Arhīva kalendārs

« July 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicina līdz 2015.gada 21.jūlijam pašvaldības iesniegt pieteikumus Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidošanā, veidojot iedzīvotājiem pieejamākus publiskos pakalpojumus. Valsts budžetā šim mērķim 2015. gadam ir paredzēti 919 739 eiro un tas tiks piešķirts centru pielāgošanai un aprīkošanai, darbavietas uzturēšanai un nodarbināto atlīdzībai.

2015. gadā pakāpeniski tiek uzsākta Valsts un pašvaldību vienoto klientu centru izveide 89 novadu nozīmes un 21 reģionālās nozīmes centros. Sākot ar 2018. gadu - pakāpeniski arī 9 nacionālās nozīmes attīstības centros.

Vēršam uzmanību, ka pašvaldību pieteikumi ir jāizstrādā saskaņā ar normatīvo regulējumu*. Tāpat ir jāpievieno pašvaldības domes lēmumu par vienotā klientu apkalpošanas centra izveidi un telpu plānu šā centra izvietojumam. Pašvaldības līdzfinansējums norādāms 30% apjomā no nepieciešamajiem izdevumiem vienotā centra izveidei un 50% apjomā no vienotā centra uzturēšanas izmaksām. Papildus pašvaldība var līdzfinansēt pašvaldības klientu apkalpošanas speciālista atlīdzību.

VARAM izveidotā komisija pieteikumu vērtēšanu veiks līdz 18.08.2015., secīgi tiks uzsākta līgumu slēgšanas procedūra. Plānots, ka septembra sākumā VARAM sāks pašvaldību klientu apkalpošanas speciālistu mācības par valsts minimālā pakalpojuma groza sniegšanu vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Plašāka informācijas saņemšanai aicinām pašvaldības sazināties ar VARAM Publisko pakalpojumu departamenta direktoru Aivaru Draudiņu pa telefonu 66016555 vai elektroniski nosūtot savus jautājumus uz e-pastu: aivars.draudins PIE varam.gov PUNKTS lv, vai arī sazinoties ar VARAM eksperti Maiju Anspoku pa telefonu 66016538, e-pasts:maija.anspoka PIE varam.gov PUNKTS lv

Kristīne Kļaveniece 
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 
Tel.67026533/ 26417267
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv
www.varam.gov.lv 

*Ministru kabineta 26.05.2015. noteikumi Nr. 260 „Kārtība, kādā pašvaldībām 2015.gadā piešķir valsts budžeta dotāciju Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidei reģionu un novadu nozīmes attīstības centros”, ņemot vērā noteikumu 1. pielikumu.

 

Baltijas-Amerikas Brīvības Fonds izsludina kārtējo pieteikšanās kārtu Baltijas-Amerikas Dialogaprogrammai. Šoreiz līdz 1.septembrim Baltijas valstu eksperti un akadēmiskie darbinieki, kā arī nevalstiskās un izglītības organizācijas aicinātas pieteikties stipendijai, kas veicina zināšanu apmaiņu starp Baltijas valstīm un ASV.

Baltijas-Amerikas Dialogs ir divpusēja programma, kuras ietvaros:

  • Baltijas valstu sabiedriskās un izglītības organizācijas var piesaistīt finansējumu ASV vieslektora vizītes organizēšanai un tehnisko izdevumu segšanai. Pieejamais finansējums projektam ir līdz pat 10 000 ASV dolāru;
  • profesionāļi no Baltijas valstīm var piesaistīt finansējumu ceļa un uzturēšanās izdevumu segšanai, ja saņemts ielūgums kā vadošajam ekspertam piedalīties konferencē ASV. Pieejamais finansējums ir līdz 5 000 ASV dolāru.

Uz Baltijas-Amerikas Dialoga programmas stipendijām var pretendēt nevalstiskās organizācijas, biedrības, izglītības iestādes un profesionāļi vai jomas eksperti, kas izveidojuši sadarbību ar Amerikas Savienotajām Valstīm.
Programmas galvenais mērķis ir lietderīgu zināšanu apmaiņa ar ASV, tādējādi veicinot Baltijas valstu sociālekonomiskās vides attīstību un sniedzot iespēju ekspertiem dalīties savās zināšanās un pieredzē ar ASV speciālistiem. Dalība programmā ir bezmaksas, projektus un stipendiātus izvēloties konkursa kārtībā.

