Vidzemes kultūras programma

Jau pagājis zināms laiks, kopš Latvija ir izrāvusies no Padomju Savienības okupācijas skavām. Izaugusi vesela paaudze, kas vēstis par padomju laiku režīmu un to laiku simboliku redz vairs tikai filmās, grāmatās, vai dzird par to atmiņu stāstos. Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, ir jāatzīst, ka šis vēstures periods vēl līdz šim brīdim  ir atstājis materiālas liecības un nemateriālas izpausmes visās jomās un ir neizraujams no valsts vēstures lapaspusēm.

Tagadējās Sedas pilsētas vietā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados pletās mežs, kura vidū bija toreizējā Valkas apriņķa Trikātas pagasta saimniecība „Salānieši” - 2 koka dzīvojamās ēkas ar astoņām istabām, 4 koka kūtis, 3 koka klētis, 1 koka rija, 4 koka šķūņi un 1 koka kalte. Īpašuma zemes kopplatība bija 201 pūrvieta – 35 pūrvietas skuju koku mežs, 75 pūrvietas aramzeme un dārzi, 40 pūrvietas pļavas, 30 pūrvietas ganības un 17 pūrvietas purvi. Pēckara gados 1949.gadā „Salāniešu” māju iedzīvotāji tika izsūtīti uz Sibīriju, un jau 1953. gadā, reizē ar kūdras fabrikas būvniecību, Sedas tīreļa dienvidu malā sāka veidoties ciemats. Kūdras fabrikas celtne bija pasludināta par Vissavienības komjaunatnes triecienceltni, un uz šejieni brauca jaunatne no visas Padomju Savienības.

Laikam ritot, Sedas unikālo arhitektūru manāmi skāris „laika zobs”.

2012.gadā, Strenču novada domei, veiksmīgi piesaistot ELFLA līdzekļus, izdevās daļēji rekonstruēt unikālo Sedas kultūras namu, kas būvēts 1959.gadā. Tas netika izmantots kopš 1997.gada un bija nolemts bojāejai. Rekonstrukcijas darbu mērķis bija saglabāt pēc iespējas autentiskāku šīs ēkas izskatu, kas būtu uzskatāms kā Staļina valdīšanas laika arhitektūras liecinieks.

Pateicoties atjaunotā Sedas kultūras nama telpu pieejamībai un Sedas pilsētas iedzīvotājas Valentīnas Ainas Zaikovskas piedāvājumam iegādāties padomju laika priekšmetu un liecību kolekciju, kurā ir vairāk nekā 3000 eksponātu, Strenču novada dome LEADER programmā  realizēja unikālu projektu. Projekta rezultātā tika iegādāta padomju laika priekšmetu un liecību kolekcija  un Sedas kultūras nama 2.stāvā tika izremontētas 3 telpas. Viena no telpām tagad kalpo iegādātā padomju laika priekšmetu un liecību kolekcijas uzglabāšanai, otra – paredzēta tūristu un viesu uzņemšanai un prezentācijām, bet trešā telpa - pastāvīgās un mainīgās ekspozīcijas izvietošanai. Kolekcijas eksponātus ilgus gadus bija vācis vēsturnieks Aldis Zaikovskis, kas savu mūža darbu un aizraušanos vēlējies atstāt Sedā, kur tai ir īpaša nozīme. Diemžēl pats kolekcijas autors no dzīves aizgāja 2012.gadā.

Lai nodrošinātu kultūrvēsturisko priekšmetu kolekcijas izcilāko eksemplāru eksponēšanu, Strenču novada dome LEADER programmā, realizēja otru projektu, kura rezultātā tika iegādātas apgaismotas stikla vitrīnas. Pašreiz eksponāti vitrīnās izkārtoti bez noteiktas sistēmas un kārtības. 

Kā liecina līdzšinējā pieredze, ir vērā ņemams pieprasījums izzināt Sedu kā padomju laika kultūras un arhitektūras pieminekli. Iespēja apskatīt uz vēsturisko izpēti balstītu Sedas kultūrvēsturisko ekspozīciju iedzīvotājiem vai pilsētas viesiem būtu unikāls pienesums. Sedas biedrībai „Cerības pakāpiens”, sabiedriskā kārtā izdevās piesaistīt Valmieras muzeja Krājuma nodaļas vadītāju, vēstures speciālisti Indru Vīlisteri, lai saņemtu konsultācijas par ekspozīcijas zāles iekārtojumu. Indra Vīlistere atzina, ka, lai izveidotu kvalitatīvu ekspozīciju, nepieciešams veikt virkni pasākumu – Sedas pilsētas vēstures izpēti un esošās kolekcijas izpēti, lai izstrādātu ekspozīcijas vēsturisko pamatojumu un saturu, sagatavot ekspozīcijas  projektu. Lai realizētu šo ieteikumu, biedrība „Cerības pakāpiens” veiksmīgi startēja „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursā, gūstot daļēju finansiālo atbalstu projekta Kultūrvēsturiskā mantojuma (1953-1990) ekspozīcijas izveide Sedā.

Biedrībai ir mērķis izveidot profesionāli korektu kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīciju, padarīt izveidoto ekspozīciju pieejamu ik vienam, sadarbībā ar Strenču novada domi popularizēt to, veidot interesantu stāstījumu par Sedas pilsētas vēsturi, iesaistīt vietējos novada iedzīvotājus ekspozīcijas krājuma papildināšanā un saglabāt to nākamajām paaudzēm. Lai mērķi sasniegtu, nepieciešama Sedas pilsētas vēstures izpēte – Tas  ir darbs arhīvā, Sedas skolas muzejā, bibliotēkā, sarunājoties ar iedzīvotājiem.

Pašreiz aktīvi notiek esošās kolekcijas inventarizācija, kur kolekcijas priekšmeti tiek uzskaitīti, numurēti, aprakstīti, veikta to fotofiksācija, lai pēc tam eksperts varētu lemt par to izmantošanu ekspozīcijas vajadzībām. Šo darbiņu veikt talkā nākušas Strenču novada vidusskolas skolnieces Marta Gaigala un  Dana Bernere, jūlijā meiteņu iesākto darbu turpinās Madara Žeigure, Elza Siliņa un Pēteris Strauts.

Pēc tam, kad inventarizācija būs veikta, sekos ekspozīcijas satura un plāna sagatavošana. Rezultātā taps zinātniskajā izpētē balstīts rakstu darbs ar ilustratīvo materiālu, kas kalpos par pamatu ekspozīcijas tehniskā projekta sagatavošanai un kā pamats darbam ar apmeklētājiem. Nobeigumā - ekspozīcijas tehniskais projekts – teksti, plāni, attēli, priekšmeti, vitrīnas, to izvietojumu skices un pati ekspozīcijas izveide. Aktivitātes veiks vēstures speciāliste Indra Vīlistere. Iecerēto paredzēts paveikt līdz šī gada beigām.

19.06.2015.

Biedrības „Cerības pakāpiens”

valdes locekle Iveta Ence

 

25.06.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031