Arhīva kalendārs

« January 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Ramatas pagasta Kultūras centrā ir noslēdzies 2021. gada 7. jūnijā uzsāktais Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda un AS "Latvijas valsts meži" atbalstītais projekts „Akmens kundziņš”.

Projekta rezultātā ir tapusi animācijas filma, kurai scenāriju, sižetu, notikumus izdomāja, zīmēja, veidoja un ierunāja Mazsalacas apvienības bērni,  Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un Valmieras SOS ciemata bērni. Projekta ietvaros radošās darbnīcas, lekcijas, muzikālās darbnīcas un studiju ieraksti, notika gan Ramatas pagasta Kultūras centrā, estrādē un bibliotēkā, gan Mazsalacas Mūzikas un mākslas skolā, Mazsalacas novada muzejā un UGA records ierakstu studijā.

 Projekta publicitātes foto

Laika periodā no 7. jūnija līdz 21. septembrim notika:

  • 1 scenārija veidošanas darbnīca Daces Liepas un Gunitas Penkas vadībā par Mazsalacas apvidus teikām un animācijas filmas saturu, tēliem, personāžiem;
  • 1 kultūrvēstures un mākslas vēstures lekcija Baibas Eglītes vadībā par ieskatu mākslas vēsturē un mazsalacieša Pētera Kundziņa daiļradē;
  • Mūzikas un mākslas skolā norisinājās 1 gleznošanas meistardarbnīca un 1 veidošanas darbnīca Mirdzas Gukas vadībā, kurās tika zīmēti foni animācijas filmai un apgūti veidošanas, izmantojamo materiālu pamati, kā arī 1 animācijas filmēšanas darbnīca Daces Liepas vadībā;
  • 4 animācijas meistardarbnīcas animātoru – Silvas Utānes, Daces Liepas, Anitas Ozoliņas un Vijas Liepiņas vadībā, kurās tika veidoti personāži, atribūtika, tēli;
  • lai animācijas filma iegūtu skaņu, emocijas, sajūtas un vārdus, tālāk norisinājās 1 dziedāšanas meistardarbnīca Julgī Staltes vadībā, 1 runas un skatuves mākslas meistardarbnīca Māras Liniņas vadība, 3 dziedāšanas mēģinājumi Baibas Bīviņas vadībā, un 2 dienu ieraksts “Uga records” ierakstu studijā kopā ar Uģi Raibaci, Daci Liepu un Baibu Bīviņu, kurās tika ierunātas, iedziedātas lomas, teksti animācijas filmai “Akmens Kundziņš”.

Visas meistardarbnīcas un lekcijas norisinājās radoši, izdomas bagāti, atraktīvi, pilnas pozitīvām emocijām, ar bērnu smiekliem, sajūsmu par jaunām apgūtām iemaņām un sagaidāmo rezultātu. Kā arī tam pa vidu pārvarot bailes, kautrīgumu par izdošanos un drosme uzsākt ko jaunu nebijušu. Kopā meistardarbnīcās piedalījās 158 jaunie talanti.

Janvāra mēnesī plānota animācijas filmas “Akmens Kundziņš” pirmizrāde Mazsalacas kultūras centrā.

Vēlos pateikt lielu paldies visiem meistarklašu dalībniekiem, viņu vecākiem un pedagogiem par ieguldīto darbu, laiku, pacietību un vēlmi apgūt jaunas prasmes un 6 mēnešu laikā radītu animācijas filmu “Akmens Kundziņš”, kas paliks vēsturei par vietējā apriņķa teikām.

Informāciju sagatavojusi: Ramatas pagasta Kultūras centra vadītāja Sandra Zondaka.

  

2021. gada nogalē noslēdzās Valsts kultūrkapitāla fonda un akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” atbalstītās “Vidzemes kultūras programmas 2021” projektu realizācija. Jau četrpadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions administrēja dažādus kultūras pasākumus, kurus organizēja Vidzemes kultūrvēsturiskā novada kultūras jomas speciālisti. Arī 2021. gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, “Vidzemes kultūras programmas” (turpmāk-VKP) mērķis bija nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Īstenotie VKP 2021 projekti