Baltijas-Amerikas Brīvības Fonds darbojas Baltijas valstīs kopš 2010. gada rudens. Fonda misija ir stiprināt saikni starp ASV un Latviju, Lietuvu, Igauniju, īstenojot izglītības un apmaiņas programmas, kas vērstas uz ekonomisko izaugsmi un demokrātisko procesu attīstību.

Plašāka informācija par konkursa nosacījumiem, pārējām stipendiju programmām un pieteikšanās kārtību pieejama mājas lapā www.BalticAmericanFreedomFoundation.org


Informācijas avots: http://viaa.gov.lv/lat/starpt_fin_intrumenti/stipendijas/stipendiju_piedavajumi/?text_id=38385

 

Vidzemes reģiona nevalstiskajām organizācijām Valmieras novada fonds sadarbībā ar Kultūras ministriju izsludina trīs projektu konkursus. Kopsummā 24 tūkstoši pieejami pilsoniskās sabiedrības iniciatīvām, starpkultūru dialogam un mazākumtautību iniciatīvām Vidzemē.

Projektu konkursu virsmērķis ir veicināt pilsoniskās sabiedrības attīstību, iedzīvotāju līdzdalību, starpkultūru dialogu un mazākumtautību kultūras mantojuma saglabāšanu Vidzemes reģionā. Tajos var piedalīties ikviena Vidzemē reģistrēta biedrība un nodibinājums, kā arī citu novadu organizācijas, kas pasākumus vēlas īstenot Vidzemē. Viens projekts var saņemt finansējumu līdz pat 3000 eiro. Pieteicējus mudinām būt ekonomiskiem, jo rūpīgi vērtēsim, vai projektam patiešām nepieciešama maksimālā summa. Konkursus pilnībā finansē Kultūras ministrija no Latvijas valsts budžeta.

Konkursā „Pilsoniskās sabiedrības iniciatīvas Vidzemē” īpaši vēlamies uzsvērt neaktīvo iedzīvotāju iesaistīšanu sabiedriskajos procesos un vietējās kopienas dzīves uzlabošanā. Atbalstāmo pasākumu jomas ir ļoti dažādas – interešu aizstāvība un līdzdalību lēmumu pieņemšanā, pilsonisko prasmju vairošana, tradicionālo un netradicionālo līdzdalības formu attīstība, jaunu biedru un brīvprātīgo piesaiste, sadarbības stiprināšana starp dažādām institūcijām, sektoriem un ar sabiedrību.

Savukārt konkursā „Starpkultūru dialogs Vidzemē” centrā ir savstarpējā izpratne, tolerances vairošana un cittautiešu mijiedarbība ar latviešiem. Tajā var iesniegt integrācijas un starpkultūru komunikācijas pasākumus, dažādu kultūru apguvi un tādus pasākumus, kas sekmē cilvēktiesību ievērošanu, iecietību, mazina stereotipus un dažādu tautību diskrimināciju.

Konkurss „Mazākumtautību iniciatīvas Vidzemē” paredzēts tieši dažādu tautību biedrībām, lai ļautu tām saglabāt un izkopt savas tautas identitāti un kultūras mantojumu. Rosinām domāt par aktivitātēm, kas ar mazākumtautību kultūru ļauj iepazīties arī latviešiem un pēc iespējas plašākai sabiedrībai. Šajā konkursā vismaz 1500 eiro paredzēti tieši romu kultūras saglabāšanai un integrācijai.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš visiem konkursiem ir 30.jūlijs plkst.17.00. Šajā laikā pieteikumam ir jābūt saņemtam fondā, neatkarīgi no piegādes veida. Trīs nedēļu laikā tie tiks izvērtēti, un jau no 1.septembra līdz 2016.gada 15.janvārim projektus varēs īstenot.

17.jūlijā Valmierā notiks informatīvais seminārs par izsludinātajiem konkursiem.

Pilna informācija, konkursu nolikumi un pieteikumu veidlapas pieejamas Valmieras novada fonda mājaslapā www.vnf.lv, sadaļā „Īsteno ideju”.

Valmieras novada fonds ir mūsdienīga labdarības organizācija Valmieras apkaimē, tomēr arvien biežāk pasākumus īsteno visā Vidzemē. Fonda pamatdarbības joma ir ziedojumu piesaiste, lai atbalstītu vietējo iedzīvotāju iniciatīvas. Desmit gadu laikā ar fonda un ziedotāju atbalstu īstenoti 170 projekti par 120 tūkstošiem eiro.

