Vidzemes kultūras programma

Sestdien, 5. septembrī, no plkst. 12.00 pie Zvārtes ieža Gaujas Nacionālajā parkā norisināsies pasākums lieliem un maziem - "Podnieka diena pie Zvārtes ieža".

"Mācību gads jau būs sācies, bet septembris visus vēl vilināt vilina doties pie dabas, pavadīt laiku kopā ar ģimeni, aktīvi darboties kopā - gan lieliem, gan maziem, tādēļ aicinām visus pavadīt sestdienu vienā no gleznainākajām Gaujas Nacionālā parka vietām - pie Zvārtes ieža, lai iepazītu seno, bet līdz mūsu dienām ļoti iemīļoto amatu - podniecību", saka SIA “GNP Informācijas centrs“ vadītāja Ineta Eversa.

Podnieka dienas ietvaros varēs apgūt jaunas iemaņas, praktiski darboties ar mālu, iepazīties ar Vidzemes reģiona raksturīgākajām iezīmēm podniecībā un Vidzemes podnieka Jēkaba Dranda podniecības tehniku.

Praktiskās keramikas nodarbības vadīs keramiķe - māksliniece Zigrīda Tauriņa.

Zvārtes pļavā būs aplūkojama grāmatu izstāde par keramiku, kā arī pasākuma dalībnieku izveidoto keramikas darbu izstāde - apgleznotie šķīvji.

Aicinām atbraukt līdz Zvārtes iezim un izbaudīt rudens dabas burvību. Zvārtes ieža pļaviņas teritorijā ir labiekārtotas atpūtas vietas un koka figūras, kas paredzētas fiziskajām aktivitātēm. Apmeklētāju centrs pie Zvārtes ieža jeb Zvārtes namiņš būs atvērts līdz 17.00. Šeit varēs uzzināt par apkārtnes dabu, vēsturi, seniem nostāstiem, raganām un sikspārņiem. Zvārtes namiņa saimnieces iepazīstinās ar plašo ārstniecības augu kolekciju un neparastajiem eksponātiem. Šeit var iegādāties zāļu tējas un saldumus, iedzert karstu kafiju, atrast kādu noderīgu bezmaksas bukletu un saplānot pārgājienu gar Amatas upi nākamajai sezonai.

 

­­Pasākumu rīko: SIA “GNP Informācijas centrs“, atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Norises laiks: no plkst.12.00 līdz 16.00

Vieta: Zvārtes ieža teritorijā, Drabešu pagastā Amatas novadā 

Ieeja: BEZ MAKSAS

 

Informācijai:

Jēkabs Dranda (1853.10.04―1915.16.05) ir viens no latviešu profesionālās keramikas aizsācējiem, pirmais latviešu tautības keramiķis, kas ieguvis starptautisku atzinību. Plašāko un arī mūsdienās pazīstamāko Drandas darbu klāstu veido apgleznoti šķīvji, kas darināti, iekļaujot to centrā lielāku zīmējumu (galvenokārt stilizētus ziedu motīvus), šķīvju malas dekorējot ar ornamentālām joslām.

Zvārtes iezis ir viens no populārākajiem un ainaviskākajiem smilšakmens atsegumiem, atrodas Amatas upes krastā, mežu un pļavu ielokā. Šeit izveidots Apmeklētāju centrs ar ārstniecības augu ekspozīciju, ērts autostāvlaukums, informācijas stendi, norādes, wc, piknika vietas. Iezis un tā apkārtne ir laba iespēja atpūsties kopā visai ģimenei, klasei, draugu grupai. Amatas labajā krastā aplūkojams Miglas iezis - Zvārtes ieža līdzinieks.

 

Informāciju sagatavoja:

Ineta Eversa, SIA “GNP Informācijas centrs“ pārstāve tālr: 26542144; e-pasts: eversa PIE inbox PUNKTS lv; http://www.gnp.lv/zvartes-iezis-0

02.09.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031