Arhīva kalendārs

« December 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

23.novembrī Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē izskanēja IX Starptautiskais Alfrēda Kalniņa Jauno pianistu konkurss, kas pulcēja 28 jaunos pianistus no Latvijas un Lietuvas mūzikas skolām. Katra jaunā mākslinieka uzdevumā ietilpa J.S.Baha invencijas, kāda no Vīnes klasiķu sonatīnēm vai sonātēm un Alfrēda Kalniņa skaņdarbiem. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija: JVLMA profesors Ventis Zilberts, Tallinas Mūzikas akadēmijas un Tartu Mūzikas vidusskolas pasniedzējs - pianists Tanels Joamets un Rīgas 3. Mūzikas skolas klavieru nodaļas vadītājs un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas pasniedzējs Rūdolfs Vanks.

Pēc konkursa žūrija dalījās iespaidos par dzirdēto.

V. Zilberts: “Esmu jau vairākkārt bijis A. Kalniņa pianistu konkursa žūrijā Cēsīs, un mans salīdzinājums ar iepriekšējām reizēm - skolēnu kopējais līmenis ir audzis gan tehniskā, gan mākslinieciskā ziņā. Iepriecināja skolotāju prasme izvēlēties repertuāru atbilstoši audzēkņa spējām. Godalgoto vietu ieguvēju priekšnesumi - dzīvi, dabiski, bija jūtama jauno pianistu spēja uz lielās skatuves atraisīties un muzicēt. Vēlos īpaši atzīmēt 5. klases audzēknes Melissas Takanbekovas (AKCMV, sk. I.Mazkalne) muzicēšanu - manā skatījumā teicami un spilgti nospēlēti visi trīs konkursa skaņdarbi. C grupā visveiksmīgākie un pārliecinošākie bija 8. klases godalgoto vietu ieguvēji - Aleksandrs Komka (Salaspils MS, sk. N. Karpova), Raivo Groza ( AKCMV, sk. I.Mazkalne) un Eva Blumberga (Tukuma MS, sk. M. Zute). Šiem audzēkņiem nopietna programmu izvēle un adekvāts priekšnesums. Visi cerīgi un ar labu perspektīvu nākotnē.”

Arī pārējie žūrijas locekļi īpaši atzīmējuši Melissas Takanbekovas un Aleksandra Komkas spilgto priekšnesumu.
Igaunijas pārstāvis Tanels Joamets bija gandarīts par konkursantu sniegumu un novērtēja konkursa programmas augsto grūtības pakāpi, kura ne visiem ir pa spēkam, līdz ar to, uz konkursu atbrauc skolu labākie audzēkņi. 

Rūdolfs Vanks izteica atzinību par iespēju jaunajiem pianistiem uzstāties akustiski augstvērtīgajā koncertzālē ar labu koncertinstrumentu, kas dod neatņemamu pienesumu jauno mākslinieku profesionālajai izaugsmei. Viņš pateicās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolai par silto uzņemšanu un darbu, kas ieguldīts Alfrēda Kalniņa daiļrades popularizēšanai, kā arī jauno pianistu pulcēšanai Vidzemes kultūras pērlē Cēsu Koncertzālē “Cēsis”.

Konkursa rezultāti:

A grupa:

1. vieta - Annemarija Frolova (P. Jurjāna MS, sk. T. Pogrebņaka)
2. vieta - Elza Cerbule (Rīgas Doma kora skola, sk. I. Monastirska - Urtāne)
              Estere Dambīte (Emīla Dārziņa MV, sk. L. Muižarāja)
Atzinības raksts - Keita Koreņkova (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
                          Anna Sāre (Juglas MS, sk. G. Čerņavska)
B grupa:
1. vieta - Melissa Takanbekova (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
              Gļebs Jevsejenkovs (Rīgas 3. MS, sk. N. Hozjainova)
2. vieta - Ruslans Andrejevs (Staiceles MM, sk. A. Rulle)
3. vieta - Georgs Maķis (Rīgas 3. MS, sk. N. Hozjainova)
Atzinības raksts - Laura Barkovska (Limbažu MMS, sk. I. Javiča)
                          Egle Buinevičiūte (NM. K. Čiurlionis MMS, sk. V. Geležiūte)
                          Elīza Peļņa (Emīla Dārziņa MV, sk. I. Pinkule)
C grupa:
1. vieta - Aleksandrs Komka (Salaspils MM, sk. N. Karpova)
2. vieta - Raivo Groza (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
              Eva Blumberga (Tukuma MS, sk. M. Zute)
3. vieta - Laura Reķe (A. Dombrovska MS, sk. I. Sāre)
Atzinības raksts - Vitālija Koļasa (Juglas MS, sk. I. Švāne)
                         Kristiāna Bērziņa (Ulbrokas MMS, sk. L. Mazurova)