Papildu informācija:
Ansis Bērziņš, VNF valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: 26136756, 64281792; e-pasts: ansis.berzins PIE vnf PUNKTS lv

 

Projektā BUILD UP Skills FORCE turpinās darbs pie divu profesionālās pilnveides programmu izstrādes, lai paaugstinātu būvdarbu veicēju zināšanas un prasmes - „Ēku siltināšanas darbi un energoefektīva renovācija” un „Inženierkomunikāciju izolēšanas darbi”. Lai gūtu atbalstu šīm programmām un aktualizētu kvalificēta darbaspēka nozīmību būvniecības un renovācijas nozarē, projekta pārstāvji vasaras sākumā tikušies ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjiem.

Tiekoties ar IZM Izglītības departamenta pārstāvjiem, kā arī ar Valsts izglītības satura centra (VISC) Izglītības satura departamenta direktori, tika runāts par atbalstu profesionālās pilnveides programmām un to īstenošanai. Kopīgi tika meklēti iespējamie finansējuma avoti un uzklausīti izglītības nozares profesionāļu ieteikumi programmu uzlabošanai un tālākai virzībai. Kopumā IZM bija interese par iespēju mācību materiālus izmantot skolās. IZM uzsvēra, ka īpaši nozīmīgi ir celt būvniecībā strādājošo prestižu, lai radītu pieprasījumu pēc BUILD UP Skills FORCE izveidotajām programmām. Tuvākajā laikā plānots tikties arī ar VISC vadītāja vietnieku un apspriest nepieciešamo programmu pilnveidi, lai tās varētu pretendēt uz Eiropas Struktūrfondos paredzēto finansējumu pedagogu profesionālās kompetences pilnveidei.

Arī tiekoties ar VARAM Klimata finanšu un tehnoloģiju nodaļas pārstāvjiem tika pārrunātas profesionālās pilnveides programmas un saņemts atbalsts tām. VARAM pārstāvji norādīja, ka šīs programmas ir vērtējamas kā nozīmīgs ieguldījums ēku energoefektivitātes paaugstināšanā iesaistīto darbinieku teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu palielināšanā. Kapacitātes paaugstināšana varētu būt viena no aktivitātēm enerģētikas un valsts klimata politikas mērķu sasniegšanā. Ņemot vērā klimata augsto prioritāti ES un starptautiskā līmenī, VARAM ir ieinteresēta Latvijā kompetentu darbinieku apmācībā, kas savas zināšanas spēs pielietot visos ar ēku energoefektivitāti saistītajos posmos.

Līdz šim jau ir saņemts, Būvniecības nozares ekspertu padomes (NEP) un Ekonomikas ministrijas (EM) atbalsts BUILD UP Skills FORCE programmām. Arī turpmāk tiks organizētas tikšanās ar to institūciju pārstāvjiem, kuru pārziņā ir ilgtspējīgas būvniecības un izglītības attīstība Latvijā, kā arī ar būvniecības un renovācijas nozares lielāko uzņēmumu pārstāvjiem, lai veidotu vienotu izpratni par kvalificēta darbaspēka nepieciešamību nozarē.

Laikā no 2014. līdz 2016. gadam tiek ieviests projekts „Profesionālās pilnveides izglītības programmu izstrāde energoefektīvu ēku būvniecības prasmju pilnveidei Latvijā” (BUILD UP Skills FORCE). Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības „Intelligent Energy Europe” programmas ietvaros. Projekta mērķis ir paaugstināt būvniecībā strādājošo prasmes un zināšanas par gandrīz nulles enerģijas ēk u būvniecību un esošo ēku renovāciju. Projekta partneri: Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Vidzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latvijas Būvinženieru savienība, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Latvijas Vides investīciju fonds.  

Vairāk par projektu: http://www.rpr.gov.lv/bus-force/

Papildu informācija: Agris Kamenders, projekta vadītājs, Rīgas plānošanas reģions, e-pasts: agris.kamenders PIE rtu PUNKTS lv, tālr. 29145442.

14.augustā, piektdien, plkst. 11.00 Biroju centra „Ostas Skati” (Matrožu iela 15, Ķīpsalā, Rīgā)konferenču zālē notiks informatīvs seminārs „Iespējas uzņēmējiem un uzņēmējdarbības attīstībai jaunajā ES fondu plānošanas periodā 2014.-2020.gadam: pārrobežu sadarbības programmas“, kuru organizē Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programma, Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas nacionālais kontaktpunkts Latvijā un Rīgas plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas un uzņēmējdarbības centrs.

