Arhīva kalendārs

« July 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Otrdien, 30.jūnijā, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātos noteikumus par neregulāro un speciālo regulāro pasažieru pārvadājumu veikšanu.

Noteikumi nosaka pārvadājumu veikšanas kārtību, tai skaitā grupas izveidošanas nosacījumus un brauciena nosacījumus, prasību līgumā obligāti iekļaut informāciju par brauciena maršrutu, mērķi, pasažieru skaitu, pakalpojumu izpildes datumu un norēķinu kārtību, atpazīšanas zīmes lietošanas nosacījumus autobusam, kas tiks izmantots neregulāro vai speciālo regulāro pakalpojumu veikšanā, kā arī samaksas par sniegtajiem pakalpojumiem veikšanas kārtību.

Jau ilgstoši pastāv problēma ar tā sauktiem „nelegālajiem” pasažieru pārvadājumiem, ko veic juridiskas personas ar autobusiem. Šie pārvadātāji ir saņēmuši licences komercpārvadājumu veikšanai, taču licences saņemšanas fakts pats par sevi nedod komercuzņēmumam tiesības veikt neregulāros vai speciālos regulāros (darbinieku nogādāšana uz un no darba vietām vai skolēnu nogādāšana uz un no izglītības iestādēm) pasažieru pārvadājumus. Ņemot vērā, ka līdz šim nebija ārēju normatīvo aktu, kas regulēja šos pārvadājumus, kontrolējošām institūcijām pastāvēja ierobežojumi kontrolēt neregulāro un speciālo regulāro pārvadājumu veicējus, kā arī identificēt nelikumīgos neregulāro un speciālo regulāro pārvadājumu veicējus, nebija iespējams konstatēt pārvadājumu būtību un normatīvajos aktos noteiktajā gadījumā saukt pie atbildības.

Tāpat noteikumos iekļauts kabotāžas pārvadājumu veikšanas regulējums, kas paredz, ka citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrēts pārvadātājs, nereģistrējot savu uzņēmējdarbību Latvijā, pārvadājumu pakalpojumu Latvijā var sniegt ne ilgāk kā 30 secīgas dienas no brīža, kad transportlīdzeklis ir iebraucis Latvijas teritorijā, bet kopumā ne vairāk kā 90 dienas kalendārā gadā.

To paredz SM izstrādātais noteikumu projekts kārtība, kādā veicami iekšzemes pasažieru neregulārie pārvadājumi un iekšzemes pasažieru speciālie regulārie pārvadājumi, ko otrdien, 30.jūnijā, atbalstīja valdība.

 

Ilze Svikliņa
SM Komunikācijas nodaļas 
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67028370
E-pasts: komunikacijas PIE sam.gov PUNKTS lv

 

Dzert ūdeni, nesēdēt tiešos saules staros un brīdināt autobusa vadītāju, ja pašsajūta pasliktinās – galvenie ieteikumi, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu karstā laikā.

SIA „VTU Valmiera” medicīnas māsa Zaiga Meldere stāsta, ka tveicīgā laikā ūdens jāuzņem pēc iespējas vairāk, vēlams divi, trīs litri dienā. Slāpju izjušana ir pirmais brīdinājuma signāls. Vislabāk dzert minerālūdeni, jo tajā ir sāļi, ko organisms zaudē svīšanas laikā, vai tīru ūdeni. Jāatsakās no alkohola, enerģijas dzērieniem, kafijas, limonādēm, kas pastiprina organisma ūdens atdevi. Jāapsver tēju izvēle, jo ārstniecisko augu spēcīgā iedarbība var radīt pretēju efektu.

Karstā laikā ieteicams ēst pārtiku, kuras sagremošana organismam nerada papildu slodzi.

Zaiga Meldere aicina vasarā arī atturēties no grāmatu lasīšanas autobusā, jo noliekta galva un tveice pasliktina orgānu apasiņošanu.

