Projektu jaunumi

Laika posmā no 6. līdz 11.septembrim Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji (Zane Jurāne - projekta koordinatore un Guntars Velcis - Ērgļu novada domes priekšsēdētājs) atradās izpētes braucienā Somijā projekta „The Network of Eastern External Border Regions - NEEBOR" ietvaros. Somijā pārstāvji apmeklēja Rovaniemi un Joensuu pilsētas, kur piedalījās labās prakses piemēru apzināšanā, kā arī pirmajā, projekta ietvaros organizētajā, konferencē.

Labās prakses piemēru mērķis ir apzināt pierobežas teritorijās esošo mazo un vidējo uzņēmumu sadarbības iespējas ar austrumu robežas kaimiņiem, kā arī izpētīt reģionu plānošanas dokumentus, kas atbalsta uzņēmumu iestrādes pārrobežu sadarbības veicināšanai. Izpētes brauciena organizators bija Finnbarents - kas ir starptautisko projektu vienība Lapzemes reģionā.

Darba grupu laikā tika prezentēti projekti, kurus attīsta gan uzņēmumi, gan arī valsts un pašvaldību iestādes sadarbībā ar kaimiņvalstīm. Galvenie uzsvari tika likti:
- Lapzeme - lielākais Ziemeļu reģions Eiropas Savienībā; reģionālās attīstības izaicinājumi un nozīme pārrobežu sadarbības veicināšanā.
- Reģiona attīstība caur starptautisko sadarbību;
- Reģiona inovāciju sistēma praksē; sadarbība ar uzņēmējdarbības attīstības aģentūrām;
- Drošība Krievijā - Uzņēmumu drošības un aizsardzības garantēšana Somijas - Krievijas tirdzniecībā
- Tūrisma attīstība tālajos ziemeļos pie Eiropas Savienības ārējās robežas;
- Pētījumu integrācija, lai atbalstītu vietējo ekonomiku.
Pēc darba grupām, tika apmeklētas attīstības laboratorijas, kas izveidotas sadarbībā ar inovāciju sistēmas partneriem reģiona attīstības veicināšanai:
- Arktiskā spēka laboratorija aukstuma tehnoloģijām (šajā laboratorijā tiek testēta automašīnu gatavība ziemas periodam).
- ENVI vide: apmācības simulāciju vidē. (Apmācību modelis, kad studentiem tiek dota iespēja izmantojot dažādu situāciju modelēšanu ar datoru palīdzību apgūt pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kas ir nokļuvuši nelaimē kalnos, stiprā vētrā, ēkās, kas ir slēgtas u.c.).

NEEBOR konferences tēma bija „Sadarbība Eiropas austrumu ārējā pierobežā - uz drošu un ekonomiski nosvērtu robežas reģionu". Konferences ietvaros uzstājās pārstāvji no Krievijas, Briseles, kā arī vietējās pašvaldības, prezentējot Eiropas austrumu robežas reģionu drošības un sadarbības iespējas ar kaimiņos esošajiem reģioniem. Tika apskatīta esošā sadarbība ar Krieviju, kā arī pārrunātas nākotnes ieceres jaunu projektu ideju izstrādē un attīstībā, kas pierobežā esošiem reģioniem ļautu attīstīties un veicināt reģionu ekonomisko izaugsmi.

Noslēdzot šo tikšanos tika izstrādāts plāns nākamo labās prakses piemēru apzināšanā. Vizīte Latvijā tiek plānota no 19. - 21.novembrim, kuras laikā pārstāvji no 8 projektā iesaistītajām Eiropas Savienības valstīm apmeklēs Vidzemes reģionā esošus uzņēmumus, kas attīsta dažādus pārrobežu sadarbības modeļus.

14.10.2009

Notikumi

«Septembris 2024»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30