Seminārā tiks prezentētas atbalsta iespējas, ko piedāvā pārrobežu sadarbības programmas jaunajā ES plānošanas periodā no 2014. līdz 2020.gadam. Ikviens interesents varēs uzzināt vairāk par Igaunijas-Latvijas un Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmām, par plānotajiem projektu konkursiem un atbalsta veidiem uzņēmējiem un uzņēmējdarbības sekmēšanai. Sadarbības pieredzē ar Igauniju dalīsies uzņēmējdarbības projekta EstLat Pharma ieviesējs AS Grindeks un tūrisma projektaRiverways pārstāvji.

Informatīvajā seminārā aicinām piedalīties mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvjus, kas pārrobežu sadarbībā ir ieinteresēti attīstīt jaunus produktus vai pakalpojumus un veikt kopīgas mārketinga aktivitātes. Aicinām piedalīties iestādes, uzņēmumus un organizācijas, kas pārrobežu sadarbības ietvaros ir ieinteresēti veicināt jaunu uzņēmumu izveidi un attīstīt jaunas biznesa idejas, kopā ar sadarbības partneriem organizējot kopīgus kursus, apmācības, izaugsmes treniņus un pieredzes nodošanu biznesa uzsākšanai. Tāpat, aicinām piedalīties uzņēmējdarbības atbalsta organizācijas, kuras ir ieinteresētas kopīgi sniegt informāciju par biznesa vidi kaimiņvalsts tirgū.

Dalība seminārā ir bez maksas.

Lūgums pieteikties semināram līdz 11.augustam, reģistrējoties ŠEIT vai zvanot 67217975

Igaunijas-Latvijas programmas 2014.-2020.gadam mērķis ir stiprināt sadarbību starp Igaunijas un Latvijas reģioniem, sasniedzot šādus stratēģiskos mērķus: aktīva un pievilcīga uzņēmējdarbības vide, tīra un augstvērtīga dzīves vide, labāks mazo ostu tīkls un integrēts darba tirgus. Plašāka informācija -www.estlat.eu

Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas ietvaros 2014.-2020. gadā ir iespējams saņemt finansiālu atbalstu konkurētspējīgas ekonomikas, ilgtspējīgas kopīgu resursu izmantošanas, transporta, preču un cilvēku plūsmas, kā arī mazo ostu pakalpojumu uzlabošanas, kvalificēta un sociāli iekļaujoša reģiona attīstīšanas aktivitātēm. Plašāka informācija - www.centralbaltic.eu.

Rīgas plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas un uzņēmējdarbības centra darbības mērķis ir paaugstināt ES fondu finansējuma apguves efektivitāti un sniegt atbalstu uzņēmējdarbības aktivitāšu veicināšanai Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībās, nodrošinot bezmaksas konsultācijas uzņēmējiem, pašvaldībām, nevalstiskām organizācijām jautājumos, kas saistīti ar ES fondu līdzekļu piesaisti un apgūšanu projektu ideju īstenošanai. Plašāka informācija - www.esfinanses.lv

Semināra programma

Austostāvvieta semināra apmeklētājiem

Kontaktinformācija: Vineta Šnore, Programmas konsultante, Igaunijas - Latvijas programma
E-pasts: vineta.snore PIE estlat PUNKTS eu; Tālr.: 29274310
Web - www.estlat.eu 
Facebook: Estonia-Latvia Programme

 

Turpinot atbalstīt jauniešus, kuri nestrādā, nemācās, neapgūst arodu un nav reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki, izglītošanu un iesaisti darba tirgū, Ministru kabinets 2015. gada 7. jūlijā apstiprināja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) īstenotā projekta «PROTI un DARI!» nosacījumus.

Eiropas Komisijas iniciatīvas «Jauniešu garantija» ietvaros notiekošajā projektā JSPA sadarbībā ar pašvaldībām dos iespēju 15 – 29 gadus veciem nestrādājošiem un izglītību neapgūstošiem jauniešiem attīstīt savas zināšanas un prasmes, lai veiksmīgāk iesaistītos mācībās, NVA un Valsts izglītības attīstības aģentūras piedāvātajos pasākumos Jauniešu garantijas ietvaros, nevalstisko organizāciju vai jauniešu centru darbībā.

Sīkāk par JSPA īstenoto Jauniešu garantijas projektu, lūdzu, lasiet JSPA mājas lapā šeit