Ja tas ir iespējams, jāizvēlas vieta, kas nav tiešos saules staros, vai arī jālieto galvassega, jādzer ūdens un brauciena laikā jāatslābinās. Tāpat ieteicams gaišas krāsas apģērbs, kas nav no sintētiska materiāla.

Visi SIA „VTU Valmiera” autobusu vadītāji pārzina pirmās palīdzības sniegšanu, tādējādi, ja pašsajūta pasliktinās, lūdzam nekavējoties cietušajam vai blakussēdētājiem par to ziņot šoferim. Vislabāk palīdzēs svaigs gaiss, galvas novietošana zemāk par sirds rajonu, t.i., sēžot – galva noliekta starp ceļiem, guļus stāvoklī – kājas novietotas uz kāda paaugstinājuma.

SIA „VTU Valmiera” lūdz pasažierus nekautrēties un darīt zināmu autobusa vadītājam ne tikai to, ka nepieciešama medicīniskā palīdzība, bet arī, ja ir kādas neērtības vai traucēkļi, piemēram, nepiemērota temperatūra salonā. Sniegtā informācija uzlabos braukšanas apstākļus.

Visgrūtāk garus pārbraucienus izturēt ir maziem bērniem, vecāka gada gājuma cilvēkiem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un mājdzīvniekiem. Pavājinātas ķermeņa temperatūras regulācijas dēļ var notikt pārkaršana. Neatsverama lieta karstā laikā autobusā ir līdzi paņemtais ūdens.

Arī mājdzīvniekiem nepieciešamākā prece pārbraucienos ir dzeramais ūdens. Mīlulis ir jāpadzirda gan pirms došanās ceļā, gan brauciena laikā. Arī neliela pastaiga pieturvietā, kaut divas minūtes, būtu ļoti svarīga. Mājdzīvnieku pirms ekskursijas nedrīkst pārbarot, ceļam jāizvēlas diennakts vēsākais laiks, kā arī saimniekam jāatrodas dzīvnieka tuvumā un redzeslokā visu pārbrauciena laiku. Mājdzīvniekiem atrašanās sabiedriskajā transportā, īpaši karstā laikā, ir papildu stress. Tā kā autobusi kursē, ievērojot laika grafiku, grūti nodrošināt visus ieteikumus labai mīluļu pašsajūtai. Rūpējoties par to veselību, SIA „VTU Valmiera” aicina izvērtēt mājdzīvnieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

No 8.jūlija, stājas spēkā Ministru kabineta (MK)noteikumi Nr.364, kas nosaka kārtību, kā tiek veikti iekšzemes pasažieru neregulārie pārvadājumi un kāda ir norēķinu kārtība par attiecīgajiem pakalpojumiem.

Normatīvajos aktos uzskaitīti nosacījumi, kas jāievēro neregulārajiem pārvadātājiem, lai varētu sniegt konkrētos pakalpojumus, tādējādi negodprātīgiem pārvadātājiem liedzot iespēju uzdoties par regulāro pārvadājumu veicējiem un kropļot konkurenci sabiedriskā transporta pakalpojumu tirgū. Paredzams, ka, pamatojoties uz jaunajiem MK noteikumiem, turpmāk būs vieglāk identificēt un sodīt nelegālos pārvadātājus. 

Līdz ar jaunajiem MK noteikumiem Nr.364 Kārtība, kādā veicami iekšzemes pasažieru neregulārie pārvadājumi un iekšzemes pasažieru speciālie regulārie pārvadājumi, un kārtība, kādā veicama samaksa par iekšzemes pasažieru neregulārajiem pārvadājumu pakalpojumiem un iekšzemes pasažieru speciālajiem regulārajiem pārvadājumu pakalpojumiem efektīvāka kļūs pasažieru pārvadātāju identifikācija un kontrole, ko nodrošina Valsts policijas, pašvaldību policijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Autotransporta direkcijas darbinieki.