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai!

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola pateicas visiem dalībniekiem, skolotājiem un žūrijai par ieguldīto darbu un gaida uz 10. Alfrēda Kalniņa starptautisko Jauno pianistu konkursu 2020. gadā.

 

Elīna Eglīte

Alfrēda Kalniņa

Cēsu Mūzikas vidusskolas

Projektu vadītāja

Sestdien, 1. decembrī, koncertzālē “Cēsis”, ciklā Ambiente skatuve izskanēja muzikālās apvienības Penguin Cafe pirmais koncerts Baltijā. Šis ir britu komponista un mūziķa Saimona Džefsa pasaulslavenās grupas Penguin Cafe Orchestra tradīciju turpinājums viņa dēla Artura interpretācijā.

Saimons Džefss bija viens no, iespējams, izcilākajiem postmodernisma laikmeta angļu komponistiem, kuru nereti pieskaita pasaules mūzikas aizsācējiem vēl pirms Stinga un Pītera Geibriela. Viņš izveidoja 70.tajos gados populāro avangarda apvienību Penguin Cafe Orchestra, kas pēc Džefa pāragrās nāves beidza pastāvēt 1997. gadā. Nu jau desmit gadus viņa dēla Artura virsvadībā šo savdabīgo, grūti klasificējamo mūzikas stilu iedzīvina apvienība Penguin Cafe.

Cēsīs skanēja gan Saimona Džefsa radītie skaņdarbi, paša Artura rakstīta mūzika, kā arī vairāki skaņdarbi no 2019. gadā gaidāmā Penguin Cafe jaunā albuma. Artura Džefsa melodijās ieskanas afrikāņu, venecuēliešu, brazīļu, avangarda, minimālisma un klasiskās mūzikas elementi, izmantojot visplašāko mūzikas instrumentu klāstu – stīgas, klavieres, bungas, harmonijas, kā arī elektroniskās mūzikas skaņu cilpas.

Kā īpašs pārsteigums pašā koncerta izskaņā izskanēja unikāla latviešu līgo dziesmas aranžija grupas izpildījumā, kas izpelnījās nedalītas klausītāju ovācijas.

Nākamais koncertzāles “Cēsis” cikla Ambiente skatuve koncerts gaidāms 26. janvārī un notiek sadarbībā ar LR3 Klasika programmu TĪRKULTŪRA. Tajā uzstāsies britu mūziķis Toms Adams.

Biļetes uz Toma Adamsa koncetrtu 26. janvārī nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

FOTO: Koncertzāle Cēsis/Anrijs Požarsksis

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

2018. gada 25. decembrī no plkst. 15:00 Skaņākalna dabas parkā, Mazsalacā, iedegsies gaismiņas pasākumā “Sveču mežs Skaņajā kalnā”. Parkā pie Sapņu trepēm pārsteigs gaismu šovs “Noskaņu mežs”, dodoties tālāk pa taciņām no plkst. 16:00 Rūķu takā “Čučumuižas rūķi” aicinās bērnus un vecākus uz Ziemassvētku ieskandināšanu.

Savukārt pie Skaņākalna klints no plkst. 17:00 apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņas koncerts kopā ar Normundu Rutuli un bērnu vokālo grupu “Dzeguzīte”. Pasākumu vadīs Ziemassvētku rūķis, mazsalacietis Kaspars Kārkliņš.

Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus Ziemassvētku našķus, amatnieku darinājumus un piedalīties Laimes akā.