Pērnajā gadā konkursam tika iesniegti pavisam 182 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu – 762391,37 eiro. No pieteiktajiem projektiem atbalstu guva 54 projekti, to realizācijai tika sadalīti 141000,00 eiro. Projekta finansējumu, neskatoties uz pandēmijas situācijas radītajiem ierobežojumiem, prasmīgi izmantoja visi atbalstīto projektu ieviesēji, un visi projekti tika veiksmīgi īstenoti. Jau otro gadu projektu ieceres bija nedaudz mainījušās un vairāk pielāgojušās jaunajiem apstākļiem. Tā kā cilvēkiem mazāk bija iespējams tikties klātienē, tad plānotajos un īstenotajos projektos finansējums tika pieprasīts pētījumiem, informācijas apkopošanai, digitalizēšanai, izstāžu sagatavošanai un pasākumiem ar nelielu apmeklētāju skaitu. Ar īstenotajiem projektiem varat iepazīties šeit.

VKP 2021 skaitļos: 

  • 54 projekti;
  • 233 dažādi pasākumi:

meistardarbnīcas, meistarklases, nodarbības, lekcijas (15 projektos); semināri, diskusijas (5 projektos); koncerti, koncertuzvedumi (13 projektos); izstādes (10 projektos); festivāli (3 projektos); plenērs (1 projektā); pārgājieni, ekskursijas, izzinoši stendi, ekskursiju maršruti, ceļotāju diena, maršruts, karte (10 projektos); vides objekti (1 projektā); grāmata, grāmatas manuskripts, nošu krājums, danču burtnīca, dziesmu krājums (5 projektos); animācijas filmas (2 projektos); izrādes, kino seanss, smilšu kino, dramaturģija, mūzikas režija, koncertlekcija, kompozīcija (8 projektos); koncertu un izrādes video ieraksti (4 projektos); nometnes, konkurss, pasākumi, izpēte (8 projektos); video digitalizācija (1 projektā); tehniskā projekta izstrāde muzeja ekspozīcijai (1 projektā);

  • 1066 dalībnieki, kas strādājuši, lai īstenotu projektus;
  • 140144 apmeklētāji, kas piedalījušies VKP projektu pasākumos.

Vidzemes plānošanas reģions ir gandarīts par aizvadītajā gadā sasniegto, jo kopā ir paveikts ļoti daudz, un lepojas ar visiem projektu īstenotājiem. Mēs aicinām ikvienu kultūras projektu realizētāju stāstīt par saviem labajiem darbiem!

Aicina paust viedokli par būtiskākajiem kultūras virzieniem reģionā 

Jau šobrīd Valsts kultūrkapitāla fonds ir izsludinājis pieteikšanos uz tiesībām administrēt reģionu kultūras programmas, un Vidzemes plānošanas reģions gatavo pieteikumu 2022. gada konkursam. Vēl tikai līdz 14. janvārim aicinām nobalsot par būtiskākajiem kultūras virzieniem reģionā, kuros būs iespējams saņemt finansējumu projektu realizēšanai konkursa “Vidzemes kultūras programma 2022” ietvaros! Mēs ceram, ka Vidzemes plānošanas reģions būs šīs programmas īstenotājs arī šajā gadā. Saite uz aptauju: https://ej.uz/kulturavidzeme 

Papildu informācija par balsošanu: https://ej.uz/sabiedribasbalsojums

*Ziņā izmantotas "Vidzemes kultūras programmas 2021" projektu īstenotāju publicitātes fotogrāfijas.

 

Informāciju sagatavojusi: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Dokumentālā filma “Amatierteātris “Ramata” laika griežos” ir ieskats vēstures liecībās, teātra aktieru atmiņstāsti, kā lugas uzvestas gadus 60 atpakaļ un kā tas notiek šobrīd. Aicinām filmu noskatīties arī Youtube kanālā šeit.

Filma tapusi, Ramatas pagasta Kultūras centram 2020. gada pavasarī piedaloties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programmas projektu konkursā. Jāpiemin, ka par amatierteātri “Ramata” tapis arī mobilais foto baneris.

Paldies liels un sirsnīgs filmas dalībniekiem, teātra režisorēm Guntai Maskavičai un Merikai Lūsei, esošajiem un bijušajiem teātra aktieriem, skaņu meistaram un operatoram Uģim Raibacim par ieguldīto laiku, darbu, pacietību un vēlmi dalīties pieredzē un atmiņās, lai radītu dokumentālo filmu “Amatierteātris “Ramata” laika griežos”, kas paliks vēsturei, bērniem un mazbērniem. 