“Pēc daudzu gadu aktīva darba ir izdevies panāk, ka neregulāro un speciālo regulāro pārvadātāju joma tiek sakārtota un regulēta ar MK noteikumiem, līdzīgi kā tas notiek ar visiem pārējiem pārvadājumu veidiem. Attiecīgie noteikumi ir būtiski, lai daudz efektīvāk cīnītos ar negodīgu uzņēmējdarbību, kas samazina ieņēmumus regulārajiem pārvadātājiem, tādējādi palielinot valsts izdevumus. Šādu uzņēmumu darbība kropļo arī statistiku par pakalpojuma pieprasījumu, jo Autotransporta direkcija apkopo informāciju par pārvadāto pasažieru skaitu, balstoties uz regulāro pārvadātāju iesniegtajām atskaitēm. Nelegālo pārvadātāju, kuri uzdodas par regulārajiem pārvadātājiem, pasažieru skaits neparādās statistikā, līdz ar to radot risku, ka ar laiku var samazināties esošo reisu apjoms. Autotransporta direkcijas vārdā izsaku pateicību Satiksmes ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijai par intensīvu darbu MK noteikumu tapšanas gaitā,” uzsver Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību neregulārie pārvadātāji pakalpojumu drīkst veikt tikai, organizējot braucienus iepriekš izveidotām grupām – tūristiem, ekskursantiem, semināru vai izstāžu apmeklētājiem, kultūras vai sporta pasākumu apmeklētājiem u.tml. Attiecīgajiem pārvadātājiem turpmāk būs aizliegts pasažieru grupas uzņemt un izlaist autoostās, dzelzceļa stacijās un to tuvumā, izņemot gadījumus, ja pārvadātājs ir noslēdzis līgumu ar autoostu vai dzelzceļa staciju par teritorijas izmantošanu.

Lai norēķinātos ar neregulāro pārvadātāju, pasažieri turpmāk nedrīkstēs veikt skaidras naudas norēķinus transportlīdzeklī, kā arī veikt samaksu par pakalpojumu tā nodrošināšanas brīdī un 15 minūtes pirms un pēc sniegtā pakalpojuma. Turpmāk norēķināties ar neregulāro pārvadātāju par braucienu varēs, izmantojot bezskaidras naudas maksāšanas līdzekļus vai brauciena pasūtītājam veicot skaidras naudas maksājumus tikai attiecīgā pārvadātāja uzņēmuma kasē, iepriekš saņemot rēķinu par pakalpojumu.

Lai neregulāros pasažieru pārvadātājus varētu identificēt, autobusa priekšpusē jābūt norādei Norīkojumā. Šiem pārvadātājiem aizliegts autobusos norādīt maršruta zīmes, kustības sarakstus vai braukšanas maksu. Tāpat pārvadātāja autobusā jābūt līgumam, kas noslēgts starp pakalpojuma – iepriekš organizēta brauciena – pasūtītāju un pārvadātāju.

Esošā situācija rāda, ka nelegālie pārvadātāji parasti pārvadā pasažierus tikai rentablos maršrutos – laikā, kad pakalpojuma pieprasījums ir vislielākais, un vietās ar lielāku iedzīvotāju skaitu, tādējādi samazinot oficiālo regulāro pārvadātāju klientu skaitu un ieņēmumus. Neskatoties uz to, ka zaudējumus, kas ik gadu rodas nelegālo pārvadātāju darbības rezultātā, precīzi aprēķināt nav iespējams, zināms, ka to summa sastāda vairākus miljonus eiro gadā.

Ņemot vērā, ka šie pārvadātāji izvairās no nodokļu nomaksas un nereti izmanto neatbilstošus transportlīdzekļus, kas var apdraudēt pasažieru dzīvību un veselību, iedzīvotāji tiek aicināti nebūt vienaldzīgiem un informēt Valsts policiju un Autotransporta direkciju par nelegālo pārvadātāju aktivitātēm.