Ieejas maksa pieaugušajiem 5 EUR, pensionāriem 3 EUR, skolēniem 2 EUR, ģimenes biļete (divi pieaugušie, divi bērni) 12 EUR, bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja bez maksas. Biļetes iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties Mazsalacas novada Tūrisma informācijas centrā, Rūjienas ielā 1, biļešu tirdzniecības vietnē: www.bilesuparadize.lv un pirms pasākuma pie ieejas dabas parkā.  

Pirms “Sveču meža Skaņajā kalnā” no plkst. 13:00 līdz 15:00 būs atvērts Mazsalacas novada muzejs Valtenberģu muižā, Parka ielā 31, Mazsalacā.

Skaņākalna dabas parks atrodas Salacas ielejā ar smilšakmens atsegumiem un daudzām alām tās krastos. Parks stiepjas aptuveni 3 km garumā. Izstaigājot parku līdz Skaņākalna klintij, kur dzirdama unikālā atbalss, un dodoties atpakaļ, ir jānoiet vairāk nekā seši kilometri. Aicinām ģērbties silti un ērti!

Piektdien, 7.decembrī, Valmieras integrētajā bibliotēkā norisinājās metodiska materiāla – attēlu teātra “Kamišibai” – atvēršanas svētki. To radījuši Vidzemes stāstnieki kopā ar Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu (VDMV). Materiāls paredzēts pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem runas, domāšanas, stāstīšanas un klausīšanās prasmju uzlabošanai, kā arī lai Latvijā iepazīstinātu ar jaunu stāstniecības formu. 

Tas ir komplekts ar kartona skatuvi, kas vienlaikus ir iepakojuma kārba, četriem pasaku ilustrāciju komplektiem un metodisko ieteikumu grāmatiņu.

“Pirmais solis bija tekstu atlase. Stāstnieki kopā ar logopēdiem izvēlējās dzejoli par ozolu, rosinot domāt par dalītiesprieku un turpināšanos, pasaku par kastani – ārējās spurainības un iekšējā vēlīguma mijiedarbība, savukārt stāsts par mušām un medu aizved mūs arhetipiskajā triju tēva dēlu pasaulē,” tā grāmatiņas ievadā raksta Latvijas stāstnieku asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Mellēna. Kā skan šīs pasakas,  VDMV audzēkņi atklāja, ciemos sagaidot un noklausoties Vidzemes stāstniekus.

Kopā ar skolotājām Silviju Melnūdri, Daci Arāju, Inesi Andersoni, Ilzi Ērgli-Vanagu, Daci Brizausku un Veltu Roni ilustrācijas veidoja vairāk nekā astoņdesmit VDMV audzēkņu. Noslēgumā tika izvēlēti četri darbu komplekti, viens no tiem – māla pasaka – ir kolektīvs darbs. Savukārt kārbu/skatuvi radīja skolas Interjera dizaina nodaļas 12.kursa jaunieši pasniedzējas Inetas Perovas vadībā. Martas Ozolas kārbas prototips tika realizēts projektā un kļuva par pasaku ietvaru.

“Materiāls ir lielisks palīgs pedagoga un logopēda darbā. Variācijas tā izmantošanai ir daudz: pirkstiņspēles, runas vingrinājumi, rotaļas, lasītprasmes veicināšana, iztēlošanās spēju attīstīšana, prasme izteikties, klausīties, izprast, atklāt sakarības, vizualizēt. Turklāt tas nav tikai bērniem, arī pieaugušajiem būs interesanti, jo vienu un to pašu varam interpretēt dažādi,” stāsta projekta koordinatore Agita Lapsa.

Attēlu teātri dāvinās logopēdiem, pirmsskolas izglītības iestādēm Valmierā un tās apkaimē, desmit bibliotēkām, kuras aktīvi strādā ar bērniem. Arī stāstnieki saņems šo komplektu. “Bibliotekāriem šāds darbošanās veids ir ļoti saistošs, jo tā ir vēl viena iespēja ieinteresēt bērnus lasīt grāmatas, veicināt izpratni un interesi par izlasīto. Tas savukārt palīdz sakopot domas, paplašina vārdu krājumu,” uzsver A.Lapsa.

