Vidzemes kultūras programma

Vidzemes plānošanas reģiona administrētās „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015" ietvaros tiek līdzfinansēts projekts "Māksla harmonizē vidi un personību" Jērcēnmuižā, Strenču novadā.  Projekta galvenais ieguvums būs restaurēta vēsturiska mākslinieces Veras Šteinertes - Bērziņas glezna "Lauku ainava".

Pie restaurācijas darbiem šobrīd strādā restauratore speciāliste Dace Pāže. Māksliniece iepriekš stradājusi pie restaurācijas tādiem darbiem kā Gudenieku Sv. Jāņa Kristītāja baznīcas nezināma autora 19.gs.b. gleznas „Sv. Lūkass” restaurācija kopā ar Irbi Grīnbergu, K.Melbārzda gleznas „Gaujas senleja” tehniskā restaurācija kopā ar Lieni Visendorfu, Ievu Rozentāli, Ditu Murziņu, Silenes vecticībnieku draudzes ikonas „Pestītājs ar eņģeļiem” restaurācija kopā ar Gundegu Jērumu, Sesavas draudzes altārgleznas restaurācija - Juliuss Dērings „Kristus debessbraukšana”,  Rūdolfa Pīlādža darbu „Uguns un nakts” un „Pūt vējiņi” restaurācija Līgatnes kultūras namā, Leo Kokles darba „Medicīnas korifeji” restaurācija Rīgas Stradiņa universitātē u.c. darbiem.

No septembra līdz decembrim projekta ietvaros Jērcēnmuižas Mednieku nama izstāžu zālē ir aplūkojama gleznu izstāde “Māksla harmonizē vidi”. Izstādē ir eksponētas gleznas no Strenču novada iedzīvotāju krājumiem, kā arī no Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeja fondiem un Sedas pilsētas padomju laika kolekcijas. Paldies visiem par atbalstu izstādes tapšanā! Katrai izstādē izvietotajai gleznai papildus mākslinieciskajai vērtībai ir arī savs stāsts – tās ir mantotas no senčiem, iegūtas kā dāvinājumi, nopirktas izsolēs. Gleznas ir gan ļoti senas gan jaunākas, zināmu un nezināmu autoru darbi. Tajos  atainotas dabas ainavas, klusā daba, ziedi. Izstādē redzamas kādreizējo Strenču mākslinieku Heinriha Šulca un Nikolaja Stūra darbi, Smiltenes novada mākslinieces Olgas Reintāles akvareļi un citu autoru darbi. Taču kopumā šī izstāde ir interesants senu mākslas darbu apkopojums, papildināts ar gleznu stāstiem.

Projekta turpmākajā gaitā vēl paredzēts pasākums “Gleznas atdzimšanas svētki”, kas notiks pēc Veras Šteinertes – Bērziņas gleznas “Lauku ainava” atjaunošanas. Gleznu Jērcēnmuižā paredzēts atklāt novembrī kā simbolisku dāvanu mūsu valsts dzimšanas dienā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte, projekta vadītāja

T. 26312250, e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

03.09.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031