Zane Plone
VSIA Autotransporta direkcija
Komunikācijas speciāliste
Tālr.: + 37167686485; + 371 28627003
E-pasts: zane.plone PIE atd PUNKTS lv
www.atd.lv

 

Pēc XI Latvijas skolu Jaunatnes dziesmu un deju svētkiem saņemta priecīga ziņa – uzņēmuma “Statoil Fuel & Retail Latvia” organizētajā konkursā, kur tiek meklēti aizrautīgākie Dziesmu un deju svētku šoferi, pieteikti arī vairāki SIA “VTU Valmiera” autobusa vadītāji, kuri svētku nedēļu pavadīja kopā ar kādu no Valmieras kolektīviem.

Pūtēju orķestris “Si bemol” nominējuši Sergeju Smorodinu, rakstot: “Mums bija divi mēģinājumi, caurlaides, ģenerālmēģinājums un koncerts, taču Sergejs noskatījās KATRU mūsu uzstāšanos!!! Tas nozīmē, ka viņš mēģinājumos ir pavadījis tikpat daudz laika, cik mēs. Visas kopīgās vēlās vakara orķestrantu dzīves stāstu sarunas tika pavadītas arī ar šoferīti. Un naktī, kad nenāca miegs, orķestrantu nakts palaidnības zināja arī viņš, protams, neiztikt arī ar stāstiem par saviem skolas laika palaidnību trikiem. Katram šoferim autobuss ir pats dārgākais, un viņš par to rūpējas, tādēļ katru reizi, kad iekāpām autobusā, viņš mums uzticēja pašu dārgāko - savu autobusu! Tagad Sergeju uzskatām kā savējo, par pateicību, ka viņš mums bijis tik lielisks, uzdāvinājām mūsu orķestra vējjaku ar Valmieras Valsts ģimnāzijas PO "Si bemol" uzdruku. Tagad visos mūsu orķestru izbraucienos gribēsim doties tieši ar viņu!”

 

Valmieras sākumskolas meiteņu un zēnu kori iesnieguši stāstu par Ainaru Āboliņu.

“A -inars Āboliņš,
U-zmanīgs uz ceļa,
T-olerants pret dziedātājiem un skolotājām,
O-ptimistisks no rīta līdz vakaram,
B-rauc droši un pārliecinoši,
U-zmundrina visu dziedošo kolektīvu,
S-irsnīgs, smaidīgs, saprotošs,
S-akām lielu PALDIES!”

 

Savukārt Valmieras Viestura vidusskolas tautas deju kopa “Vieturietis” nominējuši Nauri Šulmeistaru. “Esmu piedalījusies vairākos deju svētkos - gan pieaugušo, gan skolēnu. Pēdējos divos kā vadītāja. Jāatzīst, ka mūsu šī gada svētku šoferītis pārspēj visus iepriekš redzētos. Nebija mirklis, kad viņš nedomāja, kā labāk mums - dejotājiem. Starp dejām lielie varēja ģērbties autobusā un mazie sasildīties, kad bija salijuši. Visur paspējām laikā un arī pusdienās bijām pirmie. Kad sestdienas vakaru gribējām pavadīt Vecrīgā un sapratām, ka pēdējais tramvajs uz Juglu ir plkst. 23.53, mūsu ideālais šoferis piedāvājās atbraukt mums pakaļ, kad vien gribējām. Kuram vēl uz klubiņu braucis pakaļ lielais 49 vietu autobuss? Visi braucieni autobusā pavadīti smieklos un dziedot.”

Nobalsot par kandidātiem var Dziesmu un deju svētku mājaslapā (http://dziedundejo.lv/burtu-burviba/4/), meklētājā ierakstot autobusa vadītāja vārdu.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atbalstītājs "Statoil Fuel & Retail Latvia" īpašā akcijā portālā dziedundejo.lv aicina iesniegt stāstus par kolorītiem Dziesmu un deju svētku kolektīvu šoferīšiem, lai kopējā balsojumā noteiktu draudzīgāko, atsaucīgāko un aizrautīgāko Dziesmu un deju svētku autobusu vadītāju Latvijā. Šoferus balvai var pieteikt līdz 19.jūlijam. Konkursa noslēgumā 20.jūlijā tiks paziņoti pieci visvairāk balsu saņēmušie šoferīši un viņu vestie kolektīvi, pieci stāstu iesniedzēji un pieci balsotāji, kuri saņems vērtīgas balvas no Statoil.