Atvēršanas svētkos piedalījās logopēdi, pirmsskolas un sākumskolas pedagogi, uzzinot gan par projektu, gan materiāla izmantošanas veidiem. Inese Roze klātesošos iepazīstināja ar biedrības “Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs “KasTe”” projektu, kurā piedalījās bērni stāstnieki. Tā ir animācijas filma “Reiz dzīvoja Āraišos”, kuras tapšanā iesaistījās Amatas novada skolēni, izmantojot Drabešu muižas darbnīcās apgūtas prasmes, piemēram, filcēšanu, stikla apgleznošanu, aušanu, kokapstrādi.

Papīra teātra komplektā redzēsiet jauno mākslinieču Sandijas Rumbas, Annas Melderas, Grietas Brālēnas veidotās ilustrācija, bet māla pasakas autori ir Ariana Buliņa, Evelīna Delvere, Katrīne Dzērve-Tāluda, Mišela Denīze Estenberga, Daniels Lāns, Brigita Peļņa, Grieta Avotiņa. Kārbas dizains – Marta Ozola. Ainas fotografēja Beatrise Ozoliņa.

Projekta aktivitātēs piedalījās stāstnieces Sanda Salmiņa, Aelita Punkstiņa, Agrita Gruzdiņa, Agita Lapsa, Latvijas stāstnieku eksperti Māra Mellēna un Guntis Pakalns un Valmieras sākumskolas logopēde Ilona Tropa.

Projekts tiek īstenots, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas finansējumam. Projektu biedrības “Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs “KasTe”” paspārnē realizē Vidzemes stāstnieku kopa sadarbībā ar Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu. Atbalsta Valmieras integrētā bibliotēka.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 

 

 

 

Valmierā jauns gads jau tradicionāli sākas ar svētkiem vairāku dienu garumā mūzikas gardēžiem. No 17. līdz 20.janvārim ikviens aicināts apmeklēt Starptautisko Ziemas mūzikas festivālu. Gaidāmi vairāki koncerti, uzstājoties profesionāliem mūziķiem, kā arī muzikāls maratons, kurā cits citu nomainīs jaunie mākslinieki.

“Šī gada festivāla devīze ir “Sadosim rokas, sasiesim sirdis mūzikā”. Ne tikai Latvija, bet arī Lietuva un Igaunija atzīmē valsts dibināšanas 100.gadadienu. Baltijas valstis un Ziemeļvalstis vieno kultūrvēsturiskās, politiskās un ekonomiskās saites. Lai svinētu neatkarību un stiprinātu sadarbību, arī festivālā uzsvars likts uz kopā būšanu. Baltijas un Ziemeļu valstu mūzika caurvīs visus festivāla koncertus,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Ziemas mūzikas festivāls tiks atklāts 17.janvārī ar koncertu “Tu saki?” plkst.18.00 Valmieras 5.vidusskolā. Tā būs iespēja baudīt latviešu kino mūziku citādākā skanējumā. Latvijas kinomūzikas šedevri iekļaujas pasaules kinomūzikas klāstā. To aicinām izbaudīt kamerskanējumā. Iemīļotās Raimonda Paula, Jāņa Ivanova, Marģera Zariņa, Pētera Plakida u.c. kinomelodijas pieklusinātākā, līdz šim nedzirdētā izpildījumā ļauj atklāt jaunas šķautnes un smalkas nianses. Īpašu noskaņu piešķir arī mūziķu teatrāli izspēlētas filmu ainiņas. Tīkams ausij, dvēseli sildošs, prātu uzmundrinošs un kā medusmaize garam – tāds ir šis koncerts. Programmā: Jānis Ivanovs, Marģeris Zariņš, Romualds Kalsons, Ringolds Ore, Imants Kalniņš, Pēteris Plakidis, Ivars Vīgners, Raimonds Pauls. Muzicēs: Dita Krenberga (flauta), Inga Sunepa (čells), Jānis Maļeckis (klavieres). Ieeja – bez maksas.