Informāciju sagatavoja:
Sandra Zondaka, Ramatas pagasta Kultūras centra vadītāja 

Vidzemes plānošanas reģions sabiedrības balsojumā noskaidrojis iedzīvotājiem nozīmīgākās kultūras jomas. Trīs vislielāko atbalstu saņēmušās prioritātes iekļautas konkursa “Vidzemes kultūras programma 2022” nolikumā, tā nosakot jomas, kurās varēs iesniegt projektus, ja Vidzemes plānošanas reģions arī šogad īstenos konkursu Vidzemē.

Pērn decembrī Vidzemes plānošanas reģions trešo gadu pēc kārtas izsludināja aptauju, lai noskaidrotu vidzemnieku viedokli par to, kādām kultūras jomām būtu jāsaņem finansējums Vidzemes kultūras programmas ietvaros šogad.

Gandrīz mēnesi ilgušajā aptaujā iedzīvotāji varēja paust viedokli, norādot līdz četrām būtiskākajām prioritātēm. Aptauju aizpildīja  624 cilvēki. Kā būtiskākās iedzīvotāju balsojumā arī šogad pārliecinoši atzītas un konkursa nolikumā iekļautas – bērnu un jauniešu kvalitatīva iesaiste kultūras procesos (315 jeb 16 % respondentu), Vidzemes reģiona vienotais kultūras un dabas mantojums (303 jeb 15% respondentu), profesionālās nacionālās un starptautiskās mākslas un kultūras pieejamība Vidzemē (289 jeb 14 % respondentu). Visaktīvāk viedokli pauduši cilvēki no Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Ogres, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes un Valmieras novadiem.

Papildus atbildēm uz aptaujā iekļautajiem jautājumiem, iedzīvotāji vairākkārt izcēluši nepieciešamību veicināt kultūras ilgtspēju, tā uzsverot tradīciju un kultūras mantojuma nozīmi un tā saglabāšanu, kas arī šogad ir viena no izvirzītajām prioritātēm kultūras programmā. “Ir jāpārvērtē un jādara tādas fundamentālas, paliekošas lietas, ar kurām nākamās paaudzes pārstāvēs Vidzemes kultūru. Katrs cilvēks pārstāv tik spēcīgi savu nāciju, cik spēcīgi viņš spēj pārstāvēt tautasdziesmu, folkloru, gara mantas... to var attiecināt uz mūsu mīļo Vidzemi! Tātad, paspilgtināt tikai mums vidzemniekiem īpašās vērtības ar domu tās ieliet jaunās paaudzes asinīs. Vēl, manuprāt, svarīgi ir "iecementēt zelta fondu", ar to domāts viss raksturojošais, skaistais un spēcīgais Vidzemei, taču laikam ejot draudīgi pazūdošais,” pauž vienā no komentāriem.

Apkopotā informācija novērtējuma aptaujā par pagājušajā gadā īstenoto kultūras prioritāšu balsojumu liecina, ka vairums atzinīgi novērtē iespēju iesaistīties lēmumu pieņemšanā būtiskāko kultūras jomu definēšanā un saskata to kā labu veidu, lai saprastu kultūras produktu pieprasījumu.

Visvairāk atbalstu saņēmušās prioritātes šobrīd iekļautas konkursa pieteikumā, kas iesniegts Valsts kultūrkapitāla fondam, pretendējot uz konkursa īstenošanu šogad. Paredzēts, ka gala lēmums tiks pieņemts līdz 1. martam. 

Vidzemes plānošanas reģions jau 15. gadu gatavojas realizēt Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos, kurā iespējams pretendēt uz finansējumu kultūras projektu īstenošanai. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

2021. gadā konkursam “Vidzemes kultūras programma” pavisam tika pieteikti 182 projekti par kopējo summu 762391,37 EUR. Atbalstīti – 54 projekti kopumā 141 000 EUR apmērām. Konkursā apstiprinātie projektu pieteikumi tika balstīti uz sabiedrības noteiktajām prioritātēm. 

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un veidot sociālās saites pašvaldībās, izplatīt ideju par līdzdalības budžeta veidošanu un projekta labajām praksēm Baltijas jūras reģionā. Vairāk informācijas: https://bit.ly/30hOMvy

Foto: Kocēnu VPDK "Savieši" arhīvs.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.