Paldies dalībniekiem par labajiem vārdiem! Dziesmu un deju svētki vienmēr saviļņojošs un pozitīvs notikums ir bijis arī autobusa vadītājiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Pirmdien, 20. jūlijā, tika paziņoti pieci uzņēmuma “Statoil Fuel & Retail Latvia” organizētā konkursa “Aizrautīgākais Dziesmu un deju svētku šoferis” uzvarētāji. Ceturto vietu ar 516 balsīm ieņēmis Nauris Šūlmeistars, kuru izvirzīja Valmieras Viestura vidusskolas tautas deju kopa “Viesturietis”, bet piektā vieta ar 511 balsīm Sergejam Smorodinam, kuru izvirzīja pūtēju orķestris “Si bemol”, liecina konkursa organizētāju sniegtā informācija.

Uzvarētāji saņems degvielas karti 100 eiro vērtībā un desmit hotdogus, savukārt kolektīvu dalībnieki, kuri nominēja autobusu vadītājus, saņems Statoil MadeToGo pārsteigumus.

Augstajā astotajā vietā ierindojās arī trešais titulam izvirzītais SIA “VTU Valmiera” autobusa vadītājs Ainars Āboliņš, kurš saņēmis 300 balsis. Ainaru nominēja Valmieras sākumskolas meiteņu un zēnu kori.

“Esmu piedalījusies vairākos deju svētkos - gan pieaugušo, gan skolēnu. Pēdējos divos kā vadītāja. Jāatzīst, ka mūsu šī gada svētku šoferītis pārspēj visus iepriekš redzētos. Nebija mirklis, kad viņš nedomāja, kā labāk mums - dejotājiem. Starp dejām lielie varēja ģērbties autobusā un mazie sasildīties, kad bija salijuši. Visur paspējām laikā un arī pusdienās bijām pirmie. Kad sestdienas vakaru gribējām pavadīt Vecrīgā un sapratām, ka pēdējais tramvajs uz Juglu ir plkst. 23.53, mūsu ideālais šoferis piedāvājās atbraukt mums pakaļ, kad vien gribējām. Kuram vēl uz klubiņu braucis pakaļ lielais 49 vietu autobuss? Visi braucieni autobusā pavadīti smieklos un dziedot,” par Nauri rakstīja Viestura vidusskolas kolektīvs.

“Mums bija divi mēģinājumi, caurlaides, ģenerālmēģinājums un koncerts, taču Sergejs noskatījās KATRU mūsu uzstāšanos!!! Tas nozīmē, ka viņš mēģinājumos ir pavadījis tikpat daudz laika, cik mēs. Visas kopīgās vēlās vakara orķestrantu dzīves stāstu sarunas tika pavadītas arī ar šoferīti. Un naktī, kad nenāca miegs, orķestrantu nakts palaidnības zināja arī viņš, protams, neiztikt arī ar stāstiem par saviem skolas laika palaidnību trikiem. Katram šoferim autobuss ir pats dārgākais, un viņš par to rūpējas, tādēļ katru reizi, kad iekāpām autobusā, viņš mums uzticēja pašu dārgāko - savu autobusu! Tagad Sergeju uzskatām kā savējo, par pateicību, ka viņš mums bijis tik lielisks, uzdāvinājām mūsu orķestra vējjaku ar Valmieras Valsts ģimnāzijas PO "Si bemol" uzdruku. Tagad visos mūsu orķestru izbraucienos gribēsim doties tieši ar viņu!” lasāms “Si bemol” sagatavotajā stāstā.