Nākamajā dienā, 18.janvārī, Valmieras 5.vidusskolā plkst.18.00 saksofonu skaņas burvīgā noskaņā ievīs kvartets “Atomos”: Arvīds Kazlausks (soprānsaksofons), Aigars Raumanis (altsaksofons), Jānis Puķītis (tenorsaksofons), Eduards Lācis (baritonsaksofons). 2016.gadā dibinātais saksofonu kvartets Atomos interesējas gan par klasiskām vērtībām, gan gluži jaunām vēsmām, labprāt eksperimentē un ir atvērts radošiem izaicinājumiem kā mūzikā, tā arī starpžanros.  Meditatīva un minimālisma estētikā ieturēta mūzika, kuras autoru lokā tādi meistari kā Filips Glāss, Arvo Perts, Maikls Naimens, Rihards Dubra, Rasels Petersons. Ieeja – bez maksas.

Savukārt Valmieras Kultūras centrā 19.janvārī no plkst.10.00 līdz 17.00 norisināsies koncerts – maratons. Uzstāsies gan Valmieras Mūzikas skolas, gan citu Latvijas un ārvalstu mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi. Mūziķi, kuri vēlas papildināt muzikālā maratona programmu, aicināti iepriekš pieteikties Valmieras Mūzikas skolā. Ieeja – bez maksas.

Pēc muzikālā maratona Valmieras Kultūras centrā no plkst.19.00 starts tiks dots džeza vakaram. Koncertā “Džezs dzied Aspaziju” Aspazijas dzeju vokālā frīdžeza niansēs atainos Beāte Zviedre (vokāls), Svens Vilsons (ģitāra), Edgars Cīrulis (klavieres), Kristaps Lubovs (saksofons), Pauls Ķierpe (bungas), Jānis Rubiks (kontrabass). Koncertā izskanēs džeza mākslinieku Edgara Cīruļa, Svena Vilsona un Jāņa Rubika oriģinālmūzika, kurā, savienojot improvizācijas elementus un Aspazijas dzeju, tiek radīts unikāls džeza skanējums. Ieejas maksa – 5 EUR. Biļetes iespējams nopirkt “Biļešu paradīze” kasēs.

Festivāla noslēgums gaidāms 20.janvārī, kad no plkst.14.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skanēs koncerts “Sadosim rokas, sasiesim sirdis mūzikā”. Uzstājoties Valmieras Mūzikas skolas vecāko klašu audzēkņiem un pedagogiem, Rīgā tiks ieskandināta Valmieras Mūzikas skolas jubileja. “Skolas 100.gadadienu sagaidīsim 2020.gadā. Tāpēc jau tagad aktīvi strādājam un nesam Valmieras vārdu ārpus pilsētas robežām. Jauno gadu sāksim ar mūzikas svētkiem, kuros katrs varēs atrast sev piemērotāko,” aicina I.Sudraba.

Festivāla programma skatāma Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv un Valmieras Mūzikas skolas mājaslapā vms.valmiera.lv.

Starptautiskais Ziemas mūzikas festivāls norisināsies sadarbībā ar valsts SIA “Latvijas Koncerti”, Valmieras pilsētas pašvaldību, Valmieras Kultūras centru un Valmieras 5.vidusskolu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Valmieras integrētajā bibliotēkā Bērnu apkalpošanas nodaļā kopš septembra darbojas suņu meitene Marta. Viņa ne tikai palīdz bērniem pilnveidot lasītprasmi, bet ir arī lielisks rotaļu biedrs. “25.decembrī Marta nosvinēja savu pirmo dzimšanas dienu. Viņa ir kā Ziemassvētku brīnums, maza brīnumsvecīte – žiperīga un mīļa,” stāsta Valmieras bibliotēkas galvenā bibliotekāre Līga Bujane.

To, ka suns var būt lasītprasmes uzlabošanas skolotājs, mācot bērniem arī izpratni par dzīvnieku, Valmieras bibliotēkā var piedzīvot jau trešo gadu. “Suns ar nedalītu interesi klausās, kā bērns lasa, apskata ilustrācijas un nekad neizsaka aizrādījumus. Tas palīdz atbrīvoties, nedomāt par to, ka kaut kas nesanāks, un lasīšanas prieku dalīt ar uzticamu četrkājaino draugu. Turklāt bērni māca sunim dažādus trikus, kopā ejam pastaigāties. Ir ļoti svarīgi saprast, ka suns nav rotaļlieta, ka viņš grib izstaigāties, izskrieties, būt kopā ar saimniekiem. Nodarbībās izprotam arī mīlestību, rūpes, pacietību un cieņu pret dzīvnieku,” stāsta Līga.

