Vidzemes kultūras programma

Šovasar ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda “Latvijas Valsts mežu Vidzemes kultūras programmas 2016” finansiālu atbalstu aktrise Zane Jančevska apmeklēja vairākas Vidzemes vietas, meklējot pēdas stāstiem par dzimtu un vietu likteņiem. 

Līdzi viņai devās mūziķi, ar kuriem aktrise jau izveidojusi koncertprogrammu “Dziesmu dance”. Tā tapusi, liekot kopā mazāk dzirdētas dziesmas un stāstus no visas Latvijas. Taču uzstājoties dažādās Latvijas pilsētās, nostiprinājās vēlme un interese iepazīt tās vēl tuvāk, tāpēc dzima ideja par “Vidzemes dziesmu danci” – atsevišķu programmu, kurā apvienoti dziesmas un stāsti, kas saglabājušies vidzemnieku atmiņā.

“Braucieni uz Vidzemes mazpilsētām un ciemiem katru reizi bija piedzīvojums. Šķita, ka gandarītas ir abas puses, gan mēs - jautātāji, gan ļaudis, ko iztaujājām. Bieži šķiet, ka Rīga un Latvijas provinces ir diezgan atdalītas. Katra dzīvo savu dzīvi. Galvaspilsētā it kā ir visas iespējas: gan izglītības, gan kultūras un izklaides. Laukos un mazpilsētās cilvēki dzīvo klusāk, neuzkrītošāk, nesteidzīgāk, toties velta vairāk laika cits citam. Kad aizbraucam un lūdzam ko pastāstīt, cilvēki atplaukst un sāk risināt atmiņu kamolus. Taču ne uzreiz. Gandrīz vienmēr pāris stundas paiet mulsumā. Bieži šķiet, ka tas un tas jau nav nekas īpašs, bet mēs jūtam - tieši tas ir stāstīšanas un pieminēšanas vērts. Viens no jaukākajiem brīžiem bija Smiltenē, kad bibliotēkas vadītāja teica mums:' ' Paldies, ka atbraucāt! Cilvēkiem sanākot kopā un runājoties, mēs tik daudz jauna uzzinājām par savu novadu.' ' ,  saka Zane Jančevska.

Šajā vasarā piedzīvotais uzskatāms kā sākums un atskaites punkts, jo tikpat daudz kā stāstu  ir ziņas par cilvēkiem, pie kuriem vēl steigšus jāaizbrauc, lai mūsu kopējā atmiņu mozaīkā varētu ielikt pa kādam neatkārtojamam gabalam.

 

Informāciju sagatavoja:

Zinaida Bērza, nodibinājums “Smiltenes muzeja fonds”

16.11.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031