Nauris pastāstīja, ka konkursa rezultāts viņam ir pārsteigums. Par kopā ar kolektīvu pavadīto laiku autobusa vadītājs ir priecīgs – jaunieši bijuši pieklājīgi, atsaucīgi un jauki. Savukārt Sergejs kopā ar “Si bemol” aktīvi sekojis līdzi balsošanas rezultātiem. Arī Sergejs uzsver, ka bijis ļoti labs kolektīvs ar aktīviem un jaukiem jauniešiem.

SIA “VTU Valmiera” izsaka pateicību Dziesmu un deju svētku dalībniekiem un visiem balsotājiem.

Konkursam iesniegtos kolektīvu sagatavotos aprakstus iespējams lasīt šeit: http://vtu-valmiera.lv/index.php/8-zias/1180-ari-autobusu-vaditaji-no-valmieras-nomineti-titulam-aizrautigakais-dziesmu-un-deju-svetku-soferis

Rezultāti skatāmi šeit: http://dziedundejo.lv/burtu-burviba/4/

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

Lai veidotu maršrutu tīklam atbilstošu budžeta plānošanu, Satiksmes ministrija precizējusi sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem radušos zaudējumu un izdevumu aprēķināšanas kārtību.

Tā, piemēram, no valsts budžeta līdzekļiem kompensējamo izdevumu, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu pārvadājumos ar autobusiem, apmēra noteikšanai, sabiedriskā transporta pakalpojumu līgumi turpmāk tiks sadalīti grupās, atbilstoši veiktajam nobraukumam maršrutu tīklā kalendārā gada ietvarā.

Līdz ar to pārvadātāja izdevumi tiks segti, vadoties no ierobežotajiem izmaksu griestiem. Pārvadātāja faktiskā pašizmaksa tiks salīdzināta noteiktās grupas ietvaros, un gadījumā, ja pārvadātāja faktiskā pašizmaksa atšķirsies no grupā vidējās pašizmaksas, un pārvadātājs nespētu sniegt objektīvu pamatojumu pašizmaksas atšķirībām, pārvadātāja izmaksas tiks segtas grupas vidējās pašizmaksas apmērā. Izmaksu salīdzināšana grupas ietvaros notiks arī pa pārskatā par sabiedriskā transporta pakalpojumu peļņu vai zaudējumiem ietvertajām izmaksu pozīcijām, tādējādi panākot precīzāku uzņēmumu izmaksu salīdzināšanu.

Tāpat mainīta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju izmaksu sadales metodika, precīzāk, pārvadātāju uzņēmumu netiešo izmaksu jeb administrācijas izmaksu sadale. Proti, līdzšinējā kārtība paredzēja, ka netiešās izmaksas, kas būtu attiecināmas uz sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu, tiek nodalītas no citas pārvadātāju uzņēmumu saimnieciskās darbības, proporcionāli pārvadātāja saņemtajiem ieņēmumiem, neņemot vērā valsts vai pašvaldības izmaksātās kompensācijas vai dotācijas. Savukārt, precizējumi kārtībā paredz principu, ka uz sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu attiecināmās netiešās izmaksas tiktu dalītas proporcionāli ieņēmumiem, par kuriem minētajā gadījumā ir uzskatāmi no sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas gūtie ieņēmumi, tai skaitā arī nesaņemtie ieņēmumi par tādu pasažieru kategoriju pārvadāšanu, kurām ir noteikti braukšanas maksas atvieglojumi.

Savukārt, lai pārvadātāju uzņēmumi varētu atjaunot savu transportlīdzekļu parku, kas iesaistīts sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā, un paaugstināt sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas kvalitāti, paredzēts pakāpeniski palielināt peļņas apmēru, atbilstoši nobraukto kilometru komponentei. Proti, ar 2015.gadu peļņas aprēķināšanai tiktu piemērots nobraukuma reizinājums ar 0,01 EUR, ar 2016.gadu - 0,02 EUR un ar 2017.gadu - 0,03 EUR. Līdz ar to vidējais peļņas procents atbilstu 2015.gadā aptuveni 4% no ieņēmumiem, jeb vidēji 2% no apgrozījuma, 2016.gadā – aptuveni 5% no ieņēmumiem, jeb vidēji 3% no apgrozījuma, savukārt 2017.gadā – aptuveni 6% no ieņēmumiem, jeb vidēji 4% no apgrozījuma.

