VPR jaunumi

Piektdien, 30.martā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs darba vizītē apmeklēja Neretu un Viesīti, kur tikās ar novadu vadību un piedalījās publiskajā diskusijā ar iedzīvotājiem.

Tikšanās laikā ar Neretas novada domes priekšsēdētāju Antonu Blūmu un domes pārstāvjiem galvenais sarunu temats bija administratīvi teritoriālās reformas rezultāts, tās trūkumi un nepieciešamās izmaiņas reģionālās attīstības nodrošināšanai. Ministrs un novada vadība bija vienisprātis - reģionu nākotne ir lielākas pašvaldības un to iespējas piesaistīt investīcijas, attīstīt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darbavietas, kā arī garantēt kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Situācija šobrīd diezgan skaidri apliecina, ka daudzu, bet mazu novadu kapacitāte nav pietiekama, lai šajā sarežģītajā situācijā sekmētu reālu attīstību reģionos, vienlaikus nodrošinot arī visas valsts tautsaimniecības uzplaukumu. Kā optimāls variants tika minēta 25-30 teritoriālu vienību (novadu, rajonu vai tml.) izveide, un gan E.Sprūdžs, gan Neretas novada domes vadība atzina, ka šim modelim prognozējams neapstrīdams potenciāls tomēr tā īstenošanai primāri nepieciešams pašvaldību atbalsts. Jau šobrīd lielāko pašvaldību kapacitāte, pakalpojumu kvalitāte un profesionālās prasmes ļauj tām attīstīties ātrāk un veiksmīgāk kā mazajām - jo ātrāk spēsim visi kopā paskatīties pāri sava mazā novada robežām un interesēm, atzīstot, ka mazo novadu saliedētībā un kopīgā darbā ir spēks, jo veiksmīgāk no ekonomiskās situācijas stabilizācijas ieiesim izaugsmē.

Savukārt sarunā ar Viesītes novada domes priekšsēdētāju Juri Līci tika pārrunāti pašvaldībai aktuāli un jau ilgstoši sasāpējuši jautājumi, īpašu uzmanību pievēršot līdzšinējo un potenciālo ES finansējuma projektu pārskatam, uzņēmējdarbības veicināšanas iespējām un atbalstam no pašvaldību puses. E.Sprūdžs pauda viedokli, ka būtiski ir izvērtēt apgūto Eiropas Savienības fondu un arī valsts atbalsta ieguldījumus, kā arī nākotnē aktīvāk veicināt pašvaldību sadarbību ne tikai starpvalstu pārrobežu, bet arī starpnovadu projektu īstenošanā. Līdzšinējā prakse liecina, ka pašvaldības vairāk strādājušas ar investīciju piesaisti pilsētvides un infrastruktūras sakārtošanai. Tomēr šādu pieeju šobrīd vairs nepietiek, ir svarīgi iet soli tālāk, pašām pašvaldībām kritiski izvērtējot un valsts līmenī definējot, ka prioritārs atbalsts nosakāms projektiem, kas perspektīvā spēj atpelnīt tajos ieguldīto finansējumu.

Reģionālās vizītes laikā ministrs piedalījās arī Lauku bibliotēku atbalsta biedrības organizēto 11.Novadu grāmatu svētku publiskajā diskusijā ar iedzīvotājiem. Neretas novada Sproģu pamatskolā E.Sprūdžs uzklausīja iedzīvotāju bažas par lauku depopulāciju, zemo dzimstību un arvien sarūkošajām iespējām atrast darbu apdzīvotās vietās pierobežā; izskanēja arī neapmierinātība ar nepietiekamu sabiedriskā transporta nodrošinājumu. Tomēr visas minētās problēmas caurvija rūpes par tautas nākotni un mīlestība pret savu zemi. "Kamēr mums - katram atsevišķi un visiem sāp, priecē vai sadusmo apkārt notiekošais, kamēr mums nav vienalga - tikmēr man ir pārliecība, ka ar Latviju viss būs kārtībā. Mēs vēlamies dzīvot un pēc iespējas vienmērīgi apdzīvot savas valsts teritoriju. Ja uz šo jautājumu mēs skatītos tikai no ekonomiskā aspekta, tad, visticamāk, mums visiem finansiāli pamatotākais lēmums būtu dzīvot Rīgā vai pat Stokholmā. Bet tas nav tas, ko mēs patiesi vēlamies, jo ar savām saknēm un sirdi turamies Latvijas zemē. Tādēļ jāsaprot kāda ārkārtīgi būtiska lieta -ilgtspējīga un vienmērīga teritorijas apdzīvotība un ekonomiskā attīstība ir finansiāli dārga, tāpēc pieejamās finanses jātērē tā, lai tās nestu maksimālu atdevi mūsu ekonomikai. Mums primāri ir jāiegulda uzņēmējdarbības attīstīšanā, lai katrs lats pelnītu nākamo latu. Tad būs darba vietas, dzims bērni, cilvēki nebrauks prom. Cita ceļa nav. Mums jāiet un jādara kopā, jātic sev un saviem spēkiem!", uzsvēra ministrs. 


Kristaps Kaugurs
ministra padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
tālrunis: 28321777
e-pasts: kristaps.kaugurs PIE varam.gov PUNKTS lv

03.04.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031