešiem ārzemēs ir jājūt, ka viņi ir gaidīti, par viņiem atceras un viņi šai valstij ir svarīgi un vajadzīgi.”

Par to, ka ārzemju latviešu saikne ar Latviju nav zudusi pierāda arī Speciālo uzdevumu vēstnieka diasporas (ārzemēs dzīvojošo latviešu) jautājumā Rolanda Lappuķes teiktais par 2012.gada 18.februāra referendumu: “Ārvalstīs dzīvojošie latvieši stāvēja rindās, lai atdotu savu balsi par latviešu valodu. Bija vērojama trīs reizes lielāka aktivitāte kā Saeimas vēlēšanās. Tas liecina, ka ārvalstīs dzīvojošie tautieši nav aizmirsuši Latviju un dzimtene viņiem joprojām ir svarīga.”

Lappuķes kungs savā prezentācijā atgādina: “Tā ir mūsu atbildība, kā valstij veidot politiku un attieksmi - svarīgs ir cilvēks, kas atgriežas ar ģimeni - jābeidz likt uzsvars tikai uz statistiku. Runa ir par cilvēkiem, nevis skaitļiem.” Tāpat Lappuķes kungs uzsvēra, ka jāmēģina saglabāt saikne ar latviešu diasporu, neskatoties uz to, kāds būs rezultāts: “Lai veidotu saikni un meklētu tautiešus, svarīgi, lai to darītu cilvēki, kam šis jautājums patiesi rūp, un kuri to dara sirds vadīti nevis atalgojuma pēc vai skaitot ieguldītās stundas.”

Lai gan Ārlietu ministrijā jautājums par latviešu diasporu aktualizēts pēdējā gada laikā, Vidzemē jau pastāv vairākas iniciatīvas, kas meklē veidus, kā uzrunāt ārzemēs dzīvojošos tautiešus. Tā, piemēram, Jaunpiebalgas pārstāve Vēsma Johansone stāstīja par savu darbu, kas saistīts ar Vispasaules jaunpiebaldzēnu salidojumu, kā arī ar cita veida komunikāciju ar ārvalstīs dzīvojošajiem. Jaunpiebalgā izdotas grāmatas un regulāras avīzes, kas tiek sūtītas latviešu diasporas pārstāvjiem ar pasta palīdzību. Jaunpiebaldzēnu dzimtas, kuru pārstāvji dzīvo vai ir dzīvojuši ārzemēs, atbalsta savu novadu dažādos jautājumos.

Sadaloties vairākās grupās – NVO, izglītības nozares pārstāvji un pašvaldības, reģioni – dalībnieki meklēja risinājumus un iespējamos resursus diasporas jautājuma aktualizēšanai katrā no nozarēm. Vairums no dalībniekiem atzina, ka svarīgi ir veidot tīklojumus, datu bāzes, kā arī izmantot sociālos medijus kā komunikācijas instrumentu. Iespējams nepieciešams vienots medijs, kas apkopotu visu ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem aktuālo un interesanto informāciju. Taču svarīgs ir politiskais atbalsts, kā arī ieinteresētība, vēlme darboties ar šiem jautājumiem  pašvaldību līmenī.

Rolanda Lappuķes prezentācija pieejama šeit.

Informāciju sagatavoja:
Marta Cekule
Vidzemes plānošanas reģionas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tel. 26609252
e-pasts: marta.cekule PIE vidzeme PUNKTS lv

28.04.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031