Vienlaikus, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību un iespēju iedzīvotājiem apmeklēt izglītības vai ārstniecības iestādes, darbavietas, valsts un pašvaldību institūcijas, pasūtītājam būs jānodrošina avansa maksājums sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem vismaz 95% apmērā no kopējiem plānotajiem zaudējumiem.

Satiksmes ministrijas precizēto Kārtību, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu, otrdien, 28.jūlijā, atbalstīja valdība.

Ar pilnu precizētās kārtības tekstu varat iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.

Ilze Svikliņa
Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67028370, e-pasts: ilze.sviklina PIE sam.gov PUNKTS lv

 

Pildot valdības deklarācijā izvirzītās prasības – pilnveidot pasažieru pārvadājumu sistēmu, Autotransporta direkcija uzsākusi pakāpenisku reģionālo maršrutu tarifu izlīdzināšanu. Plānots, ka tarifu politika visā valstī tiks vienādota trīs gadu laikā, un pirmās izmaiņas tiks ieviestas šā gada septembrī. Ieviešot vienotu tarifu aprēķināšanas metodiku, iedzīvotāji par braucienu sabiedriskajā transportā – reģionālo maršrutu autobusos – maksās pēc vienādiem principiem, kā arī būs iespējams izstrādāt lojalitātes programmas, lai regulārie pasažieri par braucienu maksātu lētāk. Pašreizējie tarifi ir atšķirīgi katrā reģionā, tādēļ paredzams, ka to izlīdzināšanas procesā atsevišķos novados biļetes cena samazināsies, citos – paliks nemainīga vai nedaudz palielināsies.

Piesaistot ekspertus un tiekoties ar vietējām pašvaldībām, Autotransporta direkcija ir sagatavojusi tarifu vienādošanas koncepciju, kas veidota, lai jaunie nosacījumi būtiski neietekmētu biļetes cenu, līdz ar to – sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu. Braukšanas maksu plānots veidot tā, lai visi Latvijas iedzīvotāji neatkarīgi no viņu atrašanās vietas par braucienu sabiedriskajā transportā maksātu vienādi. Izlīdzinot braukšanas tarifus visā valstī, būs iespējams turpināt veidot vienotu maršrutu tīklu, ieviest abonementa biļeti un dažādas atlaižu programmas, kā arī perspektīvā ieviest vienotu biļeti, kas paredzēta braucienam gan ar autobusu, gan vilcienu.

Paredzams, ka cenas pieaugs reģionos, kur esošo pārvadātāju braukšanas maksa ir būtiski zemāka par vidējo tarifu valstī. Vietās, kur tarifu izlīdzināšanas rezultātā braukšanas maksa paaugstināsies, sadārdzinājums pārsvarā būs no pieciem līdz 15 eiro centiem, izņemot minimālās braukšanas maksas posmus, savukārt garākā distancē maksa par braucienu samazināsies.

