Vidzemes kultūras programma

Sestdien, 20. jūnijā Valmiermuižas pils parkā lieli un mazi Jāņa bērni tiek aicināti uz Jāņu tradīciju skolu un svētku darbnīcām, lai koptu latviskās tradīcijas. Tradīciju skola un svētku darbnīcas tiks īstenotas ar “Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursā piešķirto finansējumu.

Dienas vidū, pēc plkst. 12:00 Valmiermuižas pils parkā Jāņu tradīciju skolā un radošajās darbnīcās būs iespēja izzināt Jāņu rituālus un latviskas amatu prasmes. Jērcēnu folkloras kopa „Mežābele” aicinās tuvus un tālus ciemiņus mācīties Jāņu dziesmas, apgūt un izdzīvot vasaras saulgriežu rituālus. Valkas pilsētas Kultūras nama folkloras deju kopa „Sudmaliņas” rādīs un mācīs sanākušajiem Jāņu rotaļas. Valmieras Novadpētniecības muzeja saimnieces demonstrēs viesiem, kā sasiet garšīgu Jāņu sieru , ļaujot līdzdarboties siera radīšanas procesā. Lai ikviens Jāņa bērns sagaidītu svētkus ar paša pītu vainagu galvā un zinātu par dziedinošajām jāņuzālēm, ko siet pirtsslotās un vākt zāļu tējām, Valmiermuižas ciemiņi varēs piedalīties Skultes pagasta zāļu sievu veidotajā vainagu pīšanas un Jāņu zāļu izzināšanas darbnīcā. Pociema folklorists Pēteris Jansons parādīs puišiem un vīriem, kā sagatavot tradicionālo Jāņuguni jeb pūdeli, kas senākos laikos Jāņu vakarā apspīdēja katra kārtīga zemnieka laukus. Viņš arī ļaus katram piedalīties lāpu un saules riteņa tapšanā. Tā kā Jāņu vakarā ir jārotājas, tad Cēsu amatniece Viktorija Sīviņa sievām un meitām ierādīs, kā darināma celu josta, kas top vienā no senākajām aušanas tehnikām. Meistare arī stāstīs par latvju zīmēm viņas darinātajās jostās.

Kad vainagi nopīti un siers sasiets, laiks dziesmām, pasakām un latviskiem dančiem. Vakarā, pēc plkst. 19:00 notiks interesanta lekcija - meistarklase. Muzikālā apvienība „Pērkonvīri” klātesošos ievedīs harmoniskā kustības un skaņu efektu baudīšanas stāvoklī. Seno skaņrades rīku skanējums savīsies kopā ar tautas pasakām un dainām, tiks veidota jauna Jāņu interpretācija, ar to tiks iepazīstināti interesenti. Vakara turpinājumā Jāņu tradīciju skolu kuplinās jauniešu folkloras kopa „Kokle”, kas sanākušajiem Jāņa bērniem ierādīs latvisku danču soļus un piespēlēs mūziku.

Jāņu tradīciju skolu un svētku darbnīcas rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, tās palīdz īstenot arī Burtnieku novada un Valmieras pilsētas pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Kaķe, Valmiermuižas kultūras biedrība

Tel. 29334753, e-pasts: kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv

05.06.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031