Divus gadus lasītprasmes skolotāja bija Ņūfaundlendietis Zum Zum. Nākamgad viņa svinēs 10.dzimšanas dienu. “Jutām, ka mūsu Zumīte grib doties pensijā. Tāpēc nodarbību vadīšanu uzticējām “jaunajai maiņai” – Norvičas terjeram Martai. Viņai brīvajos brīžos mēdz pievienoties arī Ņūfaundlendietis Nika. Gan Zum Zum, gan Nika ir liela auguma, pūkainas, lēnīgas un ārkārtīgi mierīgas dāmas. Ne tikai bērniem, bet arī Martai patīk ierušināties viņu mīkstajā kažociņā. Pašlaik mācāmies būt kopā ar mazo brīnumsvecīti Martu. Bet sirds viņai ir liela – bērnu mīlestību saņēma ātri, arī pati neslēpj savu prieku būt kopā. Marta ir ārkārtīgi uzmanīga un atbildīgi izturas pret pienākumiem. Skatās, ko katrs dara, ātri apgūst savu “darbiņu”, izzina pasauli, uzmana arī, kas notiek bibliotēkā, piemēram, informē, ja pa logu ir redzams kāds neparasts skats,” tā Līga.

Arī Marta ir nokārtojusi eksāmenu un kļuvusi par kvalificētu kanisterapijas suni. Kanisterapija ir rehabilitācijas veids, izmantojot speciāli selekcionētu un apmācītu suni. Gan Zum Zum un Nikas, gan Martas saimniece ir kinologs, apmācības trenere, kanisterapijas asistente un kanisterapijas suņu eksaminatore Ingūna Tihomirova. Savukārt bibliotekāre Līga ir kļuvusi par kanisterapijas brīvprātīgo.

Šogad Marta, īstajā vārdā Savenkoff Margo Impress of Ring, ir ieguvusi titulu “Latvijas Jaunais čempions” un ir apņēmības pilna turpināt bibliotēkā tikties ar bērniem. Kā kanisterpijas suns viņa ir lielisks atbalsts, palīdzot atveseļošanās procesā arī dažādu saslimšanu gadījumos.

Ir bērni, kuri nodarbībās piedalās jau kopš to pirmsākumiem, ir jauni neparasto nodarbību apmeklētāji. “Suņi ir bijuši nenovērtējami palīgi ne tikai, lai palīdzētu bērnam uzlabot lasītprasmi, bet arī lai vienkārši atpūstos pēc garās skolas dienas un mācībām. Ir bērni, kuriem sākumā ir bail no suņa, bet tagad viņi kļuvuši par nešķiramiem draugiem. Panākumi ir labi ne tikai lasītprasmes uzlabošanā. Bērni sarunājas, iesaka viens otram grāmatas, sadraudzējas. Arī man ir pārmaiņas. Tagad man ir maza “astīte”, kas seko, skatās, ko daru, gaida,” stāsta Līga.

Nodarbība sākas ar spēlēm, bērns aicināts uzcienāt suni un lūgt tam izpildīt trikus. Tad sunītim bērnu izpildījumā tiek veltīts kāds “lasāmais gabals”, bet pēc tam visi dodas pastaigā. Sandija, kura bibliotēkas neparastās nodarbības apmeklē jau kopš to pirmsākumiem, stāsta, ka, tā kā mājās ir kaķis, ļoti patīkot ne tikai lasīt kopā ar suni, bet arī mācīt trikus, iet pastaigāties. Marta ir kļuvusi par labu draudzeni un spēļu biedru.

Valmieras bibliotēku, lai uzzinātu vairāk par lasīšanu kopā ar suni, joprojām apmeklē bibliotekāri no dažādām Latvijas pusēm. Arī Līga dodas izbraukumos, lai iepazīstinātu, cik lielisks atbalsts bērna attīstībā var būt suns.

Ceturtdienas Valmieras bibliotēkā ir Ķepu dienas. Par iespēju piedalīties nodarbībā vecāki vai skolotāji aicināti sazināties ar bibliotēku.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410