“Vienotas braukšanas maksas ieviešana ir viena no galvenajām prioritātēm nākamo trīs gadu laikā. Vienota tarifu izveide pasažieriem sniegs gan tūlītējus ieguvumus, gan arī papildu labumus ilgtermiņā, jo regulārajiem pasažieriem būs iespēja maksāt par braucienu lētāk, iegādājoties abonementa biļetes, savukārt tiem, kuriem no vienas pilsētas uz otru ērtāk tikt ar vilcienu, bet pēc tam no dzelzceļa stacijas līdz mājām – ar autobusu, būs iespēja iegādāties vienu biļeti visam braucienam. Mēs esam paveikuši lielu darbu, dodoties pie Latvijas pašvaldībām skaidrot, kā jaunā tarifu aprēķināšanas politika ietekmēs viņu teritorijas iedzīvotājus, kā arī kopīgi rast piemērotāko variantu vienotu tarifu ieviešanai konkrētā reģionā. Tāpat esam vērsušies pie pašvaldībām ar lūgumu apzināt skolēnu maršrutus, lai izvērtētu, cik lielā mērā tie pārklājas ar regulāro pasažieru pārvadātāju maršrutiem. Iegūstot attiecīgo informāciju, varēsim spriest par iespējām pielāgot atsevišķus reisus vai maršrutus skolēnu vajadzībām un izstrādāt speciālas atlaižu programmas,” uzsver Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Vienoto braukšanas tarifu plānots veidot divās daļās – braucienam līdz 33 kilometriem vidējā maksa par katru brauciena kilometru būs 0,0569 eiro, bet, braucot ar sabiedrisko transportu garākos ceļa posmos, biļetes cena tiks aprēķināta pēc formulas 0,71 eiro plus 0,0356 eiro par katru nobraukto kilometru. Savukārt minimālo braukšanas maksu plānots diferencēt atkarībā no attīstības centra līmeņa – galvaspilsētā minimālā braukšanas maksa nebūs mazāka par 0,80 eiro; republikas nozīmes pilsētās – 0,60 eiro, reģionālās nozīmes centros – 0,50 eiro, pārējā valsts teritorijā – 0,40 eiro. Reģionos, kur jau vēsturiski minimālā braukšanas maksa bijusi ļoti zema, ir panākta vienošanās ar pašvaldībām par starpposma ieviešanu minimālās braukšanas maksas vienādošanā.

Pēdējo gadu laikā Vidzemes reģionā braukšanas maksa bijusi augstāka nekā cituviet Latvijā, tādēļ plānots, ka nelielu cenu kāpumu izjutīs tikai atsevišķu teritoriju iedzīvotāji, piemēram, Madonas un Valkas novadu centros, bijušajā Cēsu rajonā. Autobusa biļetes cena pieaugs no pieciem līdz 15 eiro centiem. Cēsu pilsētā, Alūksnē un Gulbenē autobusa biļetes cena nemainīsies. Lielākajā daļā Vidzemes reģiona teritorijas, braucot garākas distances, braukšanas maksa samazināsies. Tarifu izlīdzināšana būs īpaši izdevīga iedzīvotājiem, kuri sabiedrisko transportu izmanto ikdienā, jo, iegādājoties abonenta biļeti, liela daļa pasažieru par braucienu maksās mazāk nekā patlaban.

Šobrīd reģionālo autobusu maršrutu pārvadājumos ir 24 dažādi braukšanas tarifi un dažādi biļešu cenu noteikšanas principi. Esošie tarifi atšķiras ne tikai reģionālās nozīmes pārvadātāju starpā, bet arī vienam pārvadātājam dažādās teritorijās. Šāda kārtība nav efektīva un ilgtspējīga, jo tā ir sarežģīta ne tikai pašiem pakalpojumu sniedzējiem, bet arī nevienlīdzīga attiecībā pret pasažieriem.

Arī turpmāk pirmsskolas vecuma bērni, bāreņi, bez vecāku gādības palikušie bērni, personas ar invaliditāti, politiski represētie un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki sabiedriskā transporta pakalpojumus varēs izmantot bez maksas. Autotransporta direkcija atgādinām, ka attiecīgajām personu grupām, braucot sabiedriskajā transportā, ir jāņem biļetes ar nulles vērtību.

Par valsts SIA Autotransporta direkcija

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

 

Papildu informācijai:

Zane Plone,

VSIA Autotransporta direkcija

Komunikācijas speciāliste

Tālr.: + 371 67686485; + 371 28627003

E-pasts: zane.plone PIE atd PUNKTS lv

www.atd.lv